Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 04:20 CET

  Intervju

  Thaci za RSE: U nastavku dijaloga očekujem normalizaciju stanja na severu

  Hashim Thaci
  Hashim Thaci
  RSE
  U susret petoj godišnjici nezavisnosti Kosova koja se obeležava 17. februara, kosovski premijer Hashim Thaci razgovarao je sa novinarom RSE Zijadinom Gashijem. Intervju priredila Amra Zejneli.

  RSE: Međunarodni predstavnici su ocenili da će naredna dva meseca biti odlučujuća kada je u pitanju proces razgovora sa Srbijom. Kakva su vaša očekivanja i kakav može biti ishod ovog dijaloga?

  Thaçi: Do sada smo održali četiri sastanaka sa premijerom Dačićem, uz posredstvo baronese Catherine Ashton. Mogu slobodno reći da su sastanci bili produktivni i konstruktivni. Želim da verujem da će sledeći sastanak, a posebno nakon sastanka predsednika, gospođe Jahjage i gospodina Nikolića, biti održan u novom duhu. Sastanak koji će se desiti u bliskoj budućnosti predstavlja i novo poglavlje u procesu normalizacije odnosa između države Kosova i Srbije.

  Očekujem inteziviranje ovog procesa koji će doneti i rezultate, a kako bi definitivno došlo do normalizacije situacije na severu Mitrovice, do gašenja i udaljavanja bezbednosnih struktura Srbije iz tog dela. Ta odgovornost je direktno na premijeru Srbije, dakle Dačiću.

  Što se naše strane tiče mi ćemo predstaviti našu pozitivnu ponudu za Srbe na severu, kako bi se oni integrisali u nov kosovski život, u budući Parlament Kosova i u centralne i lokalne institucije. Radimo na stvaranju boljih uslova za transformaciju ili integraciju obrazovnih i zdravstvenih struktura, u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova.

  RSE: Nekoliko puta je rečeno da Priština treba imati ponudu za sever Kosova, kako bi se osigurala integracija srpske zajednice i opština na severu. O čemu se konkretno radi i kakva može biti ponuda vlade?

  Thaçi: Srbi na Kosovu ili jedna etnička zajednica na Kosovu uživaće jednaka prava na celoj teritoriji. Neće postojati etničke grupe sa pravima dvostrukih standarda za zajednice, a to neće važiti ni za Srbe. Naša ponuda je izuzetno velikodušna, u skladu je sa Ustavom i zakonima Kosova, sa evropskim standardima. Građani na severu su 13 godina bili pod prevarom Beograda, i to zahtevima za podelu Kosova, ali taj san Srbije je ugašen jednom zauvek 25. jula 2011. Sada, tu prevaru građana na severu, Vlada Kosova, ja kao premijer zemlje, imam za obavezu da postepeno pretvorim u nadu, kako bi se oni integrisali u nov demokratski život, organizovali slobodne izbore za četiri opštine na severu, i kako bi imali legitimno rukovodstvo.

  Počnimo time što ćemo preko razvojnog fonda investirati u infrastrukturu i promeniti život građana u tom delu nabolje. Potreban nam je pravosudni sistem u skladu sa evropskim standardima i Ustavom i zakonima Kosova, kao i integracija građana u sve kosovske institucionalne mehanizme - u obrazovanje, zdravstvo, javne usluge, policiju, Bezbednosne snage Kosova, a kako bismo izgradili demokratske, multietničke i funkcionalne institucije na svakom koraku teritorije Republike Kosovo.  

  Mi ćemo poštovati i sva prava koja proizilaze iz naših obaveza, iz međunarodnih sporazuma, kao i pravo legitimnog interesovanja Srbije za srpske građane na Kosovu. Želim da verujem da će se ovaj proces dijaloga u Briselu okončati normalizacijom međudržavnih odnosa Kosova i Srbije, otvarajući tako jedan novi proces dobrosusedstva koji je do sad nedostajao.

  Pet godina kasnije Kosovo je drugačije

  RSE: Uzimajući u obzir protivljenje sa kojima su se kosovske institucije suočavale kada je u pitanju prostiranje vladavine zakona na severu, da li očekujete da će doći i do jednog privremenog rešenja na severu na osnovu kojeg će međunarodna zajednica imati glavnu ulogu, a sve to do normalizacije stanja u tom delu zemlje?  

  Thaçi: Stanje na severu se razlikuje od ostalog dela Kosova. U pitanju je nepodnošljivo stanje i za njega je potrebno brzo i pravo rešenje. To rešenje mora da bude u skladu sa Ustavom Kosova i tako će i biti, i neće biti rešenja za koja se neki zalažu, ili pak Beograd. Kosovo je jedno i jedinstveno. Mi ćemo uvek podržavati proces integracija, a ni u kom slučaju nećemo podržati proces izolacije.

  RSE: Da li ćete integrisati srpske paralelne institucije u institucije koje bi proizašle na sledećim izborima?

  Thaçi: Mi ćemo prisvojiti strukture obrazovanja, zdravstva i javnih usluga, ali istovremeno ne pretendujemo da nametnemo vođstvo na severu. Građani u tom delu treba da imaju prava da sami izaberu svoje lidere. Pozvaćemo i OEBS da organizuje i upravlja ovim procesom kako bi bio što pouzdaniji.

