Dostupni linkovi

Nastavljene razmirice Netanjahua i Obame


Benjamin Netanjahu (L) i Barak Obama
Benjamin Netanjahu (L) i Barak Obama

U nastavku razmirica sa predsednikom SAD Barakom (Barack) Obamom, izraelski premijer Benjanin Netanjahu je kazao po povratku u zemlju da je u utorak u američkom Kongresu prezentirao “praktičnu alternativu” za sporazum o nuklearnom programu Irana o kome svetske sile pregovaraju sa Teheranom. Obama je izjavio da u Netanjahuovom govoru u Vašingtonu nije bilo ničeg novog.

Netanjahu je kazao u Jerusalimu da je zadovoljon što se njegova poruka čula širom sveta.

“Predložio sam praktičnu alternativu u govoru u Kongresu tako da se pojačavanjem sankcija za dugo prolongira vreme koje će Iranu biti potrebno da dođe u posed nuklearnog oružja, ukoliko prekrši sporazum.

Takođe, predlažem da se ne ukidaju automatski postojeće sankcije Iranu, sve dok ne prestane da širi terorizam u svetu, agresiju protiv suseda i pretnje da će uništiti Izrael”, ističe se u Netanjahuovom saopštenju.

U međuvremenu, u sredu su u Švajcarskoj nastavljen pregovori američkog državnog sekretara Džona Kerija (John Kerry) sa šefom iranske diplomatije Džavadom Zarifom u nadi da će do kraja meseca postići okvirni sporazum.

Međutim, žestoka Netanjahuova kritika načina na koji Vašington pregovara sa Teheranom, može dodatno otežati posao Obaminoj administraciji da ubedi većinske republikance u Kongresu da prihvate pomenuti sporazum.

Jučerašnji Netanjahuov nastup kritikovan je i u Beloj kući, ali i samom Izraelu.

Republikanci su pozvali Netanjahua da govori u Kongresu bez konsultovanja Obame ili ostalih čelnika Demokratske stranke, što je protumačeno kao nastojanje da se iranski nuklearni program koristi za međupartijske razmirice u SAD.

Zvaničnici administracije kritikovali su Netanjahuov govor navodeći da je obmanjujući i pun protivrečnosti.

Lider demokrata u Kongresu Nensi Pelosi (Nancy Pelozi) okvalifikovala je obraćanje kao “uvredu za inteligenciju SAD” i "snishodljiv".

"Kao neko ko ceni odnos SAD-Izrael i voli Izrael, bila sam na ivici suza tokom govora premijera - ožalošćena uvredama inteligencije SAD kao dela država P5+1 (koje pregovaraju s Iranom) i ožalošćena zbog prezira prema našem poznavanju pretnje koju predstavlja Iran", rekla je Pelozi.

Netanjahuov govor je bojkotovalo 60 od 232 kongresmena iz redova Demokratske stranke, dok su većinski republikanci često ustajali pozdravljajući stavove izraelskog premijera.

Bela kuća
Bela kuća

Bela kuća se protivi posetama stranih lidera kojima predstoje izbori kao u slučaju izraelskog premijera.

U samom Izraelu, kritičari ističu da je Netanjahuov govor naneo štetu njegovo strateškom partnerstvu sa SAD-om i da je pre svega imao za cilj da privuče birače uoči parlamentarnih izbora 17. marta.

“Izrael je snažna zemlja i savenik SAD, ili je barem bio dok Netanjahu nije odlučio da to uprotasti zarad svojih ličnih političkih potreba”, izjavila je Cipni Livni, liderka centrističkog bloka “Cionistička Unija”, dodajući da je nužno da se izglade nesuglasice sa Vašingtonom.

Obama: Nisam fokusiran na pozorište

Američki predsednik Barak Obama izjavio je u utorak veče da u govoru izraelskog premijera Benjamina Netanijahua u Kongresu SAD nije bilo ničeg novog. Obama je rekao da nije gledao govor Netanijahua, ali da je pročitao transkript i dodao da izraelski premijer nije ponudio "nijednu održivu alternativu" pregovorima s Iranom.

"O ključnom pitanju, koje glasi kako sprečiti Iran da nabavi nuklearno oružje, koje će ga učiniti mnogo opasnijim, premijer nije ponudio nikakve opipljive alternative", rekao je Obama.

"Alternativa koju nudi izraelski premijer je `bez dogovora`, što bi značilo da će Iran odmah krenuti sa razvojem spornog nuklearnog programa i da će rad ubrzati bez ikakvog uvida u to što čini i bilo kakvih ograničenja", ističe Obama.

"Mi još nemamo sporazum, ali ako budemo uspešni, činjenica jeste biće to najbolji mogući sporazum s kojim ćemo sprečiti Iran da poseduje nuklearno oružje", istakao je Obama.

Obama je odbio da se sastane s Netanijahuom tokom njegove posete "Nisam fokusiran na takvu politiku, nisam fokusiran na pozorište", rekao je predsednik SAD.

