Dostupni linkovi

Nastavljeni sukobi u Maliju


Gao
Gao
Snažna eksplozija potresla je u ponedeljak ujutro najveći grad na severu Malija Gao, dan nakon sukoba islamističkih boraca sa francuskim i malijskim trupama.

Kako su predstavnici malijske vojske rekli za agenciju Frans pres, eksplozija se dogodila verovatno u blizini kontrolnog punkta na severnom ulazu u grad, koji je bio meta samoubilačkih napada u petak i subotu. U ovim akcijama poginuli su samo napadači.

Dan ranije, u nedelju je izbila pucnjava između vojnika i pobunjenika, uprkos merama bezbednosti koje su lokalni i francuski vojnici uveli posle dva samoubilačka bombaška napada u protekla dva dana.

Meštani i novinari javili su o žestokoj pucnjavi i eksplozijama u blizini policijske stanice u najvećem gradu na severu Malija.

Bitka je trajala više od dva sata, a pobunjenici su se mogli videti na ulicama i krovovima oko sedišta policije u centru grada. Sukobi su usledili samo dan nakon što je napadač samoubica aktivirao eksploziv u blizini kontrolnog punkta na severnom prilazu gradu, što je bio drugi takav napad u samo dva dana, navodi BBC.

Navodi se da se vladine snage bore sa pobunjenicima iz Pokreta za jedinstvo i džihad u severnoj Africi. Međutim, ni malijske ni francuske vojne vlasti nisu potvrdile vest.

Od kako su francuske snage zauzele Gao, pobunjenici su na njegovim obodima napadali snage bezbednosti, a u nedelju su prvi put uspeli da uđu i u sam grad.

Francuske i malijske trupe su, pored grada Gao, povratile kontrolu i nad Timbuktuom i još nekoliko gradova na severu zemlje, potisnuvši ekstremiste nazad u pustinju.

Islamisti su u aprilu prošle godine zauzeli sjever Malija. Francuska je 11. januara počela vojnu intervenciju u svojoj bivšoj koloniji, kako bi pomogla malijskoj vojsci u borbi protiv ekstremista koji su krenuli da napreduju ka jugu i prijestonici Bamaku.

Vojska je saopštila da je prekjučerašnji bombaš arapski mladić za koga se pretpostavlja da je pripadnik Pokreta za jedinstvo i džihad u severnoj Africi.

Vojni funkcioneri kažu da su neki pripadnici organizacije ostali na tom području, dok su ostali pobegli u obližnju pustinju.
XS
SM
MD
LG