Utorak, 24. maj/svibanj 2016, 17:43 CET

  Svijet

  "Fiskalna litica": Svijet i SAD na rubu nove krize

  Ilustrativna fotografija
  Ilustrativna fotografija
  Predsjednik SAD-a Barack Obama i kongresni lideri složili su se da učine zadnje napore kako bi se postigao konačan dogovor koji bi spriječio pad SAD-a preko 'fiskalne litice'. 

  Obama je rekao kako je skromno optimističan da će dogovor biti postignut. 

  Ono što je zaključeno je da lideri demokrata i republikanaca u Senatu Harry ReidMitch McConnell pokušaju pronaći budžetski sporazum najkasnije do nedjelje.

  Ukoliko se situacija do 31. decembra drastično ne promijeni, Amerikanci bi zbog političkih taština i politikantstva mogli gurnuti globalnu ekonomiju u novu veliku recesiju, upozoravaju stručnjaci. 

  Ekonomisti ističu da bi slučaju da se stranački lideri ne dogovore, mjere koje automatski stupaju na snagu od  Nove godine i, teške više od 600 milijarda dolara, imaju samo jedno ime - recesija. 

  Obama i demokratska većina u Zastupničkom domu ustrajavaju na dogovoru o budžetskim reformama koje bi trebale biti zamjena za potencijalno teške posljedice fiskalne provalije.

  No, dogovora još nema jer se republikanci opiru prijedlozima demokrata da se podignu porezi bogatim Amerikancima, a demokrati odbijaju rezove u administraciji koje traže republikanci.

  Iako je Obama politički osnažen nakon reizbora za predsjednika, on i  demokrati nemaju zakonodavnu moć da svoj plan provuku kroz kongres bez podrške republikanaca.  

  Dvije strane krive jedni druge za nepoduzimanje akcija koje bi vodile kompromisu i dogovoru.

  Mitch McConnell, lider republikanaca u Senatu, izjavio je da se kriza mogla  "potpuno spriječiti.", te dodao da se republikanci neće predati samo zbog toga što je provalija tako blizu.

  "Istina je, rok je tu, ali ovakav razgovor smo trebali voditi mnogo ranije.  Republikanci nisu spremni potpisati  bjanko ček za prijedloge senatske većine samo zato što se nalazimo na rubu provalije. To ne bi bilo pošteno prema američkom narodu. "

  Harry Reid, lider većinskih demokrata u Senatu je bacio lopticu na drugu stranu.

  "Ljudi koji su bogati, koji imaju puno novca, ne protive se podizanju poreza na njihove prihode. Jedini u Americi koji ne misle da te poreze treba podići su republikanci u kongresu. Dakle, bilo kada predsjednik Zastupničkog doma i lider republikanaca dodje predsjedniku i kaže mu – imamo  prijedlog za Vas, predsjednikova su mu vrata otvorena, kao i moja“.  

  Mirjana Rakela

  rakelam+rferl.org

  Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: M
  28.12.2012 14:47
  "Fiskalna litica" jeste obicna medijska mahinacija (u stvarnosti obicno "nista"!) - da bi se skrenula paznja sa ogromnih (!!!) problema kolabirajuce SAD-imperije.

  Znam da ce biti diskutanata na ovim diskusijama koji ce pokusati osporiti ove tvrdnje, cak i kojekakvim main-stream linkovima - ali mislim da je doktor ekonomije i nekadasnji asistent sekretara US-trezora g. Paul Craig Roberts ipak daleko-daleko-daleko mjerodavniji kada je u pitanju ekonomska analiza bankrotirale SAD imperije ukljucujuci i smijuriju oko "fiskalne litice" - od bilo kog main-stream "ekonomiste" ili bankara tim prije sto je ovo stanje i sam predvidio prije 10tak godina - (Upravo za RAZLIKU od vojske kojekakvih "ekonomista" koji ni danas nemaju pojma sta se u stvari zbiva u svjetskoj ekonomiji.):

  http://www.paulcraigroberts.org/2012/12/17/the-fiscal-cliff-is-a-diversion-the-derivatives-tsunami-and-the-dollar-bubble/
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  01.01.2013 23:44
  M @
  Nece biti diskutanata Marko,varas se. Nisi vise interesantan
  nikome sa svojom paranojom zvanom,"Americki imperijalizam"!
  Postao si dosadan.Zato,uzmi jedan mjesec slobodnog i idi na
  odmor.Potreban ti je odmor,hitno.

  Ime: Germany Grad: .
  28.12.2012 12:49
  Vodeci luzeri u svijetu :imaju novu taktiku vladanja a .......
  to vam je ovaj "naslov gore"- sto vise prepadash mase sigurnija ti je pozicija ,davno je dokazano ko vlada medijima taj i vlada !
  Odgovor

  Ime: Amerikanac u srcu Grad: Utah
  28.12.2012 19:49
  Pametnjakovicu, taj luzer ima 50 hiljada dolara BD per capita, najvise kola i najvise kvadrata stambenog prostora per capita, cini 25% svjetske ekonomije i za to tvojoj zluradosti nema mjesta.Najstrasnije, ako se ne postigne dogovor vise ce osjetiti slabije ekonomije od same Amerike.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva" u Cazinu i Velikoj Kladuši (1. dio)i
  X
  22.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima u Velikoj Kladuši. Voditelj je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.