Dostupni linkovi

Sturm: Dešavanja u BiH devedesetih duboko se tiču cijele Evrope


Lukas Sturm
Lukas Sturm
U Sarajevu će u četvrtak naveče biti održana bh. premijera bosansko-austrijskog filma „Body Complete“. Film pripovijeda o stranoj novinarki Nicol koja je odlučila doći u BiH u nadi da pronađe nestalu osobu Edinu Julić. Ostvarenje je do sada prikazano na 14 međunarodnih festivala, pritom osvojivši sedam nagrada. Kinodistribucija filma za zemlje Zapadnog Balkana biće u februaru i martu naredne godine. O izazovima na snimanju filma i iskustvima inostranih glumaca, govori austrijski scenarista i režiser Lukas Sturm.


RSE: Film „Body Complete“ su finansirale privatne producentske kuće iz Austrije i Bosne i Hercegovine. Kako ste došli na ideju da snimite film ovakve tematike?

Sturm: Već nekoliko godina želio sam da snimim ovakav film. Znate, živim u Beču koji je samo sat vremena leta udaljen od Sarajeva. Sva ona dešavanja koja su se devedesetih desila u Bosni i Hercegovini duboko utiču na sve nas, na cijelu Evropu. Poznajem mnoge ljude iz država nekadašnje Jugoslavije koji su napustili svoje zemlje i došli u Austriju, u Beč. Stalno sam prikupljao njihove priče jer me interesuju i politika i historija. Zatim sam upoznao jednog momka iz Zvornika koji mi je ispričao da je bio prisiljen napustiti svoj grad. Njegova priča me je inspirisala da razmislim ima li ikakve šanse za mene da ja, kao kreativac i pisac, ispričam priču o ratu u Bosni i Hercegovini, ali iz drugačije perspektive. Ta ideja je u startu predstavljala izazov jer to nije priča o ratu u mojoj zemlji. Međutim, mogu da kreiram lik koji će kao novinar otići u tu zemlju i njenu historiju doživjeti na način na koji bi prosječan Austrijanac ili Nijemac to doživio. To je bio taj ključ koji mi je omogućio da nešto kažem o sukobu 90-ih godina.


RSE: Šta je namjera ovog filma? Kome je namijenjen - bosanskohercegovačkoj ili međunarodnoj publici?

Sturm: Naravno, sama priča se direktno odnosi na ljude u Bosni i Hercegovini. Međutim, u filmu dominira jedna glavna poruka koja se tiče svih nas: ne smijemo zaboraviti ono što se desilo i ne smijemo dozvoliti da se isto ponovi. To istovremeno znači da odgovorni trebaju odgovarati za svoja djela. Ovakav rat, kao i drugi ratovi u svijetu, u Africi ili Aziji, ostavlja velike traume na kompletno društvo.

RSE: Da li je bio izazov snimiti film koji govori o procesu pronalaska nestalih osoba, o čemu se i danas nerado govori u Bosni i Hercegovini?

Sturm: Bilo je izuzetno teško snimiti ovakav film. Priča, kao i sam proces snimanja, i mene su kao režisera doveli do mojih ličnih granica. Uoči snimanja često sam razgovarao sa ljudima iz Međunarodne komisije za nestale osobe. Iako je priča filma izmišljena, bilo mi je važno da ona bude bliska stvarnosti. Snimali smo na autentičnim lokacijama, u laboratorijama Komisije gdje se vrše DNK analize. Govorili smo o žrtvama, dakle o segmentima koji su stvarni, realni. Zbog toga je film u startu predstavljao izazov. Problem filma sa ovakvom tematikom je da niko ne želi o tome razgovarati. Nevjerovatni događaji su se ovdje zbili. Još se 10.000 ljudi vode kao nestali.

Asli Bayram
Asli Bayram
RSE: Osim vas, producenata i protagonistkinje, kompletna autorska ekipa filma je bosanskohercegovačka.

Sturm: Glavnu ulogu tumači Asli Bayram, austrijska glumica turskog porijeka. Imamo jednog njujorškog i bečkog glumca, dok su ostali glumci i ekipa iz Bosne i Hercegovine. Inostrani glumci se se posebno pripremali uoči snimanja. Osoba koja tumači forenzičku antropologinju je imala najviše priprema. Međutim, i ostali glumci su željeli lično da se podrobnije upoznaju sa tematikom filma.

RSE: Koji su vaši idući planovi? Kakva je budućnost filma?

Sturm: Želim film „Body Complete“ prikazati u cijelom svijetu. Sama priča zahtijeva da se prikaže međunarodnoj publici. Ostvarenje se do sada prikazalo na 14 internacionalnih festivala, u Sjedinjenim Država, Turskoj, zemljama Skandinavije, u Njemačkoj i Austriji. Film je osvojio sedam nagrada. Ljude interesuju ovakvi filmovi, jer nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

RSE: Šta se krije iza naziva filma „Body Complete“?

Sturm: Body Complete je poseban termin koji koriste forenzički antropolozi. Kada iskopaju tijelo i ako pronađu sve skeletne ostatke ili barem 80 ili 90 posto, onda kažu da je tijelo kompletirano - Body Complete.
XS
SM
MD
LG