Dostupni linkovi

Svjedok obrane suočen s vojnom kartom opsade Sarajeva


Vladimir Radojčić nad vojnom kartom SRK-a iz vrijeme opsade Sarajeva
Vladimir Radojčić nad vojnom kartom SRK-a iz vrijeme opsade Sarajeva

Suđenje ratnom zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se višednevnim iskazom Vladimira Radojčića, zapovjednika Ilidžanske brigade unutar Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a, koji je držao Sarajevo u troipogodišnjem okruženju (1992-1995).

Pukovnik Radojčić je kao svjedok obrane ustvrdio kako su njegove snage na Ilidži bile zapravo okružene, nakon čega ga je haško tužiteljstvo suočilo s vojnom kartom koja pokazuje drugačije.

Radojčić je u glavnom iskazu izjavio da je sretan - jer je ispalio improviziranu avio-bombu na zgradu sarajevske televizije 1995.godine, jer je „širila propagandu protiv srpskog naroda“, dok je drugi dan svjedočenja ustvrdio - da je Sarajevsko romanijski korpus VRS-a bio zapravo pod opsadom Prvog korpusa Armije Bosne i Hercegovine.

Nakon što je haška optužba zatražila objašnjenje te teze u unakrsnom ispitivanju - Radojčić je pokušao ublažiti svoje prethodne riječi iz glavnog iskaza.

„Moram priznati da sam dao malo nepreciznu izjavu. Okruženje podrazumijeva da ste okruženi sa svih strana. Moja brigada, točniji izraz bi bio – nalazila se u poluokruženju“, pojašnjavao je naknadno svoj stav svjedok.

Tužitelj Dermot Groome suočio je Radojčića sa zaplijenjenom vojnom kartom Sarajevsko romanijskog korpusa koji okružuje Sarajevo, zatraživši od svjedoka da objasni svoje drugačije tvrdnje.

„Je li Vi sada priznajete da nije SRK bio okružen, već Armija BiH unutar granica Sarajeva, da je ta vojska bila okružena i da su je okruživali pripadnici SRK-a? Je li priznajete to?“, ispitivao je tužitelj.

Na uporno negiranje Radojčića reagirao je i sudac iz tročlanog vijeća – Bakone Moloto – no također bez utjecaja na stav svjedoka.

„Vi niste bili u okruženju unutarnjeg i vanjskog prstena Armije BiH. Vi ste zapravo njih držali u okruženju. Da ili ne? Je li se slažete s tim?“, konstatirao je i ispitivao sudac.

Što reći za snage koje se nalaze iza mojih leđa?“, odgovarao je protupitanjem svjedok ostajući kod svog stava.

O (ne)preciznosti avio-bombi

U zadnjem dijelu unakrsnog ispitivanja u četvrtak tužitelj Groome se bavio karakteristikama izrade i ispaljenja improviziranih avio-bombi od 25o kilograma, za koje optužba, različito od svjedoka Radojčića, tvrdi da su kao neprecizno oružje korištenje isključivo za teror Sarajlija, a ne vojnih ciljeva budući da ih ni nisu mogle pogoditi.

Iako je i sam prethodno, u glavnom ispitivanju, opisao kako je od 3 ispaljene avio-bombe samo jedna pogodila navodni cilj – sarajevsku televiziju (1995.godine kada je poginula 1, a ranjeno 28 osoba), Radojčić je ostao kod tvrdnje da se radilo o preciznom oružju kojim je gađao isključivo vojne mete ARBiH.

Prvi, navodno neuspješan, cilj je prema Radojčićevim riječima bio objekat Hladnjača kod Stupa (avio-bomba navodno promašila za 100 metara i nije eksplodirala), kao i prilikom zadnjeg napada na školu „Aleksa Šantić“, gdje je bomba eksplodirala, ali 20 metara od navodnog cilja u naselju Hrasnica, kada je ubijena jedna žena, a tri su osobe ranjene.

Radojčić trenutno živi u Novom Sadu, a haški suci su mu 2012.godine osigurali slobodan prolaz za potrebe svjedočenja na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, a ove godine i za suđenje generalu Mladiću, budući da je tražio garanciju da neće biti uhićen zbog eventualne bosanskohercegovačke optužnice u vezi gađanja Sarajlija.

Radojčić će davati iskaz i u petak, nakon čega će se suđenje - za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini - nastaviti idući tjedan iskazima novih svjedoka obrane.

VIDEO: Dio iskaza Radojčića

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG