Petak, 18. april/travanj 2014, 22:43 CET

Suđenje Ratku Mladiću

Svjedok: Mladić je potvrdio da snajperima gađaju civile

Anthony Banbury
Anthony Banbury
Veličina slova - +
Suđenje zapovjedniku Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Entonija Benburija (Anthony Banbury) bivšeg časnika za civilne poslove UNPROFOR-a 1994.i 1995.godine u Sarajevu. On je kao pomoćnik Jasušija Akashija, specijalnog izvjestitelja generalnog tajnika UN-a, imao niz sastanaka sa optuženim Mladićem, koji je tijekom njih priznavao i neke inkriminirajuće stvari.

Između ostalog i namjerno snajperiranje građana Sarajeva, za što se trenutno tereti po zapovjednoj odgovornosti uz ostale optužbe.

Strašna agonija Sarajlija tijekom gotovo četverogodišnje opsade teško je pogodila i časnika Ujedinjenih naroda Banbury-ja. Potresne scene viđao je svakodnevno.

„Stvarna ljudska bića prolazila su kroz teške patnje. Obitelji su bile rastrgnute, cijele zajednice su bile uništene“, naveo je svjedok.

Banbury se prisjetio više sastanaka s vojnim i političkim rukovodstvom bosanskih Srba tijekom kojih je dobio potvrdu – da oni mogu upravljati uslovima u opkoljenom Sarajevu.

„Time što su kontrolirali dostavu komunalija, slobodu kretanja i nivo intenziteta granatiranja, odnosno snajperskih aktivnosti", pojasnio je bivši pripadnik UNPROFOR-a.
Da je snajpersko gađanje sarajevskih civila bilo namjerno - potvrdio je pak višim časnicima UN-a na jednom sastanku osobno general Mladić.

Tada je naime pojasnio da je snajperiranje odmazda za srpske žrtve poginule tijekom vojne ofenzive bosanskohercegovačke vlade.

Ratko MladićRatko Mladić
x
Ratko Mladić
Ratko Mladić
„Snajpersko djelovanje nije nasumična upotreba sile. Kad se žrtve jednostavno nađu na krivom mjestu u krivo vrijeme. Snajpersko djelovanje je nešto gdje se točno biraju žrtve. I žrtve snajpera u Sarajevu bili su civili“, konstatirao je Banbury koji je prošle godine dao iskaz na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Tijekom svjedokovog opisa karaktera generala Mladića, optuženi se smijao i gestikulirao prema njemu pa je ponovno zaradio upozorenje pred izbacivanje od strane predsjedavajućeg suca Alphonsa Orie-a.

Banbury o sastancima i karakteru generala Mladića
Banbury o sastancima i karakteru generala Mladićai
|| 0:00:00
...
 
🔇
X

Na početku unakrsnog ispitivanja Mladićeva obrana je pokušala prikazati kako UN-ov časnik nije dobro razumio situaciju, jer je s tada 30 navršenih godina bio mlad i neiskusan.

Kako bi relativizirala odgovornost VRS-a za kršenje nekih primirja, obrana je predstavila neke dokumente UNPROFOR-a o kršenju mirovnih sporazuma od strane Armije Bosne i Hercegovine.

„Je li legitimno odgovarati na takva kršenja sporazuma?“, ispitivao je pri tom branitelj Miodrag Stojanović, aludirajući na napade Armije BIH iz zaštićenih zona.

„Iz rezolucija UN-a se može zaključiti da VRS nije imala pravo odgovarati“, odgovorio je pri tom svjedok.

Banbury će iskaz dovršiti u petak.

Nakon toga suđenje će se nastaviti novim iskazom svjedoka optužbe za dvostruki genocid, protjerivanje, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača UN-a za taoce.

Goran Jungvirth

Novinarstvom sam se počeo baviti još tijekom gimnazije, no ozbiljno tek nakon završetka Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu 1999., kao diplomirani politolog. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.