Dostupni linkovi

Banke i kompanije - nova meta WikiLeaks-a


Osnivač sajta Džulijan Asanže, Ženeva, 05. novembar 2010.
Osnivač sajta Džulijan Asanže, Ženeva, 05. novembar 2010.
Njemačke se novine na naslovnim stranama i danas bave aferom WikiLeaksa.

Osnivač ove internet stranice Julian Assange u interview-u za Forbes je izjavio da je objavljivanje ovih podataka tek početak.

"Moja sljedeća meta su veliki poslovi", rekao je on i pojasnio kako će početkom sljedeće godine objaviti velik broj dokumenata o kompanijama i bankama iz kojih će se moći iščitati njihovo poslovanje.

Centralna meta biće U.S. Bank te loše korporativno poslovanje.

Tjednik Focus na naslovnoj strani navodi kako objavljivanje klasificiranih dokumenta svijet drži “u stanju šoka”.
Američka državna sekretarka Hilari Klinton komentare na nedavno curenje oko 250.000 tajnih dokumenta koje je objavio Vikileaks, Stejt departmentu - Vašingtonu, 29. novembar 2010.

Dok američki državni sekretar Hillary Clinton “prijeti” kako će američka Vlada svim sredstvima tražiti krticu u svojim redovima, WikiLeaks najavljuje novu akciju i novih stotine hiljada dokumenata koji će otkriti korupciju i finansijske malverzacije u bankama.

Biće to Megaleak, navodi Focus riječi Juliana Assangea. Njemački tjednik takodje piše kako je osnivač WikiLeaksa vrlo zao prema kapitalizmu, ali da je ljubitelj slobodnog tržišta, potkrepljujući to Assangeovim riječima: “ Internet stranicu sam osnovao kako bih kapitalizam napravio etičnijim!”

Najčitaniji njemački dnevnik Bild više se bavi tračevima nego političkim rakursom afere koja je uzdrmala ne samo SAD, nego i cijeli svijet. Na naslovnoj stranici su političari svrstani u kategorije “opasni” i “sramotni”, a tu je i rubrika za čitaoce – “pišite nam što ste vi pronašli u objavljenim dokumentima”.

Ruski dvojac na čelu države opisan je kao Batman i Robin, strip junaci koji vladaju “mafijaškom državom”. Francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja opisuje se kao “cara bez odjeće”, a za Gadafija se navodi kako ne može preći više od 35 stepenica, te da ima strah od letenja nad vodom.

Mehriban Alijeva, supruga predsjednika Azerbejdžana privukla je interes američkih diplomata svojim izgledom. U posebnoj depeši piše kako se ova 46-godišnjakinja “toliko puta prepustila plastičnim operacijama da je se može zamijeniti s kćerkom, ali da zato teško da može napraviti ikakav pokret licem”.
Javna je tajna da ambasadori i njihovi pomoćnici nisu samo reprezetanti svoje zemlje, nego i promatrači i skupljači informacija o državi domaćinu - (Stern)

Među onima koji su svrstani u opasne su korejanski diktator Kim Il Jong – “pospani starac”, potom afgnaistanski predsjednik Karzai za kojeg se kaže da je paranoidan, a za turskog premijera Erdogana se navodi da želi islamsku Tursku i da nema realan pogled na svijet.

Njemački se Stern međutim pita što je pravi razlog objavljivanja depeša, kad je to, možda neugodna za neke ljude, ali posve normalna praksa cijele svjetske diplomatije.

Javna je tajna da ambasadori i njihovi pomoćnici nisu samo reprezetanti svoje zemlje, nego i promatrači i skupljači informacija o državi domaćinu. Ovo što je učinjeno s objavljivanje diplomatski depeša samo nanosi štetu i ruši ugled američkih diplomata koji nisu radili ništa što ne rade i svi drugi, piše Stern.

Lavina je međutim pokrenuta i teško će je biti zaustaviti, iako se objektivno većina stvari odnose na više-manje sitne ljudske slabosti.
XS
SM
MD
LG