Dostupni linkovi

Meč u znaku tenisa, "Dobrodošlica" uklonjena


Ivan Ljubičić i Novak Đoković, Split 8. srpanj 2010
Ivan Ljubičić i Novak Đoković, Split 8. srpanj 2010
U nepopunjenoj dvorani u Splitu meč visokog rizika između Hrvatske i Srbije kojeg osigurava 150 policajaca i policijskih službenika, uz desetke redara, protiče mirno. Novak Đoković osigurao je Srbiji prvi bod u četvrtfinalu Davis Cupa Hrvatska - Srbija, u petak u Splitu, pobijedivši Ivana Ljubičića 3:0 u setovima (7:6, 6:4, 6:1).

U dvorani na početku susreta nije primjećena nijedna organizirana navijačka skupina iz Srbije, a bilo je najavljivano da će ih doći između 500 i 1000. U stvari, od gostujućih navijača najviše je građana Bosne i Hercegovine, stanovnika Međugorja, od Vatikana nepriznatog Gospinog svetišta, gdje je rođen prvi hrvatski igrač Marin Čilić.

U Bosni i Hercegovini, Banja Luci, rođen je i drugi hrvatski igrač Ivan Ljubičić koji je kao 13-godišnjak morao napustiti rodni grad i bio je izbjeglica u Hrvatskoj i Italiji.

Upravo uspomene na rat upozoravale su da ovaj meč može biti meč visokog rizika, naročito kad je poslije žrijebanja parova četvrtfinala srpski selektor Bogdan Obradović najavio da će tamošnji teniski savez tražiti da se radi mogućih rizika meč ne igra u temperamentnome Splitu.

Njegov strah je bio neopravdan: Za sada meč protiče u najboljem redu, a jedini incident je zabilježen jutros kad je na jednom nadvožnjaku na ulazu grad osvanuo 20-metarski transparent s nacifašističkom krilaticom iz Drugog svjetskog rata "Srbe na vrbe", uz dodatak koji bi se trebao odnositi na rat iz devedesetih: "Nikad zaboravit, nikad oprostit".

"Nakon nekoliko dojava građana policija je uklonila transparent u petak oko 6 sati ujutro i za počiniteljima se traga"
, izjavila je glasnogovornica splitske policije Marina Kraljević - Gudelj.

Poznati hrvatski novinar koji je posljednjih godina živio u Beogradu Boris Dežulović kaže da ga ne čudi da se našla budala koja će napisati takav transparent.

"Ali, nadam se, ljudi koji su u dvorani da su tu radi tenisa. Onaj kome nije do tenisa može otići u svega 20 metara udaljenu Loru",
kaže Dežulović.

Lora je splitska ratna luka, a u njoj je tijekom rata bio zloglasni zatvor u kojem je počinjen ratni zločin koji se još raščišćava pred hrvatskim pravosuđem.

Dok je prvi meč između Novaka Đokovića i Ivana Ljubičića protekao bez provokacija publike, osim tu i tamo ponekog dobacivanja, podsjećamo iskusnog novinara Zdravka Reića da tako što ne bilo moguće u Australiji gdje je gotovo pravilo da za hrvatsko - srpskih teniskih mečeva dolazi do obračuna navijača hrvatskog i srpskog porijekla. Zašto tamo, dok je u Splitu mirno?

"Daleko od domovina animoziteti su veći. Nedostatak patrije donosi višak patriotizma koji prelazi granice dobrog ponašanja, dobrog odgoja, pa i ljudskosti", objasnio je Reić.
XS
SM
MD
LG