Dostupni linkovi

Strategija uključivanja Roma u bh. društvo


Romkinje sede ispred naselja u blizini Butmira nedaleko od Sarajeva, 06. maj 2009.
Romkinje sede ispred naselja u blizini Butmira nedaleko od Sarajeva, 06. maj 2009.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, uz finansijsku podrušku Delegacije EU, zaposlilo je pet Roma. Prvi put bh. institucije imenovale su nacionalnog i četiri regionalna koordinatora za romska pitanja.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, uz finansijsku podrušku Delegacije EU, zaposlilo je pet Roma. Prvi put bh. institucije imenovale su nacionalnog i četiri regionalna koordinatora za romska pitanja.

Alen Gavranović diplomirao je ove godine sigurnosne i mirovne studije, demokratiju i ljudska prava na sarajevskom Fakultetu političkih nauka.

Alen je jedan od pet Roma koji je posredstvom nevladine organizacije Care Internationale imenovan za Roma - koordinatora za Hercegovačko-neretvanski kanton.

Želi da svojim primjerom pokaže mladima, prvenstveno Romima, da se vrijedi obrazovati.

„Prijavio sam se za ovu poziciju zato što sam ja bio jedan od nekoliko desetina visokoobrazovanih Roma kojima posao ne znači samo pitanje egzistencije, već i nadu u bolju budućnost i ispunjenje životnih snova", kaže on.

Za zapošljavanje pet Roma u bh. institucijama Delegacija Evropske unije u BiH izdvojila je milion KM.


Admir Pindžić je drugi regionalni koordinator pri Centru za povratak u Tuzli, koje djeluje u sklopu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Admir je profesor tjelesnog i zdravstvenog odgoja, a studije je završio u Banja Luci.

„Moja motivacija za ovaj posao je prije svega da društvu uopšte prenesem, a svojim primjerom i dokažem društvu da Romi mogu biti viskokoobrazovani i da Romi hoće i moraju biti obrazovani, samo ako im se za to pruži prilika, a trebalo bi da im se pruži prilika jer i mi smo građani ove države", kaže on.

Tehničar cestovnog saobraćaja, Mujo Fafulić dugi niz godina radi u nevladinom sektoru.

Predsjednik je Centra za podršku i informisanje romskih nevladinih organizacija na području FBiH.

Kao koordinator želi pomoći Romima u BiH da se prije svega obrazuju, te tako omoguće sebi lakši put do zaposlenja.

„Svi znamo da su Romi najveća nacionalna manjina u Bosni i Hercegovini, da se Romi, kao narod, susreću sa jako velikim problemima. Međutim, kroz svoj rad u nevladinom sektoru stekao sam iskustva da mogu imati priliku kroz ovu poziciju raditi na efikasnijem rješavanju ovih problema", ističe Fatulić.

Uskoro i stalan posao

Pored četiri regionalna koordinatora, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH prvi put je dobilo i nacionalnog koordinatora za pitanja Roma.

Njeno ime je Hedina Tahirović Sijerčić. Ona je na romskom izgovorila zakletvu kojom daje riječ da će zastupati Rome na najbolji način na koji ona može.

„Vjerovatno me niste razumjeli, kao što ni većina mojih sunarodnjaka nije razumjela ovo što sam rekla na romskom jeziku.“, kaže Hedina, koja već ima plan kojim će, kako kaže, aktivirati bh. Rome.

„Moja namjera je da pomognem da se naš narod obrazuje na romskom jeziku, da se oživi naš romski jezik, i naravno, da se oživi moj romski narod na području Bosne i Hercegovine.“

Romi iz naselja Osenik 20 km od Sarajeva, 02. avgust 2011.
Projekat zapošljavanja Roma u institucijama BiH provodi nevladina organizacija Care International, u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u BiH.

U okviru ovog projekta zaposleno je pet Roma na poslovima realizacije zadataka postavljenih u dokumentu Romska dekada, kojeg je BiH potpisala prije tri godine. Direktorica Care Internationala, Sumka Bučan:

„To su obrazovani ljudi koji imaju iskustvo u romskom nevladinom sektoru, i nadamo se da će to doprinijeti efikasnijem rješavanju pitanja Roma i implementaciji nacionalnih akcionih planova.“

Za zapošljavanje pet Roma u bh. institucijama Delegacija Evropske unije u BiH izdvojila je milion KM.

Politička analitičarka Delegacije EU, Lara Skarpita smatra kako je neophodna veća uključenost Roma u svim segmentima bh. društva.

Socijalna uključenost Roma u BiH jeste ključni prioritet Evropske unije. Ovaj projekat je dokaz evropskog opredjeljenja da se pomogne Bosni i Hercegovini u rješavanju potreba romske zajednice", naglašava ona.

Projekat zapošljavanja počeo je prije mjesec i trajaće do kraja naredne godine, nakon čega bi ovih pet osoba, trebali postati državni službenici.
XS
SM
MD
LG