Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 16:19 CET

  Bosna i Hercegovina

  Svjetski bošnjački kongres: Zaštita ili getoizacija

  Sa osnivanja Svjetskog bošnjačkog kongresa
  Sa osnivanja Svjetskog bošnjačkog kongresa
  Nakon formiranja Svjetskog bošnjačkog kongresa u BiH pokrenulo se pitanje da li je njegova svrha zaista očuvanje nacionalnog jedinstva Bošnjaka, ili je to još jedna u nizu parainstitucija koja za dobrobit svojih prvaka stvara geto za Bošnjake.

  Zvanično, cilj je raditi na ostvarenju pune slobode Bošnjaka u domovini i dijaspori, očuvanju i afirmaciji suverene i jedinstvene BiH. No, poruke upućuju na isključivost kroz prisjećanja na stradanja, obećavajući djelovanje samo u ime onih Bošnjaka koji prihvataju ciljeve Kongresa.  

  „Mi Bošnjaci dolazimo! Nema povratka nazad. Visoko podignuto čelo i bez straha!“

  Ovako se na velika vrata u život Bošnjaka vratio bivši reisu-l-ulema, a danas predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa Mustafa Cerić, koji je, zajedno sa sandžačkim muftijom Muamerom Zukorlićem, jezgro ovog tijela.

  U publici mahom bivši ratni politički aktivisti koji se nisu uspjeli afirmirati na posljeratnoj političkoj sceni s odobravanjem su upijali poruke koje im je Cerić upućivao sa govornice. Od kritiziranja političara koji ne rade u interesu naroda, do slanja poruke upozorenja drugim političkim liderima, a Bošnjake je Cerić pozvao da stanu na liniju odbrane zemlje.
  Bivši reis Mustafa ef. CerićBivši reis Mustafa ef. Cerić
  x
  Bivši reis Mustafa ef. Cerić
  Bivši reis Mustafa ef. Cerić

  „Niko nema pravo da  Bošnjake zaustavlja na putu njihove nacionalne samobitnosti i državne suverenosti. Nakon genocida imaju pravo i obavezu da se organiziraju za samoodbranu od genocida - nacionalno, kulturno, politički i fizički“, izjavio je on.

  Ono što nije mogao kao vjerski lider, Cerić sada pokušava kroz Svjetski bošnjački kongres - ostvariti svoje političke ambicije, smatra književnik i član asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 Hadžem Hajdarević.

  „Radi se o nevjerovatnom političkom fajterizmu i neozbiljnosti kojoj gotovo nema kraja i o banalizaciji prvo vjere, ali i bošnjačkih interesa“, smatra Hajdarević.   

  Ton i kontekst Cerićevog poimanja Bošnjaka i njihove uloge u društvu danas ne razlikuju se od onoga kakav je svojevremeno u povjerljivom dokumentu kojeg je objavio Wikileaks, opisao i bivši ambasador SAD u BiH Charles English. Cerić je i tada bošnjački identitet promovirao kroz stalno korištenje viktimizacije, te medije koji su izvještavali o događajima koji se tiču terorizma prozivao islamofobičnima smatrajući da je to „na neki način i priprema za novi genocid nad Bošnjacima“.

  Loši uticaji i lični interes

  Kongres je posljednja stanica u stvaranju parainstitucija koje će izolovati Bošnjake, uvjeren je Senadin Lavić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture Preporod.

  „Strah me da taj Svjetski bošnjački kongres direktno vodi u čisti etnički geto Bošnjaka i da je to doprinos antibosanskohercegovačkom projektu da se naprave tri etničke teritorije na kojima će biti jedan jezik, jedan vođa, jedna religija, jedan narod“, kaže Lavić.
  Hidajet RepovacHidajet Repovac
  x
  Hidajet Repovac
  Hidajet Repovac

  Prethodno je, podsjetimo, propala ideja održavanja svebošnjačkog sabora, a formiranje bošnjačke akademije nauka, sa sjedištem u Sandžaku, također pod Cerićevim i Zukorlićevim patronatom, naišlo je na neodobravanje intelektualaca koji su, poput profesora sa FPN u Sarajevu Hidajeta Repovca, u tome vidjeli početak razdora.