  RSE: Za par dana Kosovo će obeležiti petogodišnjicu od proglašenja nezavisnosti. Gde je Kosovo danas, pet godina kasnije?

  Thaçi: Pet godina kasnije Kosovo je drugačije. Kosovo je poštovan međunarodni subjektivitet. Nezavisnost je priznalo oko 100 država. Kosovo je učlanjeno u Svetsku banku, Međunarodni monetarni fond i Evropsku banku za obnovu i razvoj i u toku su procesi učlanjenja u regionalne i međunarodne institucije. Učinjeni su važni koraci u ekonomskom razvoju, i stoga je na Kosovu svake godine bio zabeležen ekonomski rast od 4 odsto. Otvorena su i nova poglavlja za novo, demokratsko i evropsko Kosovo. Ovih pet godina su bile godine uspeha, a to su procenili građani ali i međunarodna zajednica. Najbolji primer toga je okončanje nadgledanja nezavisnosti, kada je cela međunarodna zajednica ocenila da je Kosovo učinilo napredak kako bi mu se pružilo poverenje u narednim koracima ka evropskoj perspektivi. Naravno da je potrebno još rada jer smo nasledili ne tako dobru ekonomsku situaciju. Nezavisnost Kosova je poslala dobru poruku da je ovo zemlja mira, stabilnosti i suživota, istovremeno i odraz regionalne saradnje i evropske perspektive za ceo region. Ali, svesni smo da moramo raditi još, ne samo na političkom i diplomatskom polju, već i na ekonomskom, u oblasti vladavine zakona, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i ostalih negativnih pojava.

  RSE: U utorak ste održali sastanke sa delegacijom Evropske komisije o procesu vizne liberalizacije. Nisu date velike nade da će se Kosovari u bliskoj budućnosti slobodno kretati u zemljama EU.

  Thaçi: Kašnjenje Kosova ka viznoj liberalizaciji nema tehničke već političke razloge, i te prepreke leže u Briselu, s obzirom da ne postoji jedinstvo među članicama o statusu Kosova. Ovo kašnjenje Brisela je nepravdeno u odnosu sa Kosovom. Mi smo se tretirali kao građani drugog reda i u bivšoj Jugoslaviji, a ne želim da verujem da se tako nešto može desiti i od strane EU. Nas je oko 2 miliona građana, mi priznajemo i razumemo Evropu, i najmlađi smo Evropljani, i nepravedno kasnimo za slobodnim kretanjem u zemljama EU. U rekordnom roku smo sproveli potrebne standarde i kriterijume ali nema opravdanja da za Kosovo postoje dvostruki standardi u odnosu na ostale zemlje koje su prošle isti ovaj proces.
  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Džemal
  15.02.2013 16:20
  Ma ljudi, dajte se urazumite!
  Sad bi, po srbijanskom zahtjevu, Međunarod.Zajednica trebala za 3 opštine na S.Kosova da otrvori Pandorinu kutiju za cca 200 takvih ili sličnih zahtjeva u Svijetu, sa malo većim teritorijama ( da in ne nabrajam ), nego što zauzima ova šaka Srba na Kosovu.I stvori mali haos u svijetu.
  Ako bi to bilo opravdano, onda imam i ja pravo da tražim neku autonomiju za moju mjesnu zajednicu, možda i ona ima neku kulturnu ustanovu (ala samostan), kojoj treba jedno sveštensko lice, jedan čuvar i jedan turistički vodić.Ovo će neko nazvati ekstremnim razmišljanjem; a zar nisu i gornji slučajevi ekstremni, ako ih upredimo sa onim što bi se moglo "izlijeći", ako toj "kokoši" podmetnemo "200 jaja".
  Odgovor

  Ime: Aleksandar
  16.02.2013 00:45
  Pandorina kutija je otvorena sa Kosovom, kad nju zatvorimo i ponistimo nezavisnost sve ce biti u redu.
  Odgovor

  Ime: emigrant Grad: München
  16.02.2013 13:43
  @ Aleksandar

  Zovi stvari pravim imenom,Pandorina kutija na Balkanu je otvorena sa SANU Milosevicem i velkosrpkom politikom 1989.

  P.S traziliste,gledajde!
  Odgovor

  Ime: Džamal
  16.02.2013 22:12
  EMIGRANT, ti si upravu. A naš Aleksandar razmišlja i brine samo o svom selu ili svojoj ulici.
  Briga njega kakav "lanac" slični autonomija bi bio posljedica.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  15.02.2013 21:33
  To Vam se, g. Džemale, zove "nećkanje" - tek da ne bude da nemaju primedbi, pa moraju da recikliraju gluposti.

  Svima je jasno da će sve biti po Ahtisaari-jevom planu.
  Moglo je da bude i pre par godina, a može da bude tek za par godina, ali sem tog plana nema drugog, niti će iko praviti drugi plan (sem senilnog skojevca i nesuđenog nobelovca).

  Ime: dejan Grad: bg
  13.02.2013 21:21
  Sve u stilu "'i onda je mrmot zavio cokoladu""!

  Ime: P. A.
  13.02.2013 18:00
  Politicar mora da prihvati realnost inace radi u korist stete svojih glasaca (ako ga to uopste interesuje). Nema tu prostora za emocije. Ja kao posmatrac mogu da si dozvolim luksuz frustracije i da se koprcam u naizgled neizlaznoj situaciji: da sve za mir, ali ne s tobom!
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.