Dostupni linkovi

Ambasadorica BiH i advokat posjetili Ganića u pritvoru


Ejup Ganić na konferenciji u Helsinkiju 1998. godine
Ejup Ganić na konferenciji u Helsinkiju 1998. godine
Ambasadorica BiH u Velikoj Britaniji Jadranka Negodić i Damir Arnaut, šef pravnog tima koji ga zastupa, posjetili su danas Ejupa Ganića, bivšeg člana Predsjedništva BiH, po prvi put nakon što je uhapšen u ponedjeljak u Londonu na osnovu potjernice iz Srbije zbog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992.

„Ganić je ohrabren podrškom koju ima. Četiri dana je u izolaciji, nije imao kontakt ni s kim i nije znao šta se dešava, ali je svjestan da su optužbe protiv njega politički motivisane,“ rekao je Arnaut, savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Haris Silajdžića, nakon susreta.

Ganiću je omogućeno da se sastane i sa članovima porodice.

Ambasadorici Negodić je jutros bio uskraćen zakazani susret sa Ganićem.

Arnaut je dodao kako su zbog odbijanja kaucije i zadržavanja Ganića u pritvoru protest uputili mnogi zvaničnici u Velikoj Britaniji, te politički uticajne osobe među kojima i Paddy Ashdown, bivši visoki predstavnik u BiH.

Robin Harris, nekadašnji savjetnik i sadašnji saradnik bivše britanske premijerke Margaret Thatcher, rekao je za RSE da je odluka o Ganićevom privođenju politički motivirana.

"Policiji je rečeno od strane Ministarstva unutrašnjih poslova šta da uradi. Scotland Yard je izvršio hapšenje ali je to naredilo Ministarstvo, ono je odgovorno za odluku o hapšenju," rekao je Harris.

"Ovo je politički motivirani slučaj. Njegova svrha je da skrene pažnju sa Karadžićevog slučaja i da stvori ravnotežu između onoga što su uradili Srbi i što su možda uradili Bošnjaci. Ja to smatram zaprepašćujućim. Srbi tvrde da je u ovoj koloni koja se povlačila, ubijeno 40 jugoslovenskih, u ovom slucaju srpskih, vojnika. Deset hiljada bosanskih građana je ubijeno od strane ovih snaga koje su se povlačile i koje su onda nastavile da bombaraduju i granatiraju Sarajevo. Pokušaj izjednačavanja ovog incidenta sa zločinima koje je počinio Karadžić je besramna budalaština," rekao je Haris.

O žalbi koju je uputio advokatski tim u povodu odbijanja kaucije sud će, kako je rekla Ganićeva kćerka Emina, raspravljati sutra.

Ganić se nalazi u zatvoru Wandsworth u jugozapadnom Londonu i njegovim advokatima, predstavnicima ambasada BiH i njegovoj porodici četiri dana nije bilo dozvoljeno da ga posjete.

*********

Sud u Londonu odbio je u srijedu poslijepodne odobriti puštanje uz kauciju bivšeg člana Predsjedništva Republike BiH, koji je u Londonu uhapšen u ponedjeljak.

Sudija Quentin Purdy je odredio da Ganić bude zadržan do sljedećeg saslušanja, narednog utorka.

Ganićeva kćerka Emina Gasnić je rekla za RSE da će advokati njenog oca sutra predati žalbu na odluku sudije Pardija, jer smatraju da su ispunjeni svi uslovi za puštanja na slobodu uz kauciju.

"Idemo na Viši sud Velike Britanije gdje ćemo ponovo predstaviti isti slučaj i ponovo tražiti prihvatanje kaucije i naših zahtjeva da ovaj slučaj adresiramo sa slobode,"
rekla je Ganić.

Ganićeva je rekla da su predstavnici Tužilaštva Srbije tražili odgodu nakon što juče sudija Purdy postavio pitanje opravdanost zahtjeva za ekstradiciju Ganića.

Podrška studenata Ganiću u Sarajevu
Ona je također rekla da je sudija obrazložio svoju odluku time da upravo zbog "impresivnih" garancija i reputacije Ganić ima mogućnost bijega.

Osim Srbije, i Tužilaštvo BiH uputilo je pravosudnim organima Velike Britanije zahtjev za Ganićevo izručenje.

Nastavak loše politike?

Šezdesettrogodišnji Ganić je uhapšen na aerodromu Hitrou u vezi sa optužnicom za ratne zločine kojom ga vlasti u Srbiji terete po komandnoj odgovornosti za napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u aprilu 1992. godine. Bivšem članu ratnog Predsjedništva Republike BiH je u ponedjeljak određen pritvor do 29. marta.

Damir Arnaut, savjetnik za ustavno-pravna pitanja člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i vođa pravnog tima koji zastupa Ganića, dao je izjavu za RSE prije početka jučerašnjeg ročišta u kojoj je rekao da očekuje Ganićevo puštanje na slobodu.

Pravni eksperti u Srbiji procjenuju da postupak izručenja Ganića neće biti brzo završen. Iz Ministarstva pravde Srbije navode da se ubrzano radi na pripremi svebuhvatne molbe nadležnim organima Velikoj Britaniji za njegovo izručenje Srbiji.

Svoju nadležnost u ovom slučaju Srbija zasniva na pravilu humanitarnog ratnog prava (da je svaka država dužna da goni počinioce krivičnih djela ratnog zločina ma gdje oni bili izvršeni), kao i na osnovu propisane nadležnosti za krivična djela ratnog zločina izvršena na teritoriji bivše SFRJ, bez obzira na državljanstvo učinioca ili žrtve. Više možete pročitati u tekstu Ganićeva ekstradicija mogla bi da potraje.

Istovremeno je ministar pravde BiH Bariša Čolak izjavio da će to ministarstvo poslati zahtjev Ministarstvu pravde Srbije za ustupanje krivičnog progona u slučaju Ganića. O tome u prilogu Utrka BiH i Srbije oko izručenja Ganića.

Hapšenje je izazvalo pojačane političke tenzije unutar Bosne i Hercegovine, jednako kao i one na relaciji sa Srbijom.

Odnosi se zaoštravaju, a u zemlji stvara psihoza nesigurnosti. U Republici Srpskoj zastupaju tezu o ispravnom postupku Srbije, dok u Federaciji BiH smatraju da se radi o nastavku politike iz devedesetih godina i pokušaju da se na primjeru Ganića sudi odbrani zemlje. Više o podjelama koje je izazvalo hapšenje u tekstu Hapšenje produbilo jaz na bh. političkoj sceni.
Skup podrške Ganiću Foto:Midhat Poturović

U situaciji u kojoj ima poremećene odnose sa gotovo svim susjedima u regionu po Srbiju nije dobro da joj se dodatno unazađuju odnosi sa BiH. Da li je ovo nastavak loše politike pravnim sredstvima, šta stoji iza zahtjeva za ekstradiciju Ganića Srbiji i je li to politički potez pročitajte u prilogu Nastavak politike devedesetih?

O onome što se zaista dogodilo u Dobrovoljačkoj 3. maja 1992. godine, pročitajte u specijalnom prilogu Omera Karabega "Svjedoci rata", u kojem je Omer Karabeg razgovarao sa penzionisanim generalom Armije BiH Jovan Divjakom, koji je bio učesnik dešavanja u Dobrovoljačkoj ulici.

Pogledajte i snimak dešavanja u Dobrovoljačkoj ulici:

Dobrovoljačka ulica u Sarajevu - 1. dio
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00

XS
SM
MD
LG