  „Ne slažu se ljudi sa ovakvim inicijativama. Mnoge loše stvari su došle upravo iz vana, i mnogi loši utjecaji. Ali čini mi se da je ovaj najteži dosad jer to će utjecati na podjelu ne samo unutar korpusa, jer se ne slažemo, evo ja se prvi ne slažem sa takvom idejom, nego će utjecati i na dalju podjelu između entiteta. Mislim da je to također put ka getoizaciji muslimana Bošnjaka. Vi vidite da se sve više stvaraju geta, ali je čini mi se da će bošnjački i muslimanski geto biti najtragičniji“, smatra on.   

  Svojom težnjom da bude zaštitnik nacije, uz elemente političkog usmjeravanja, Cerić zapravo najviše radi za vlastito dobro, ocjenjuje Hajdarević.

  „Riječ je o privatnom preduzeću Mustafe Cerića, bivšeg reisu-l-uleme, koji ovim svojim činom nastoji da napravi najličniji profitokracijski prostor i da, na kraju-krajeva, ureduje Bošnjacima i u budućnosti na način kako je nastojao da ureduje dok je bio vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH“, zaključuje Hajdarević.

  I politički analitičar Enver Kazaz uvjeren je kako iza svega stoji lični interes.

  „Cilj Svjetskog kongresa Bošnjaka bez sumnje je da se gospodin Mustafa Cerić, bivši reis, i aktuelni muftija Zukorlić održe i javnom prostoru da sebi priskrbe preko Svjetskog kongresa Bošnjaka finansijsku moć“, kaže Kazaz.

  “Do sada su Bošnjaci vjerom čuvali i sačuvali naciju i kulturu, a od sada će nacijom da čuvaju i sačuvaju vjeru i kulturu”, stoji u programskoj povelji Kongresa. Analitičari smatraju da ovakav pristup, uz stalno podsjećanje na vjersko, jezičko i kulturno zajedništvo kao pretpostavku koju moraju imati svi Bošnjaci, te činjenicu da u vrhu sjede dva vjerska zvaničnika, Bošnjake dovodi u opasnost svođenja na vjersku skupinu.

  Također, svojim programskim ciljevima, koji podrazumijevaju i zastupanje Bošnjaka prema institucijama vlasti i međunarodnim i međudržavnim tijelima, stvara se štetna parastruktura.

  Dženana Halimović

  Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada 'Global Human Rights Award' i Unije novinara BiH 2003. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: beli Grad: usa
  08.01.2013 23:55
  Ja mislim da su Turci a i Austrijanci dobro razumeli situaciju u BiH. Oni u njihovim popisima stanovnistva i naselja su iskljucivo koristili veroispovest naroda.
  A zasto, to ostavljam postovanim korisnicima ovog foruma da raztolmace.
  Odgovor

  Ime: Sociolog
  10.01.2013 12:31
  Ko poznaje istoriju i sociologuju moze lako dati odgovor na tvoje pitanje. Naime, sve do 19. vijeka bila je vaznija religiozna nego nacionalna pripadnaost. Tako je i za Turke bilo vazno da pripadas islamskoj vjeroispovijesti, a maje da se nazivas Turcinom. Tako je bilo i za vrijeme Austrougarske, a slicno i u drugim zemljama. Tako u sredjevjekovnoj Bosni nisu bili "Srbi" i Hrvati" nego pravoslavci i katolici. Istina, kralj Kotromanic se nazivao karaljem Srba, ali, iako je bio porijeklom od loze Nemanjica, bio je katolik. Tek mnogo kasnije u Bosni iz religioznih odrednica nastali su Srbi i Hravati, kasnije i danasnji Bosnjaci.
  Ali, 19.vijek je bio i prekratnica kada dolazi do takozvanih budjanja nacionalnih svijesti, gdje religiozno zamjenjuje nacionalno i gdje nacionalna odrednica postaje vaznija od religiozne. Tako se danas kraj 19. vijeka smatra i krajem formiranja nacionalnih svijesti. Dvadeseti vijek je bio obiljezen nacionalnim osjecanjima, gdje se geligiozna pripadnaost smatra privatnom stvari, a tako je i danas.
  Pokusao sam dati odgovor na tvoje pitanje.

