Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 13:44 CET

  Programi / Tema sedmice

  Tema sedmice: Noćni život na Balkanu mami strance

  Zabava u zagrebačkom klubu Mansion
  Zabava u zagrebačkom klubu Mansion
  Osim Jadranskog mora, planina, zatim kulturno-istorijskih znamenitosti - i noćni život na Balkanu privlači sve veći broj stranih turista.

  Iako nemaju modernu infrastrukturu, kao u svetu, noćni klubovi su privlačni za strance zbog odličnog provoda, ali i pristupačnih cena.

  „Prestonica zabave“, jedan je od epiteta Beograda, čiji je noćni život i na listi glavnih aduta njegove turističke ponude. 

  To je bila tema i mnogih svetskih magazina, što u prestonicu Srbije svake godine privuče na hiljade gostiju iz inostranstva, čak i sa Novog Zelanda, navode u tekstu Beograd nikad ne spava Ognjen Zorić i Zoran Glavonijić.

  Sarajevo pleni pažnju brojnih putnika namernika. Najpre zbog svoje kulturno-historijske raznolikosti, ali i prepoznatljive susretljivosti njegovih sugrađana. Nakon uživanja u onom što pruža dnevna šetnja gradom, gosti nastoje doživeti i sarajevski noćni đir.

  Međutim, noćni život nije bogat u poređenju sa ostalim evropskim prestonicama. Partiji, različiti koncerti, izložbe i predstave ne priređuju se često, osim u vreme festivala. Kafići i bioskopi ostaju jedina mesta gde se tokom cele godina oseća pulsirajuća atmosfera, piše Zvjezdan Živković u tekstu Sarajevo zanimljivije danju nego noću.

  Zagreb nije više noću, mrtav grad. U poslednjih nekoliko godina raste broj noćnih klubova, naročito za mlade. Sve je više i dobrih restorana.

  Ipak, od jedne metropole očekuje se više, zaključuju poznavaoci noćnog života u glavnom gradu Hrvatske u tekstu Ankice Barbir Mladinović Tulumarenje Zagrebom: Od elektronike do narodnjaka.

  Za razliku od medijske slike koja se kreira o Budvi, ponuda noćnog života u prestonici crnogorskog turizma, jeste instant proizvod, čiji je rok trajanja jedva 60-tak dana, piše u tekstu Budva živi noću samo tokom ljeta Jasna Vukićević

  Dragan Štavljanin

  stavljanind+rferl.org

  Novinarstvom se bavi od 1985. godine, najpre u beogradskom nedeljniku "NIN". Od 1987. godine komentator i voditelj u Prvom programu Radio Beograda. Od 1994. dopisnik RSE iz Beograda, a od 1999. radi u redakciji u Pragu.

  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.