Petak, 05. februar/veljača 2016, 23:17 CET

  Svijet

  Nastavljeni sukobi u Maliju

  Gao
  Gao
  RSE
  Snažna eksplozija potresla je u ponedeljak ujutro najveći grad na severu Malija Gao, dan nakon sukoba islamističkih boraca sa francuskim i malijskim trupama.

  Kako su predstavnici malijske vojske rekli za agenciju Frans pres, eksplozija se dogodila verovatno u blizini kontrolnog punkta na severnom ulazu u grad, koji je bio meta samoubilačkih napada u petak i subotu. U ovim akcijama poginuli su samo napadači.
   
  Dan ranije, u nedelju je izbila pucnjava između vojnika i pobunjenika, uprkos merama bezbednosti koje su lokalni i francuski vojnici uveli posle dva samoubilačka bombaška napada u protekla dva dana.

  Meštani i novinari javili su o žestokoj pucnjavi i eksplozijama u blizini policijske stanice u najvećem gradu na severu Malija.

  Bitka je trajala više od dva sata, a pobunjenici su se mogli videti na ulicama i krovovima oko sedišta policije u centru grada. Sukobi su usledili samo dan nakon što je napadač samoubica aktivirao eksploziv u blizini kontrolnog punkta na severnom prilazu gradu, što je bio drugi takav napad u samo dva dana, navodi BBC.

  Navodi se da se vladine snage bore sa pobunjenicima iz Pokreta za jedinstvo i džihad u severnoj Africi. Međutim, ni malijske ni francuske vojne vlasti nisu potvrdile vest.

  Od kako su francuske snage zauzele Gao, pobunjenici su na njegovim obodima napadali snage bezbednosti, a u nedelju su prvi put uspeli da uđu i u sam grad.

  Francuske i malijske trupe su, pored grada Gao, povratile kontrolu i nad Timbuktuom i još nekoliko gradova na severu zemlje, potisnuvši ekstremiste nazad u pustinju.

  Islamisti su u aprilu prošle godine zauzeli sjever Malija. Francuska je 11. januara počela vojnu intervenciju u svojoj bivšoj koloniji, kako bi pomogla malijskoj vojsci u borbi protiv ekstremista koji su krenuli da napreduju ka jugu i prijestonici Bamaku.

  Vojska je saopštila da je prekjučerašnji bombaš arapski mladić za koga se pretpostavlja da je pripadnik Pokreta za jedinstvo i džihad u severnoj Africi.

  Vojni funkcioneri kažu da su neki pripadnici organizacije ostali na tom području, dok su ostali pobegli u obližnju pustinju.
  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  31.01.2016
  Na više od 30 TV stanica u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj kreće nova sezona od 52 epizode “Perspektive” čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava. Serijal Perspektiva kreće sa drugom sezonom i ovo je prva epizoda desetog ciklusa koja govori o mladima Bijeljine. Voditelji i moderator je Marčelo. Serijal se emituje u saradnji sa The National Endowment for Democracy, producent je Mebius Film.