  Ime: Hapa Grad: Norfolk
  08.01.2013 15:13
  Mnogo više bi Bošnjaci imali koristi od ovih dušebrižnika kada bi se kojim slučajem uspjeli pobrinuti da poslodavci ne mogu bezobzirno pljačkati te Bošnjake za koje se brinu ili da imaju bolju zdravstvenu i socijalnu zaštitu u svojoj državi.

  Ime: Pablo Neruda Grad: Evropska Unija
  08.01.2013 02:01
  Svi brojcano mali narodi koji su u svojoj historiji prosli kroz teske periode holokausta i genocida osjecaju za potrebu da imaju svoje kongrese ne evropskoj ili svjetskoj razini. Tako imamo svjetski kongres Roma,svjetski kongres Jevreja.Postoji svjetski kongres Srba kao i svjetski kongres Hrvata iako je nejasno od koga su ovi bili ugrozeni. Oni su vise ugrozavali druge nego neko njih. U tom kontekstu postoji i svjetski kongres Bosnjaka cija sudbina je slicna sudbini Jevreja iz ranijeg perioda. Zasto bi ovakvi kongresi mogli nekog u Bosni i Hercegovini da ugroze.Naprotiv. Oni ne pisu nikakve memorandume
  (poput onog iz SANU-a) protiv drugih naroda niti imaju poluge vojnog odlucivanja u svojim rukama.Jednostavno, hoce da ukazu da Bosnjaci kao autohton narod Bosne i Hercegovine zeli biti ravnopravan sa drugima. Zar je ravnopravnost da je 50 % Bosnjaka (mozda i vise) u svojoj maticnoj drzavi BiH sabijen na prostor od 30 % drzavne teritorije. Guse se i eksplodirat ce. Kongresi su prilika da se ukaze na to. Drugim narodima se aplaudira na njihovim kongresima - za Bosnjake su samo ruzne rijeci namjenjene. Bice multietnicke Bosne i tu ne treba niko da brine.Ali.. ZA SVE. Ne moze se onaj koji se (i u ratu i miru) gusi i koji je prosao kroz ratni pakao i genocid, lazno optuzivati da je protiv zajednickog zivota. Zajednicki zivot u CJELOVITOJ Bosni i Hercegovini je moguc - u entitetski ociscenoj i isparcelisanoj -NE. Zato treba podrzati svaki kongres koji je usmjeren u tom pravcu.
  Odgovor

  Ime: mihajlo cvijetic Grad: beograd
  08.01.2013 11:28
  Posto ste pomenuli rat i neke termine koji u najmanju ruku nisu korektni, morate znati da je vojna-oruzana formacija bosnjackog naroda, jedina, oruzano tukla svoj narod i svoga saveznika. To mnogo govori o problemima koji su ``naruceno`` problematizirani i tako definisani. Moj najveci grijeh bi smatrao kada bi danas pitao gospodina Cerica, Filipovica.. zasto je bosnjak, ali bio bih veliki licemjer ako ne ukazem na problematiziranje problema koji se otvoraj formulacijom pitanja nacije, vjere i kulture bez naucnog pristupa. Proizvoljnost u ovako ozbiljnim ciniocima ne moze dati adekvatno i korektno rjesenje samom bosnjackom narodi i narodima iz okruzenja koji su kulturno i nacionalno isprepleteni. Uzmite samo prezime Maric imate Bosnjaka, Hrvata, Srba, Bunjevaca, Posavaca, Hercegovaca, Jugoslavena.... Odrastao sam uz pjesmu ``Mujo kuje konja po mjesecu`` danas ne mozete naci pjevaca koji to zna-moze korektno otpjevati...

  Ime: Hajrudin Pajt Grad: Slovenija
  07.01.2013 23:19
  UHLJEBLJENJE DETRONIZIRANOG VISOČKOG FARAONA svikolog na džabaluk i minder ...
  SAČUVAJ ME BOŽE KULTURE I BRIGE O NARODU TAKVIH PROFESIONALNIH BRIGATORA I SIKIRDŽIJA KAO ŠTO SU zUKORLIĆ I CERIĆ ...
  RADIJE ĆU PROMIJENITI VJERU NEGO DA SE NJIH DVOJICA i bagra slična njima BRINU O MENI ... Fuuuuuuuuuj ...

