Dostupni linkovi

Stripom protiv rodnih stereotipa


Publikacija "Rodni stereotipi: Zvuči poznato?", Sarajevo, 2015.
Publikacija "Rodni stereotipi: Zvuči poznato?", Sarajevo, 2015.

U okviru "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja", nevladina organizacija TPO Fondacija je u Sarajevu u četvrtak predstavila izložbu stripova "BaukFemiNauk" i promovisala publikaciju "Rodni stereotipi: Zvuči poznato?". Namjera je bliže upoznati javnost, prvenstveno mlade, o duboko ukorijenjenim stereotipima u bh. društvu.

Organizujući radionice u obrazovnim ustanovama, predstavnici TPO Fondacije došli su do zaključka da se o temama koje tretira ova publikacija puno ne govori u školama, niti na fakultetima.

Stereotipi su dobar pokazatelj, kažu predstavnici Fondacije, iz kakvih porodica dolazimo, kakav nam je odgoj, pa i kvaliteta obrazovnog sistema.

Monja Šuta Hibert
Monja Šuta Hibert

"Generalno, mi u bh. društvu ne znamo šta je diskriminacija, odnosno šta taj pojam znači, iako svi često pričamo o diskriminaciji", kaže za RSE Monja Šuta Hibert, urednica publikacija i koordinatorica u TPO Fondaciji.

Ona navodi da bh. društvo pati od brojnih primjera stereotipa.

"Imamo različite suptilne stereotipizacije prisutne u školama od toga da često čujemo u učionici da dječaci bolje znaju matematiku od djevojčica, a da djevojčicama uvijek bolje idu jezici i slično. Također, nasilje nad ženama je prepuno stereotipa od toga da je takvo nasilje individualna priča svake žene i stvar nečijeg porodičnog života, a ne, zapravo, društveni problem", ističe Šuta Hibert.

U namjeri podizanja svijesti bosanskohercegovačkog društva o potrebi prevazilaženja stereotipa, TPO Fondacija je kreirala posebnu publikaciju. Riječ je o stripu "Rodni stereotipi: Zvuči poznato?" koji - pored crteža - sadrži eseje, komentare i crtice 13 autora.

"Strip nije pisan da bude znanstvenog karaktera, ali ima važnu obrazovnu ulogu. On na duhovit i inteligentan način tematizira neke od ključnih pitanja koje se tiču rodnih stereotipa, ali i svakodnevnice bh. društva", ističe Monja Šuta Hibert.

Sa izložbe stripa "BaukFemiNauk", Sarajevo
Sa izložbe stripa "BaukFemiNauk", Sarajevo

Publikacija je ciljano napravljena u formi stripa jer, smatraju iz TPO Fondacije, ovakav medij je bliži mladima i direktnije se obraća tinejdžerima.

"Ilustracije sam radio tušem, crnim i srebrnim flomasterom. Hteo sam da crtež bude što jasniji i efektniji. Strip je odlično sredstvo da se prenese poruka. Svi mi, bez obzira na godine, reagujemo mnogo više na slike nego na tekst, te će nas slika privući da pročitamo neki tekst. Verujem da je strip i danas popularan medij za razmenu ideja", kaže za RSE Jakov Čaušević, ilustrator i spoljni saradnik TPO Fondacije.

Strip obuhvata 30 priča nastalih zajedničkim radom mladih ljudi.

"Naravno da generalizaciju preziremo i da je to nešto protiv čega se borimo. Ali, onda smo se našli u polju da se generalizacijom, u stvari, moramo služiti ako želimo da neke teme pokažemo. Od tema koje su nam se nametale, nekima od nas bile su banalne, pregeneralne ili se nismo slagali s njima, ali upravo je to bio izazov - naći jezičku i likovnu formu koja će ironizirati ono o čemu govorimo. Negde je to uspešnije urađeno, negde, možda, manje uspešno, ali je to svima bio pravi izazov", tvrdi Jasmina Čaušević, jedna da autorica teksta stripa i aktivistica Sarajevskog otvorenog centra.

Sa izložbe stripa "BaukFemiNauk", Sarajevo
Sa izložbe stripa "BaukFemiNauk", Sarajevo

Tokom globalne kampanje "16 dana aktivizma", koja se od 25. novembra do 10. decembra provodi i u Bosni i Hercegovini, planirana je promocija publikacije na fakultetima u Tuzli i Zenici.

"Nakon aktivnosti u sklopu '16 dana aktivizma' slijedi finalizacija rada na pet animiranih radova koji su nastali na osnovu stripova objavljenih u ovoj publikaciji. To su kratke animacije od minute do minut i pol. Planiramo ih koristiti u obrazovne svrhe u srednjim školama, a ponudit ćemo ih i nekim fakultetima i institucijama koje se bave rodnim pitanjima", zaključuje Monja Šuta Hibert.

XS
SM
MD
LG