Dostupni linkovi

Ko nije video Vulina na Kosovu?


Pripadnik Policije Kosova u Mitrovici
Pripadnik Policije Kosova u Mitrovici
U Policiji Kosova kažu da policijska pratnja delegacije Zorane Mihajlović, ministarke za energetiku u Vladi Srbije, nema veze sa ilegalnim boravkom Aleksandra Vulina. Vulinu su kosovske vlasti odbile boravak zato što se nije pridržavao kriterijuma tokom prethodne posete. Stručnjaci za bezbednost navode da, ukoliko je postojala zabrana Vulinu za ulazak na Kosovu, policija je trebala da reaguje. Međutim, zbog izborne kampanje, niko ne želi da preuzme odgovonost za ono što se desilo na Kosovu u četvrtak.

Ministar zadužen za Kosovo u Vladi Srbije, Aleksandar Vulin, u četvrtak je ušao na Kosovo iako mu kosovske vlasti nisu odobrile posetu, zato što je tokom njegove prethodne posete učestvovao na predizbornom skupu Građanske inicijative „Srpska“, aktivnosti kojoj se Kosovo protivi tokom predizborne kampanje uoči lokalnih izbora.

Vulinova poseta Kosovu je bila planirala zajedno sa ministarkom energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Zoranom Mihajlović, koja je inače dobila odobrenje za posetu.

U delegaciji Mihajlovićeve, koja je na Kosovo ušla preko Brnjaka, Vulina nije bilo.

Policija sumnja da je Vulin ušao na ilegalan način, najverovatnije koristeći se alternativnim prelazima. Međutim, on se kasnije pridružio Mihajlovićevoj, koja je imala pratnju Policije Kosova regiona Sever.

Postavlja se pitanje zašto policija nije reagovala imajući u vidu da je postojala zabrana na Vulinov ulazak.

Nenad Đurić, regionalni komandir Policije Kosova na severu, na to pitanje kaže da se to mora “videti sa Prištinom gde je i kako je ušao”. On je dodao da su pripadnici policije zvanično vršili pratnju samo delegacije Zorane Mihajlović. Nismo dobili odgovor zašto onda policija nije reagovala kada je Vulin kasnije bio u društvu Mihajlovićeve. Veza se prekinula.

Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin
Mihajlović i Vulin su tada, uz pratnju Policije Kosova, iako je zvanično ta pratnja bila samo za ministarku energetike, obišli Hidroelektranu Gazivode, trafostanicu "Valač" u opštini Zvečan, Rudarsko-topioničarski basen "Trepča". Posetu prema jugu, odnosno u Gračanici, Mihajlovićeva je nastavila bez Vulina, dok je on ostao na severu.

Policija u Prištini je pritom saopštila da “u trenutku kada ga (Vulina) presretne, zaustaviće ga i poduzeće sve potrebne policijske mere u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, tako što će ga zaustaviti, i na osnovu sudskih procedura proterati sa Kosova”.

Dakle, Vulinova poseta je bila ilegalna, a Baki Kelani, portparol Policije Kosova u Prištini dodaje i da “pitanje policijske pratnje delegacije ministarke nema veze sa ilegalnim ulaskom Vulina”.

Kosovski stručnjak za bezbednost, Naim Maloku, u izjavi za RSE navodi da zbog predizborne kampanje niko neće da preuzme odgovornost na ono što se desilo u četvrtak jer bi to štetilo izborima, s toga se niko jasno ne izjašnjava ko je zatajio u lancu, da li je to policija ili su političari u Prištini. Poseta Vulina na severu je ipak provokacija za kosovske vlasti, i ne doprinosi u promeni stava kod onih Srba koji se protive izborima, kaže Maloku.

„Sve u svemu, mislim da je pojava Vulina tamo u takvoj uniformi jedino je provokacija vlasti na Kosovu. Po onome što sam video, to nije bio ilegalni boravak na severu Kosova. On je bio javno tamo, i videlo se da se nije krio, da se nije sakrio. On je čak hteo da ga kamere prikažu kako se našao neko hrabar iz Beograda, junak, koji može da preduzme takav korak. Ako postoji zabrana, Policija Kosova je morala reagovati. Mislim da posle 3. novembra, Policija Kosova mora preispitati taj lanac odgovornosti i subordinacije od vrha na dole i preduzeti mere. Mislim da sada neće preduzeti nikakve korake da ne bi koga naterali da reaguje tamo ili da još više produbljava jaz između neke strukture tamo i ove lojalne strukture vrhu policije. Do 3. novembra, mislim da vrh policije Kosova neće poduzimati korake“, kazao je Maloku.
XS
SM
MD
LG