Dostupni linkovi

Svet u šoku zbog masakra u školi u SAD


Porodice ispred škole nakon pucnjave
Porodice ispred škole nakon pucnjave
Tijela dvadesetoro djece i šestoro odraslih ubijenih u masakru u petak uklonjena su iz škole 'Sendi huk' u Njutaunu, dok policija još istražuje motive masakra.

Predstavnik policije Pol Vins (Paul Vance) rekao je na konferenciji za novinare, koju su prenosile svetske televizije, da se za sada samo jedna osoba vodi kao napadač, koji je sebi razneo glavu, zbog čega je identifikacija otežana.

Vins nije želeo da ulazi u detalje zamolivši novinare za razumevanje jer je istraga u toku. On je rekao da su se sva ubistva dogodila u jednom delu škole, u dve ili tri učinice.

Više je pitanja nego odgovora o tome šta je bio motiv napadača, navodno identifikovanog kao dvadesetogodišnji Adam Lanca (Lanza), prenosi CNN navode trojice neimenovanih policijskih službenika.

Policajci kažu kako je Lanca, koji je odrastao čvrsto vezanoj zajednici od 27.000 stanovnika, ubio svoju majku u njihovoj kući pre nego što je otišao u školu.

Policija zvanično još nije potvrdila da je ubica Adam Lanca, iako svi mediji u SAD-u tako javljaju.

(FOTOGALERIJA: Masakr u školi 'Sendi huk')

Na televizijskim snimcima objavljenim nakon napada videli su se policajci i ambulantna vozila na licu mesta, kao i roditelji koji se okupljaju oko škole i preplašena deca koja beže u pratnji odraslih.

"Bilo je strašno. Sve je uhvatila panika - i roditelje i đake", opisala je majka jedne učenice.

Učenica škole izjavila je za NBC da je njen razred imao čas fizičkog kada je čula nekoliko pucnjeva.

"Onda je došao jedan policajac i rekao nam da bežimo napolje. To smo i uradili", kazala je ona.

Očevici kažu da su čuli stotinak pucnjeva.

Obama: Naša srca su danas slomljena

Bela kuća je saopštila da agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) pomažu lokalnim vlastima u Konektikatu u istrazi.

Američki predsednik Barak Obama (Barack) izjavio je u petak uveče da mu je "slomljeno srce" zbog napada u školi u Njutaunu.

Obraćajući se novinarima u Beloj kući, Obama je u emotivnom govoru, sa suzama u očima, obećao da će biti preduzete mere kako bi se slične tragedije ubuduće izbegle.

"Većina njih koji su umrli danas su deca, prelepa, mala bića uzrasta od pet do 10 godina. Imali su ceo život pred sobom - rođendane, diplomiranje, venčanje i sopstvenu decu", rekao je Obama.

(CNN video: Obraćanje predsednika Obame)


Šok i tuga bile su reakcije iz sveta na masakr, a izrazi saučešća stigli su od zvaničnika iz celog sveta - od generalnog sekretara UN Ban Ki Muna do britanske kraljice Elizabete Druge.

"Uzimati decu za metu je nezamisliv čin mržnje", naveo je Ban u pismu guverneru Konektikata.

Britanska kraljica koja obično ne komentariše događaje izvan zemalja Komonvelta, uputila je poruku američkom predsedniku Baraku Obami, u kojoj navodi da je "duboko pogođena i rastužena zbog užasnog gubitka života u Njutonu u Konektikatu, posebno zbog činjenice da među ubijenima ima toliko dece".

Francuski predsednik Fransoa Oland poručio je Obami da je "užasnut", a saučešća su uputili i šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, meksički predsednik Enrike Peta Nieto, te brojni drugi zvaničnici zemalja sveta.

U Japanu, gde su za snazi izuzetno strogi zakoni o oružju i gde se zločini uz upotrebu vatrenog oružja retko dešavaju, državna televizija NHK je vest iz SAD objavila kao prvu, pre izveštaja o poslednjem danu kampanje pred sutrašnje parlamentarne izbore.

Napad u Konektikatu bio je centralna vest i u Kini gde se poslednjih godina dogodilo nekoliko napada na decu u školama.

Najgora školska tragedija u SAD bila je serija bombaških napada 1927. u osnovnoj školi u Mičigenu u kojem je poginulo 45 ljudi, podseća portal Idnes. Drugi najveći napad u SAD dogodio se 2007. godine na Univerzitetu u Virdžiniji kada je nastradalo 33 ljudi.

Mesto Njutaun u kojem se u petak dogodio napad ima 27.000 stanovnika i nalazi se 130 kilometara severoistočno od Njujorka.
XS
SM
MD
LG