Petak, 29. april/travanj 2016, 14:06 CET

  Svijet

  Tko bi mogao biti novi papa

  Vatikan
  Vatikan
  Tom Henegham, urednik religije u Reutersu (priredila Mirjana Rakela)

  Ostavka pape Benedicta XVI, u Vatikanu, ali i ostatku svijeta, odmah je otvorila pitanje naslijednika. Da li će to prvi put u povijesti biti neko tko nije iz Evrope? Da li vrijeme za prvog  papu iz Latinske Amerike?

  Taj dio planeta već čini 42 posto od milijardu i 200 milijuna katoličkih vjernika širom svijeta, dok ih je u Evropi tek oko 25 posto.

  Nakon Ivana Pavla i Benedicta, položaj koji je do tada bio rezerviran isključivo za  Talijane, sada je otvoren svima. No, tko će to biti, ovisi o mišljenju kardinala koji biraju papu i njihovom očekivanju da će određena osoba najbolje raditi u interesu Katoličke crkve.

  Nedavno su dvojica visokih dužnosnika Vatikana otvoreno rekli da bi novi papa mogao biti iz Latinske Amerike.

  „Znam dosta biskupa i kardinala iz Latinske Amerike koji bi mogli biti poglavari naše crkve“, izjavio je nadbiskup Gehrad Mueller, koji sada zauzima čelnu funkciju u Kongregaciji za vjeru u Vatikanu, istu onu koju je obnašao Joseph Ratzinger.

  Švicarski kardinal Kurt Koch, koji je na čelu vatikanskog Odbora za jedinstvo kršćana u razgovoru za Tagesanzeiger u Zurichu u isto vrijeme je naglasio da budućnost crkve nije u Evropi.

  „Bilo bi dobro kada bi na slijedećem izboru imali kandidate iz Afrike ili Južne Amerike“, a upitan da li će prednost dati kandidatu iz neevropske zemlje, bude li imao jednake kvalitete, on je jednostavno odgovorio - da.
  Papa Benedict XVIPapa Benedict XVI
  x
  Papa Benedict XVI
  Papa Benedict XVI

  U tom bi slučaju vodeći kandidat mogao biti Odilo Scherer, nadbiskup Sao Paola, ili Leonardo Sandri, iz argentinsko-talijanske obitelji, koji trenutačno vodi Odjel za istočne crkve u Vatikanu.

  Često se spominje mogućnost da bi novi papa mogao biti nadbiskup Peter Turkson iz Gane, koji je na čelu  Odjela za pravdu i mir u Vatikanu. Mediji spekuliraju o prvom crnom papi u povijesti Katoličke crkve.

  Valja znati da je polovica kardinala koji odlučuju o novom papi porijeklom iz Evrope, što znači da konklava naginje starom kontinentu. Promatrači u Vatikanu kažu da bi među ključnim ljudima mogao biti Angelo Scola, nadbiskup Milana.

  Jakim kandidatom se smatra i bečki kardinal Christoph Schoeborn.

  Potencijalni kandidati

  I dok službenih kandidata nema „papabili“ (potencijalni pape) bi mogli biti slijedeći kandidati (po alfabetskom redu) , iako se do dana odluke u martu stvari mogu promijeniti:

  - Jao Braz de Aviz (Brazil, 65 godina) unio je svjež vjetar u Vatikan gdje se nalazi na čelu Odjela za vjersku kongregaciju od 2011. Podržava učenje o slobodi siromašnih u Latinskoj Americi, no nema široku podršku. Moguće je da se povuče do početka „izbora“.

  -Timothy Dolan (SAD, 62 godine) postao je glas američkih katolika nakon izbora za nadbiskupa New Yorka 2009. Njegov smisao za humor i dinamičnost impresionirali su Vatikan, jer i jednog i drugog nedostaje u toj državi. No, kardinali, ne vole „isuviše moćnog papu“ a njegov stil ponašanja je nekima možda isuviše američki.

  - Marc Quellet (Kanada, 68 godina) je najviše pozicionirana osoba u Biskupskoj kongregaciji. Jednom je sam rekao da bi postati papa bila „noćna mora“. No, iako ima dobre veze u vatikanskoj kuriji, široko rasprostranjeni sekularizam u rodnom Kvibeku bi mogao biti negativni uteg za karijeru.

