Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 05:06 CET

  Svijet

  Talačka kriza u Alžiru okončana upadom specijalaca

  Tenkovi ispred gasnog postrojenja
  Tenkovi ispred gasnog postrojenja
  Četvorodnevna kriza s taocima u gasnom postrojenju na jugu Alžira okončana je u subotu upadom specijalnih alžirskih snaga, a u obračunu je ubijeno 11 ekstremista koji su prethodno, kako su javile agencije, poubijali sedam talaca.

  Alžirska agencija (APS) javila je da su specijalci upali u postrojenje u saharskoj pustinji, javio je BBC, prenoseći da nacionalnost ubijenih talaca za sada nije poznata.

  APS je prethodno javila da je, od početka operacije oslobađanja, ubijeno 12 alžirskih i stranih radnika.

  Za sada nije poznata sudbina oko 30 stranih radnika, od kojih je desetak iz Velike Britanije, navodi britanska medijska kuća.

  Neposredno prije početka konačne akcije snaga sigurnosti, vođa otmičara Abdul Rahman al-Nigeriji, rekao je da alžirska vlada treba da izabere da li će pregovarati s otmičarima, ili će pustiti da taoci umru.

  Kako je zaprijetio, oblast u kojoj se drže taoci je puna postavljenog eksploziva i zarekao se da će cijeli kompleks dići u zrak u slučaju da alžirska vojska primijeni silu.

  Plinsko polje Amenas nalazi se u mjestu Tiganturin, oko 40 kilometara od grada In Amenas, i oko 1.300 kilometara jugoistočno od prijestolnice Alžira.

  Taj kompleks zajednički vode "British petroleum" (BP), norveška firma "Statoil" i alžirska državna naftna kompanija.

  Prema informacijama od petka, do sada je oslobođeno ukupno 573 Alžiraca i oko 100 od 132 otetih stranaca.

  Istovremeno, otkako je jedan sigurnosni alžirski izvor saopćio da je u vojnoj akciji u cilju oslobađanja talaca, koja traje od četvrtka, poginulo 12 talaca i 18 otmičara, sve su glasnije kritike na račun ishitrene reakcije alžirskih vlasti u napadu na gasno postrojenje.
  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: . Grad: Germany
  19.01.2013 16:35
  -Sto su efikasni ovi ...spasitelji...pobise sve i taoce i otmicare
  -ovo je prvi put u istoriji vidjeno.
  Odgovor

  Ime: P. A.
  21.01.2013 15:38
  Kad ti se dogodi slicna situacija, najbolje je da pustis vijest da si presreo komunikaciju medju otmicarima i da prema tim informacijama oni namjeravaju sve da ubiju i sve da poruse i zapale i dignu u vazduh. E onda dobijes blanko dozovlu da uletis i pobijes sve sto se krece. Ako neki talac pretekne, super. Ekstra dobit za ovu strategiju jeste sto ce si potencijalni, buduci otmicari, razmisliti dva puta.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  19.01.2013 19:26
  Ne, naprotiv. U Rusiji npr. se sve talačke krize rešavaju na taj način. Setite se.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.