Dostupni linkovi

Tajvan dobio prvu predsjednicu


Tsai Ing-wen
Tsai Ing-wen

Tajvanska opozicijska čelnica naklonjena opciji nezavisnosti Tsai Ing-wen (Tsai Ing Ven), kandidatkinja Demokratske napredne stranke (DPP), pobijedila je na predsjedničkim izborima u subotu nakon što je vladajuća stranka priznala poraz, u rezultatu koji će otvoriti put ka novoj eri neizvjesnosti u odnosima Tajpeha sa svojim divovskim susjedom Kinom, prenosi agencija Fena.

"Eric Chu razočarao je sviju. Izgubili smo. Nacionalisti su poraženi", izjavio je nacionalistički predsjednički kandidat Chu, okružen pristalicama sumornih lica, od kojih su neki bili u suzama, i također je podnio ostavku kao predsjednik stranke.

Pred sjedištem DPP-a pristalice stranke također su plakale, ali od sreće.

"Tajvanski narod prezire stranku koja se previše približila Kini", izjavio je Jeff Chang (35).

Anita Lin (37) izjavila je da je "uzbuđena".

"Tajvanska budućnost nije Kina. To je svijet", kazala je Lin.

Slavlje u stožeru stranke DPP
Slavlje u stožeru stranke DPP

Tsai će preuzeti jednu od najtežih i najopasnijih azijskih funkcija, dok Kina usmjerava stotine projektila ka otoku, decenijama nakon što su poraženi nacionalisti pobjegli pred komunistima Mao Zedonga (Mao Ce-tung) na Tajvan u kineskom građanskom ratu.

Ona će morati da balansira između interesa supersile Kine, koja je također tajvanski najveći trgovinski partner, i Sjedinjenih Američkih Država, s onima iz njene slobodarske, demokratske domovine.

Tsai riskira da naljuti Kinu ukoliko pokuša da nasilno povrati tajvanski suverenitet i poništi osam godina otopljavanja odnosa s Kinom pod čelništvom aktuelnog predsjednika Ma Ying-jeoua (Ma Jing Jeou) iz nacionalista, čije su se snage povukle na Tajvan u 1949.

U saopćenju, koje su prenijeli državni mediji tokom dana, kineski Ured za pitanja Tajvana ponovio je da se neće miješati u izbore, navodeći samo da "obraća pažnju na ono što se dešava s druge strane Tajvanskog moreuza".

Izbori dolaze u neizvjesno vrijeme za tajvansku ekonomiju ovisnu o izvozu, koja je pala u recesiju u trećem kvartalu prošle godine.

Kina je, također, vodeći tajvanski trgovinski partner i tajvanska omiljena destinacija za ulaganje.

XS
SM
MD
LG