Džon Keri (L) Mohammad Džavad Zarif na pregovorima o nuklearnom programu Irana
Džon Keri (L) Mohammad Džavad Zarif na pregovorima o nuklearnom programu Irana

On je takođe ocenio da je Netanijahu govorio skoro isto kao kada je upozorio protiv privremenog sporazuma postignutog s Iranom, preneo je Ašosijeted pres.

Netanijahua su toplo primili republikanci, a on je naglasio da sporazum ne "blokira put Irana ka bombi. On utire put Irana bombi".

Istaknuti republikanci su s druge strane pozdravili Netanijahuov govor, preneo je Vol strit Džurnal.

"Sada znate zašto predsednik Obama i kompanije nisu želeli da Bibi (Benjamin Netnjahu) govoru u Kongresu", naveo je na Tviteru senator Džon Mekejn (John McCain).

Vođa republikanske većine u Predstavničkom domu Kevin Mekarti (Cevin McCarthy) u kritici Obame pozvao se na Netanijahuov govor. "Previše ustupaka u pregovorima i neuspeh u suočavanju s agresijom Irana i podršsci terorizma u regionu neće ubediti vladare Irana da se promene", rekao je on.

Iran je više puta isticao da ne teži nuklearnom oružju. Istovremeno, zvanični Teheran je u utorak odbacio kao neprihvatljiv zahtev Baraka Obame da zamrzne svoje nuklearne aktivnosti na najmanje 10 godina.

"Obamin stav je izražen u neprihvatljivim i pretećim frazama... Iran neće prihvatiti preterane i nelogične zahteve...Teheran će nastaviti nuklearne pregovore sa šest svetskih sila", rekao je iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif, a prenela poluzvanična novinska agencija Fars.

Obama je u intervjuu agenciji Rojters u ponedeljak poručio da Iran treba da pristane na zamrzavanje svoje nuklearne aktivnosti tokom najmanje 10 godina, da bi bio postignut ključni dogovor o njegovom atomskom programu.

Predsednik SAD je istakao kako je ključna nedoumica oko eventualnog postizanja sporazuma o nuklearnom programu sa Iranom, za koji je 30. jun krajnji rok, to da li će Iran pristati na rigorozne inspekcije i na nizak nivo mogućosti obogaćivanja uranijuma koji bi morao da održava.

Netanjahu: Iran želi da nametni ekstremni islam

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je u sredu u Vašingtonu da se Iran i Islamska država nadmeću u ostvarivanju istog cilja - nametanja ekstremnog islama. Netanjahu je u govoru u američkom Kongresu rekao da su Iran i Islamska država neprijatelji, ali da, "kada je reč o Iranu i Islamskoj dražvi, neprijatelj tvog neprijatelja je tvoj neprijatelj".

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu

"Nemojte se zavarati. Ova borba između Irana i Islamske države neće
pretvoriti Iran u prijatelja Amerike. Iran i Islamska države se nadmeću za krunu ekstremnogi islama",
rekao je Netanjahu.

Izraelski premijer je izrazio žaljenje što je njegov govor doživljen kao politički.

Netanjahu je rekao da je predsednik SAD Barak Obama, s kojim nema
dobar odnos, uvek pomagao Izraelu od kada je u Beloj kući. On je
zahvalio Obami za podršku u Ujedinjenim nacijama, kao i za odbrambenu
pomoć navodeći da su Obama i Kongres pomogli u izgradnji izraelskog
odbrambenog sistema "Gvozdena kupola".

On je rekao da ustupci dati Iranu znače "ogromnu nuklearnu infrastrukturu" pošto nijedno nuklearno postrojenje neće biti srušeno, i dodao da bi Iran mogao biti u boljem položaju da razvije nuklearnu bombu za deceniju, čak i ako pristane na predlog Obame o 10-godišnjem zamrzavanju sadašnjeg programa.

"Već godinu dana govore da je bolje bez dogovora od lošeg dogovora. Pa, ovo je loš dogovor. To je veoma loš dogovor. Bolje nam je bez njega", rekao je Netanjahu, što je pozdravljeno burnim aplauzom publike u kojoj su u većinu bili republikanci i njihovi simpatizeri.

Netanjahu je rekao da iranski režim koristi novu tehnologiju da izrazi "najstariju mržnju - antisemitizam" i dodao da "iranski režim nije prosto samo jevrejski problem, kao što ni nacisti u Nemačkoj nisu bili samo jevrejski problem".

"Najveća opasnost s kojom se svet suočava je brak ekstremnog islama
s nuklearnim oružjem"
, rekao je Netanjahu i dodao da se upravo to
može desiti ako se prihvati dogovor s Iranom.

Izraelski premijer je poručio da se holokaust više nikada neće desiti obraćajuhci se i Eliju Vizelu koji je bio u publici.

Netnjahu je rekao da će se izraelski narod branti, čak i ako to bude morao sam da radi, ali je na kraju govora poručio Kongresu da "Izrael i Amerika uvek budu zajedno, čvrsto i odučno", što je pozdravljeno ovacijam publike.

XS
SM
MD
LG