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  07.01.2013 20:23
  To je pucanj u glavu Bosancima,a smrtna kazna multietnickoj
  Bosni i Hercegovini !!
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac Grad: Tuzlak
  08.01.2013 00:53
  A zato bi to bio "pucanj u glavu Bosancima i smrtna kazna multietnickoj Bosni i Hercegovini". Dobro, ako ne valja Ceric, ali tu su i licnosti poput akademika Filipovica, Ganica i drugih. Inije valjda istina da svi rade samo za vlastiti interes. I druga dva naroda u BH imaju veoma slicicne asocijacije. Zasto i kome treba da smera BANU i Bosnjacki kongres?
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  08.01.2013 10:08
  @Anonimni posjetilac Grad: Tuzlak
  Pa kako ide onim dva druga naroda u BiH sto su se usrecili sa politckim kapacitetima kao sto su Ganic i Filipovic u bosnjaka?
  Pitas kome smeta BANU u taj kongres? Pa de procitaj makar prilog...
  Odgovor

  Ime: Tuzlak
  08.01.2013 23:48
  Porcitao sam tvoj prilog. Kao prvo, i ja imam pravo na svoje misljenje kao i ti. Istina, nisam dobio utisak da ti osporavas nakome pravo na vlastito misljenje, jer kako ti kazes "demokratija je", ali jesam dobio utisak da se previse "trudis" da drugima "nametnes" svoje misljenje. Ne zaboravi da sam ovo rekao pod navodnicima.
  Tvoj predlog da se Bosnjaci trebaju na popisu izjasnjavati kao Bosanci je mac sa dvije ostrice. To nemora nuzno da znaci da bi gornje izjasnjavanje donijelo "prednost drzavi BH" kako ti navodis.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  09.01.2013 13:44
  Nemam ja apsolutno nista protiv icijeg misljenja, koliko vidim tvoj komentar si napisao kao pitanje...lijepo bi bilo kada bi mozda dodao koju cinjenicu zasto tako mislis...ko sam ja da ikome ista "namecem"?

  Ma pisi se kao i eskim ako hoces..samo, za neke stvari samo jednom u zivotu se pruzi sansa...
  MOJ prijedlog je da "SVI koji to hoce" se pisu kao Bosanci a ne samo bosnjaci i dao razlog zasto tako mislim...vise prelazi u dosadu objasnjavati da bosnjaci nemaju niti kapacitet niti tapiju na BiH...kome ce u svijetu bosanjcka elita dokazati kako bosanstvo se brani bosnjastvom uzimajuci u obzir sta Tunjo, Ceric Zukorlic govore...mnogima ce ovo biti dokaz za neko proturanje "panbosanjstva" pa kad imas tu i umjesanu islamske vjerodostojnike...nece biti tesko zbrojiti dva i dva...a onda zbogom podrsko zapada, ali eto...neces znati dok ne probas jesam li bio u pravu...i jeli to mac samo sa jednom ostricom...
  Odgovor

  Ime: Tuzlak
  09.01.2013 21:59
  Ovoga puta si pokazao da znas konstruktivno razgovarati bez meocija i dijeljenja "epitata" drugima. Dobro bi bilo kada bi mogao da tako ophodis i sa drugima na ovom forumu, a ne samo prema meni. Hocu da vjerujem da to nije samo zbog toga sto sam tvoj zemljak. Nadam se da cu opet ponekad s tobom na ovakav nacin moci razmijenuti misljana.

  Pozdrav i postovanje
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  08.01.2013 00:03
  Ovo je "POKUSAJ" (jos jedan od 1000 prijanjsih pokusaja) pucanja u glavu Bosancima...koliko vidim u medijima i forumima upravo postize suprotan efekat...javnu osudu od novinara do javnih licnosti...politicare ne brojim, oni su oportunisti.
  Popis je taj koji ce pokazati (ako se odrzi sa izmjenjenim spornim pitanjima) kako stoje stvari.

