Subota, 30. april/travanj 2016, 11:00 CET

  Crna Gora

  Sveštenik SPC prijeti Krivokapiću zbog crkve na Rumiji

  Crkva na Rumiji
  Crkva na Rumiji
  Nedavno insistiranje predsjednika crnogorske skupštine i lidera SDP Ranka Krivokapića da nova vlast mora da ukloni bespravno podignutu metalnu crkvu na Rumiji jako je naljutilo paroha barskog Jovana Plamenca, toliko da je ovaj predsjedniku parlamenta javno zaprijetio batinama ako još jednom ponovo sličan zahtjev.

  Paroh barski otišao je i korak dalje i kazao da bi Skupština Crne Gore bila meta bombaškog napada da je kojim slučajem Krivokapić predložio uklanjanje neke džamije u Crnoj Gori.

  "Stavite li još jednom crkvu Svete Trojice na Rumiji u Vaša pogana usta, po uzoru na mog čukunđeda vojvodu popa Iliju Plamenca, koji se stavio u zaštitu Crnogoraca štiteći im vjeru, skinuću mantiju i dobićete što poduže zaslužujete", tim riječima je paroh barski Jovan Plamenac zaprijetio Krivokapiću zbog njegove nedavne izjave da Vlada mora riješiti pitanje crkve na Rumiji, kod Bara i da se ona mora premjestiti tamo gdje se ne udara na temeljne vrijednosti Crne Gore, multikulturalnost i suživot pravoslavnih, muslimana i katolika.

  Predsjednik crnogorskog parlamenta je u zgradi parlamenta novinarima na slijedeći način komentarisao prijeteće pismo paroha iz Bara:

  "Vi znate da ja imam tu čast da predstavljam onaj dio Crne Gore koja se onih u mantijama nije plašila ni kada su oni bili na tenkovima, kada su uništavali našu bivšu, zajedničku domovinu i kada su iza sebe ostavljali unesrećenu nejač i uništene gradove. Sve ostalo bi bilo van istorijskog iskustva onog ponosnog i dostojanstvenog dijela Crne Gore kojeg predstavljam".

  Ranko KrivokapićRanko Krivokapić
  x
  Ranko Krivokapić
  Ranko Krivokapić
  Paroh barski Plamenac, u otvorenom pismu Krivokapiću, navodi da crkva Svete Trojice na Rumiji nije poremetila odnose između tri vjere u Baru. Prema njegovim riječima, ona nije „zabijanje u simbol suživota“ i ne „udara na temeljne vrijednosti Crne Gore“, kako tvrdi Krivokapić.

  On je rekao da nije istina da su muslimani i katolici prestali da prisustvuju bogosluženjima na Rumiji zato što je na vrh te planine postavljena crkva.

  Iz kabineta predsjednika Skupštine rečeno nam je da se Krivokapić za sada neće oglašavati povodom prijetnji paroha barskog Jovana Plamenca, no ne isključuju mogućnost da predsjednik parlamenta do kraja dana novinarima u zgradi Skupštine ipak odgovori na to pitanje.

  Povodom prijetećeg pisma sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske SPC u Baru, pozvali smo koordinatora Pravnog savjeta Mitropolije, paroha Velibora Džomića koga smo pitali da li je prijeteće pismo izraz ličnog stava paroha Plamenca ili su njegovi stavovi i stavovi Mitropolije SPC u Crnoj Gori.

  "Meni je stvarno žao što se do sada nijeste bavili pitanjem da li je i stav Ranka Krivokapića stav parlamenta Crne Gore. Ali, legitimno je i vrijeme je pred nama da se i tim pitanjem bavimo. Iz Plamenčevog pisma je više nego evidentno da je on uputio lično pismo gospodinu Krivokapiću i da je to njegov lični stav. Mitropolija se protivi uklanjanju crkve na Rumiji, ali što se tiče ovoga pisma to je stvar sveštenika Jovana Plamenca. Njegova ili bilo čija duševna ili druga stanja nije prilično i nije umjesno da komentarišem", izjavio je Džomić.

  Opasne i neprihvatljive izjave

  U NVO sektoru kažu da je nivo retorike koju koriste sveštenici SPC u Crnoj Gori rezultat trulih kompromisa vlasti koja, kako kaže Daliborka Uljarević u odnosu prema SPC pokazuje slabost i nemoć.
  Daliborka UljarevićDaliborka Uljarević
  x
  Daliborka Uljarević
  Daliborka Uljarević

  "Mi kao društvo svi trpimo zbog trulih kompromisa naših donosilaca odluka, koji nemaju ni viziju ni sposobnost strateškog djelovanja. Jasan izraz te slabosti je i sama činjenica da je limena crkva na Rumiju ikada uopšte i postavljena, jer je to ipak u tom trenutku, a  i mnogo kasnije, podjednako odgovaralo i onima koji su je postavljali i onima koji su javno bili najeksponiraniji oponenti. Ovo je samo nastavak tog, ja bih rekla, dijaloga iako on ima ogromne i štetne posljedice po razvoj našeg društva", kaže Uljarević.

  Osim prijetnji da bi se mogao fizički obračunati sa Krivokapićem zbog njegovih stavova o crkvi na Rumiji, paroh barski je u pismu predsjednika parlamenta pitao i da li je svjestan šta bi dobio da je o džamiji govori kao što je govorio o pravoslavnoj crkvi.

  "Dobili biste, Krivokapiću, bombaša samoubicu u Skupštini Crne Gore, čija ste Vi personifikacija", napisao je Plamenac.

  Riječi i jezik koji upotrebljava sveštenik Mitropolije SPC u Crnoj Gori su veoma opasni i generalizujući, upozoravaju u NVO sektoru.

  "Vrlo opasne i krajnje neprihvatljive izjave moraju u prvom redu biti osuđene od strane crkve kojoj Plamenac pripada, a imati i adekvatnu i potrebnu reakciju ostale javnosti i svakako nadležnih organa. To nije samo obična generalizacija. Mi tu, ako baš nemamo jasne zakonske kriterijume da to nazovemo govorom mržnje onda svakako imamo dovoljno elemenata da to nazovemo jezikom netolerancije koji je krajnje neprimjeren jednom sveštenom licu i neprihvatljiv sa stanovišta javnosti na koju ima uticaja, a kojoj se obraća", ističe Daliborka Uljarević.

  Metalna crkva je na vrh Rumije postavljena još 2005. godine, investitor je bila Mitropolija crnogorsko-primorska. Tada je crkva je kroz Bar provedena u pratnji policije, a na vrh planine je odnio helikopter Vojske tadašnje zajednice SCG.

  Iako je taj objekat proglašen bespravnim, a država bila donijela odluku o njenom uklanjanju to se, međutim do danas nije dogodilo. Sada već bivši ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić tokom jedne skupštinske rasprave saopštio da crkva na Rumiji ipak za sada neće biti uklonjena jer je trenutno obuhvaćena posebnim moratorijumom u vezi sa divljom gradnjom. Navodno se čeka izrada prostornog plana za to područje koji će odrediti dalju sudbinu i limene crkve.

  Do tada crkva ostaje na mjestu na koje su je prije 7 godina postavili helikopteri vojske SCG.

  Predrag Tomović

  predragt+rfe.co.me

  Nesuđeni pravnik završio je u novinarstvu. Prošao "školu" radija Free Montenegro, Antene M. Imao i kratak izlet na TV IN, ali se nakon toga vratio staroj ljubavi - radiju.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Anonimni posjetilac
  11.12.2012 06:49
  Stavite li još jednom crkvu Svete Trojice na Rumiji u Vaša pogana usta, po uzoru na mog čukunđeda vojvodu popa Iliju Plamenca, koji se stavio u zaštitu Crnogoraca štiteći im vjeru, skinuću mantiju i dobićete što poduže zaslužujete",
  Nisi bio jasanNeko misli da ces sa pesnicama obracunati sa Crno Gorcima.
  Ne znaju Crno Gorci da ti kad skidas mantiju uzimas na ruke Kalasnikov i situaciu.