  - Gianfranco Ravasi (Italija, 70 godina) je ministar kulture u Vatikanu od 2007. i zalaže se za predstavljanje crkvene umjetnosti, znanosti i kulture, čak i ateistima. To bi mu mogao biti minus ako kardinali odluče da bi im trebao iskusan svećenik, a ne neki  profesor na papinskoj stolici.

  - Leonardo Sandri (Argentina, 69 godina) je „transatlantska“ figura. Rođen je u Buenos Airesu od roditelja Talijana. Bio je šef administracije u Vatikanu od 2000. do 2007. Ipak, nema pastoralnog iskustava, a današnja pozicija – nadgledanje istočnih crkava, nije bitan položaj u Rimu.

  - Christoph Schoenborn (Austrija, 67 godina) bivši je student pape Benedicta XVI i ima pastoralnog iskustva. Za bečkog nadbiskupa se govori da je „papinski materijal“, ipak reforme za koje se zalaže ne odgovaraju drugim austrijskim crkvenim službenicima i to bi mu moglo naštetiti.

  - Angelo Scola (Italija, 71 godina) nadbiskup Milana, a taj je grad odskočna daska za Rim. Mnogi se klade da će upravo on biti novi papa. Ekspert za bio-etiku, dobar je poznavalac islama i na čelu  je fondacije za promoviranje muslimansko-kršćanskog razumijevanja. No, možda kardinali ne žele nekog novog karizmatičnog papu koji je istodobno i čvrst govornik.

  - Luis Tagle (Filipini, 55 godina) ima karizmu poput pokojnog Ivana Pavla II. Blizak je sadašnjem papi s kojim je radio u Međunarodnoj teološkoj komisiji. Iako je mnogo onih koji ga podržavaju, ipak kardinalem je postao tek prošle godine. Oni koji imaju pravo glasa nisu skloni mlađim kandidatima.

  - Peter Turskon (Gana, 64 godine) na najbolji kandidat kojeg ima Afrika. Na čelu je Odbora za mir i pravdu, glasnogovornik je crkvenog socijalnog nauka i podržava reformu svjetskog financijskog sustava. Na posljednjem Vatikanskom sinodu kritizirao je muslimane, što je dovelo u sumnju njegove stavove o islamu.
  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: vuk Grad: ch
  14.02.2013 23:53
  Tko bi mogao biti novi papa? TMUJO!

  Ime: VB Grad: Beograd
  12.02.2013 13:28
  Kardinali ce se rukovoditi bozijom promisli,kao i njihove pravoslavne kolege.Za neku zemaljsku i boziju pravdu,valjalo bi da se nagradi cuvanje katolicke vere na juznoamerickom kontinentu.A nekako bi se zaokruzila prica samog pape koji je doprineo gusenje tzv.teologije oslobodjenja kad bi novi pontifeks bio Brazilac.
  Kako god,papa Benedikt nam je pokazao da se vlast ne mora i ne sme uzurpirati po svaku cenu i kako rece jedan komentator:staraca koji ne daju vlast ni po koju cenu imamo za izvoz.A dobijaju i ordenje!
  Valjda ce se neko setiti i vrednog,radnog i upornog pape koji je gresio zato sto je jako mnogo radio.Da su nam takvi ljudi,gde bi nam bio kraj.

  Ime: P. A.
  12.02.2013 12:44
  Posto su oni svi duboko indoktrinirani, svejedno je. Zato treba (iz vizure katolicke crkve) teziti "modernom" rjesenju. Ja "stavljam pare" na crnaca iz Juzne Amerike. Naravno mlad da izdrzi.

  Ime: Miksajlo Grad: Titovo Uzice
  12.02.2013 11:49
  Ja predlazem da novi papa bude Dragoljub Micunovic kome , za razliku od Ratzingera ne smeta starost za obavljanje bilo kakve funkcije.
  Odgovor

  Ime: mika
  12.02.2013 23:19
  Ja predlazem cerica ili kacavendu
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.