  "Bosnjaci" su ti kojima je namjenjen ovaj "politicki" pucanj u glavu...vrlo je moguce da zahvaljujuci ovim "braniocima" nacionalna odrednica Bosnjak traje jos krace nego odrednica "Musliman".

  Ja sam ocekivao nekih 15 % Bosanaca na sledecim popisu glat...a sad ukoliko avazovi novinari ne okupiraju FTV u finisu...ocekujem preko 20% izjasnjenih kao Bosanac...Stvarno, ne znam gdje bi takva BiH koju oni zamisljali trebala da se "vaspostavi" a da bude veca od dvije ulice...mozda ipak da probaju nesto tako instaliraju mini republiku kao oni talibani u Maoci da vide kako to ide, pa onda ako bude vise je... puna saka brade :-)).

  Ime: fred Grad: usa
  07.01.2013 20:22
  Nekoliko izhlapljelih staraca, koji vise ni sebi ne znace nista, pokusavaju da, koliko je to vise moguce, zagorcaju zivot sunarodnjacima koje pokusavaju zavesti megalomanskim parolama o nekakvom Svjetskom bosnjackom kongresu (mozda jednog dana i INTERPLANETARNOM). Jedinu potporu nailaze u lakovjernima kojima ni u punom naponu svoje snage nisu zeljeli pomoci.

  Ime: mihajlo cvijetic Grad: beograd
  07.01.2013 20:11
  Vjera, nacija, kultura = stabilan oslonac na tri tacke!
  Sve tri oblasti ili sva tri segmenta moraju biti naucno problematizirani i naucno definisani posebno kada se radi o medusobnoj ``koleraciji`` ko koga cuva. Nacja bez nacionalane drzave, vjera sira od nacije, kultura ne odvojiva /isprepletena/ od drugih nacija. Mnogo problema, a rjesenja koja se nude su prizvoljna i donose odnosno otvaraju nova tesko definisana pa cak i ne rijesiva pitanja. Naucne institucije BiH su tvorci ``narucenih`` naucnih istina i kao takve nemaju ugleda u sirokim narodnim masama i naucnih institucija u okruzenju. Halabuka ugrozenost, nestajanje, drugi zive samo da nama nanesu zlo itd, a onda se pojavljuju zastitnici sa zanimanjem /bosnjak, srbin, hrvat../ krajnji rezultat neizvjestan i nece dati dobar rezultat....

  Ime: A.A. Grad: Tuzla
  07.01.2013 19:41
  Gledao sam jednom poodavno jedan film gdje je tema bila život zatvorenika u jednom zatvoru... Uglavnom jedan od likova filma je u jednom momentu izjavio: " Bolje biti vladar u paklu nego sluga u raju. "
  Mislim da se sve svodi na to i u ovoj priči... " Daj mi da vladam pa makar to i uništilo taj moj narod kojim ću da vladam... "
  Ja kada sam išao u džamiju na vjeronauku koliko se sjećam osnovnih vrlina muslimana to su bile: skromnost, iskrenost, poštenje, poštovanje drugih, merhametluk itd.
  Na kraju-krajeva ovo je Dodiku došlo k'o kec na 10-ku.
  Jadan ovaj narod ( Bošnjaci )...
  Odgovor

  Ime: Benjamin Grad: Frankfurt
  08.01.2013 18:49
  Potpuno tacna konstatacija od vas gos.A.A.vezano za Dodika.Pitam se kako to da u svakoj predizbornoj godini u BIH se pronade jedna tema od tkzv.intelektualaca koja nema nista zajednickog sa normalnim i covjeku dostojnog zivota?
  Odgovor

  Ime: Tuzlak
  08.01.2013 01:11
  "Na kraju-krajeva ovo je Dodiku došlo k'o kec na 10-ku."
  A zasto bi ovo dobrodoslo Dodiku tako kako ti kazes? Ovo moze biti samo problem za njega.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  08.01.2013 10:01
  @Tuzlak
  Imas li ti ikakvog pocetnog znanja oko politickih dogadjaja u BiH ili ti onako..? Hajmo ispocetka: znas li da je bio ratu u BiH?
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.