  Ime: Pop-bokser Plamenac
  08.12.2012 00:29
  Neka prvo paroh SPC u Baru velecasni Plamenac ukloni i skine vojni magacin sa Rumije i vrati ga u okolini Vranja -pa tek posle moze ukrstati rukavice sa kim hoce po Crnoj Gori. Ako dobije tada po nosu - nece mu tada biti krivi Crnogorska drzava,njena zastava, himna i crnogorska pravoslavna crkva (CPC). Takve siledzije treba uputiti ka Srbiji -odakle i dobijaju instrukcije.

  Ime: Bar
  07.12.2012 20:11
  Bolje bi bilo da srpski vjernici koji su se popeli na bivsi vojni magacin odn sadasnju limenu crkvu - sa nje uzviknu: "Sa Rumije vila klikce -oprosti nam pukovnice -sto dolazimo limenom magacinu da se klanjamo i uz put glupe snove sanjamo"
  PS - Pukovnik je helikopterom donio limeni vojni magacin na brdo Rumiju vise Bara u saradnji sa svojim kolegom pukovnikom Amfijem.
  Odgovor

  Ime: Novljanin
  09.12.2012 23:56
  "Bolje bi bilo da srpski vjernici koji su ..." Zasto srpski vjernici? Otkud znas da su "srpski"? Zar to nisu mozda Crnogorci pravoslavne vjeroispovijesti. Koliko znam "crnogorska pravoslavna crkva" ima svega par crkvenih objekata. Trebao bi valjda da znas da su Crnogorcu u najvecem broju pravoslavci koji pripadaju pod jurisdikciju SPC.
  A sta mislis sta bi se stvarno desilo Krivokapicu da izjavi tako nesto za dzamiju, ma kako ona bila sagradjena???
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  11.12.2012 18:15
  Novljanin@
  Ne moze tako nesto izjaviti za dzamiju,iz prostog razloga sto u C.Gori ne postoje"letece dzamije"!! Koliko mi je poznato,samo pravoslavna crkva moze da "leti zrakom"??

  Ime: Max
  07.12.2012 13:40
  Kako su helikopteri tadasnje vojske donijeli vojni magacin iz Vranja i postavili ga na Rumiji -isto tako ga mogu i vratiti nazad. Vazniji su mir,medjuvjerska i medjunacionalna tolerancija u gradu Baru i Crnoj Gori -nego kojekavi vojni magacini koji su planski i provokativno postavljeni od strane SPC na brdu Rumiji vise Bara.
  Odgovor

  Ime: Ivo
  09.12.2012 12:14
  Bili bilo lakse da je gurnemo u provaliju pa da na otpadu dobijemo malo novaca i poklonimo kojoj siromasnoj porodici ??.
  Odgovor

  Ime: Novljanin
  11.12.2012 01:26
  @Ivane, kakva "ljubav prema bliznjem". Stoga duboko sumnjam da si stvarno "Ivan"
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  07.12.2012 15:35
  Ne, ne mogu. Da bi to uradili danas, potrebna im je dozvola za prelet preko teritorije Crne Gore, koja im tada nije trebala, što su pukovnici SPC iskoristili. Takođe, vojsci je neophodno naređenje, a iz komande SPC takvo neće dobiti.

  Najzad, ovo nije pitanje tehničke nego političke prirode, i to unutar-političke, jer iz nekog razloga "anti-srpska" vlast u Crnoj Gori ne želi da se zamera komandi Cetinjske Mitropolije...
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.