Dostupni linkovi

Svjedok Riedelmayer: Srpski nacionalizam kao fašizam


Svjedok Andras Riedlmayer u sudnici 17. listopada 2013.
Svjedok Andras Riedlmayer u sudnici 17. listopada 2013.
Na suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću dovršen je dvodnevni iskaz harvardskog profesora Andraša Ridelmajera (Andras Riedlmayer) koji je za potrebe tužiteljstva napravio stručan izvještaj o razaranju kulturno-religijskih objekata u 12 općina u kojima su snage bosanskih Srba preuzele vlast 1992.godine.

Obrani je pak potvrdio svoj stav iz vrijeme ratnog vremena „kako je srpski nacionalizam isti kao i talijanski fašizam i njemački nacizam“, koji je formiran na temelju zakona kojim se željelo spriječiti miješanje bosanskih Srba s ostalim nacionalnim zajednicama, spriječavanju policijske zaštite nesrpskom stanovništvu, kao i naređenju o obilježavanju nesrpskih kuća bijelim tkaninama.

Naime, nakon što je Ridelmajer u glavnom ispitivanju tužiteljstvu naveo kako je 96.5 vjerskih objekata Bošnjaka i bosanskih Hrvata uništeno, tijekom unakrsnog ispitivanja obrana je pokušala prikazati kako je izvještaj svjedoka pristran, koristeći se pri tom i nekim njegovim izjavama o kontekstu rata u BiH.

„Jeste li Vi promuslimanski i antisrpski nastrojeni?“, ispitivao je branitelj Branko Lukić svjedoka o navodnoj propagandi protiv Srba u kojoj je svjedok navodno sudjelovao opisavši u privatnoj prepiski s kolegom radikalnu stranku kao neofašističku.

„Mislim da sam karakterizirao ideologiju ekstremnog nacionalizma kao nešto analogno sličnim ideologijama iz Drugog svjetskog rata“, konstatirao je svjedok odbijajući pri tom da je sudjelovao u propagandi, napominjući kako je njegov izvještaj o razaranju kulturno-vjerskih dobara utemeljen isključivo na činjenicama.

Snimak generala Milenka Živanovića prikazan u sudnici
Snimak generala Milenka Živanovića prikazan u sudnici
Sudu je pak potvrdio kako je u ljeto 1995.godine bio jedan od potpisnika pisma upućenog američkom predsjedniku Billu Clintonu u kojem se zahtjevalo ukidanje embarga na uvoz oružja „budući da UN nije uspio osigurati sigurnost“ te je naoružavanje Bošnjaka bio jedina mogućnost njihove samoobrane. „Mislim da je to bio jedan razuman stav koji sam ja branio“, naveo je svjedok.

Tijekom unakrsnog ispitivanja general Mladić je gestikulirao i aktivno sudjelovao u ispitivanju Ridelmajera, obraćajući se pri tom i sudskoj publici zbog čega je ponovno bio ukoren od predsjedavajućeg suca Alphonsa Orie-a.

Kako bi dodatno potkrijepilo tvrdnje o namjernom razaranju vjerskih objekata od strane vojske bosanskih Srba tužiteljstvo je u dodatnom ispitivanju Ridelmajera prikazalo video snimku zapovjednika Drinskog korpusa VRS-a Milenka Živanovića u kojoj obavještava vladiku Kačavendu o „poravnavanju minareta“ džamije u Srebrenici.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
Direktan link

Također puštena je snimka sa sjednice Skupštine bosanskih Srba na kojoj je Ratko Mladić rekao da „ne možemo dozvoliti da tamo ostaju džamije s dva minareta“. Pri tom je general Mladić govorio o džamijama u okolici Tešnja, što prema tužiteljstvu pokazuje kako je vojni vrh VRS-a dirketno poticao razaranje vjerskih objekata Bošnjaka i Hrvata kao dio progona.

Novinar o ubijanju Sarajlija

Nakon svjedočenja harvardskog profesora s iskazom je počeo novinar Jeremy Bowen tijekom čega je tužiteljstvo pustilo više njegovih reportaža o namjernom ubijanju civila u Sarajevu za što general Mladić također odgovora po zapovjednoj odgovornosti, kao i za progone diljem BiH, dvostruki genocid te uzimanje međunarodnih promatrača za taoce.

Jezovite priče o granatiranju dječjeg igrališta, pogreba ubijene djevojčice, snajperskom ubojstvu bebe, granatiranju Dobrinje u vrijeme nogometne utakmice.. dale su dodatan uvid sudskom vijeću u ono što se događalo u Sarajevu tijekom opsade (1992-1995) u kojoj je ubijeno oko 11 i pol tisuća ljudi.

(VIDEO: Jedna od reportaža Bowena iz Sarajeva)


Britanski novinar specijaliziran za izvještavanje iz ratnih područja opisao je i progone Bošnjaka i Hrvata diljem BiH, izražavajući pri tom svoj stav – kako je etničko čišćenje zapovjeđeno od najviših srpskih vlasti, odnosno da nije bilo spontano, jer se svugdje događalo po istim obrascima. Da su u tome sudjelovale vlasti, Bowen je kao dokaz spomenuo više organiziranih velikih logora na područjima protjerivanja.
Iskaz Bowena nastaviti će se u petak.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG