Dostupni linkovi

Kandidature za Predsjedništvo BiH bez iznenađenja


U ponedjeljak je istekao rok za predaju kandidatskih listi za oktobarske izbore.

U ime Stranke demokratske akcije liste je predao Bakir Izetbegović, potpredsjednik te partije, koji je ujedno i kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Za bošnjačkog člana Predsjedništva Socijaldemokratska partija (SDP) je kandidovola Bakira Hadžiomerovića, dosadašnjeg novinara Federalne televizije. Kandidat Saveza za bolju budućnost (SBB) za bošnjačkog člana Predsjedništva je lider te stranke Fahrudin Radončić.

Kandidatske liste je predala i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, koja predvodi koaliciju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH. Njen kandidat za člana Predsjedništva BIH iz reda hrvatskog naroda je Dragan Čović. Istovremeno, Martin Raguž je kandidat HDZ 1990. za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić kandidat je Saveza za promjene za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske. Savez nezavisnih socijaldemokrata je (SNSD), tokom vikenda, odlučio da za člana Predsjedništva iz Republike Srpske kandiduje Željku Cvijanović.

SDP: Htjeli smo novo lice

Bakir Izetbegović, dosadašnji član Predsjedništva BiH i kanididat Stranke demokratske akcije za istu poziciju člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, potpisao je kandidatske liste umjesto lidera SDA Sulejmana Tihića:

„Predsjednik Tihić je čovjek koji se liječi, koji ima svoj problem, nije imao kuveta da se bavi listama i našim problemima – znate kako je to sa listama, to je puno ambicija – ovlastio je nas, ima povjerenje u nas. Naročito kada je čuo da su liste faktički jednoglasno usvajane, samo je dao ovlaštenje i ja sam potpisao“, rekao je Izetbegović.

Na pitanje koga Bakir Izetbegović vidi kao najvećeg protukandidata, on je odgovorio:

„Da vam pravo kažem, nisam nešto se bavio time i to analizirao. Ja im svima želim dobro zadvlje, a ovima koji poste lagan završetak Ramazana.“

I Savez za bolju budućnost (SBB) BiH predao je kandidatske liste za sve nivoe vlasti, a kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH je lider stranke Fahrudin Radončić.

Kandidat Socijaldemokratske partije za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, dosadašnji novinar Federalne televizije i frontmen grupe Grafit, Bakir Hadžiomerović uvjeren je u pobjedu:

Bakir Hadžiomerović
Bakir Hadžiomerović

"Ovo je šansa koju nisam smio propustiti. Bio bih nedgovoran prema budućnosti ove zemlje, bio bih neodgovoran prema vlastitoj djeci da se rekao ne, hvala, odoh ja svojim putem. Ja ću pobijediti ove izbore. Svojim protukandidatima želim sreću“, rekao je Hadžiomerović.

A za predsjednika Republike Srpske SDP će kandidovati Enesa Suljkanovića, poručio je Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija. On je na ovaj način obrazložio odluku da kandidat za člana Predsjedništva bude Bakir Hadžiomerović:

„Želim samo da vam kažem da smo mi na samom početku htjeli da dođemo do kandidata koji će biti novi kandidat, koji će biti dokazani borac za BiH, koji će biti po svom opredjeljenju ljevičar, koji će predstavljati neko novo lice SDP-a, koji će biti čovjek koji je dokazani borac protiv korupcije, za prava običnog čovjeka. Nismo krenuli time kako da nađemo nekoga ko će pobijediti, nego smo tražili nekoga ko će imati ove osobine“, pojasnio je Lagumdžija.

Isto obrazloženje Lagumdžija je iskoristio kada su novinari pitali da li ostali članovi SDP-a nisu htjeli ili nisu smjeli preuzeti teret koji nosi pozicija člana Predsjedništva BiH.

HNS: Naše liste nemaju konkurencije

Kandidatske liste za opće izbore u listopadu u ponedjeljak je ispred koalicije Hrvatskog narodnog sabora predala Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine.

Dragan Čović
Dragan Čović

„Mislimo da naše liste nemaju isto tako konkurencije jer smo objedinili interese stranaka Hrvatskog narodnog sabora, izuve HDZ-a 1990. koji je izabrao svoj put. Mi smatramo da ćemo predstavljati interese većine hrvatskog naroda i svih onih koji smatraju da treba živjeti bolje - i da se može živjeti u BiH bolje“, izjavio je nakon predaje listi Marinko Čavara.

Kandidatske liste je predala i Narodna stranka Radom za boljitak.

„Liste na svim nivoima vlasti smo predali, kako u Federaciji na kantonalnoj, federalnoj i državnoj razini. Liste u RS-u ćemo ići zajedno sa Koalicijom za promjene RS-a“, naveo je predsjednik stranke Mladen Ivanković Lijanović.

Ova stranka nije predložila kandidata za člana Predsjedništva, a Ivanković Lijanović je to ovako obrazložio:

„Mi smo kao višenacionalna stranka zagovarali da se to na drugačiji način rješava i podržat ćemo one kandidate koji se budu slagali sa našim programom.“

Što se tiče kandidata za člana Predsjedništva BiH i predsjednika RS-a glavnu bitku na oktobarskim opštim izborima će voditi aktuelna vladajuća koalicija i opozicija okupljena u Savez za promjene.

Opozicija u RS-u uvjerena u pobjedu

Željki Cvijanović, koja je kandidat vladajuće koalicije SNSD-a, DNS-a i Socijalističke partije za člana Predsjedništva BiH, Savez za promjene odlučio je da suprotstavi lidera Partije demokratskog progresa Mladena Ivanića.

Mladen Ivanić
Mladen Ivanić

„Mi smo ubijeđeni da u konkurenciji sa Željkom Cvijanović Mladen Ivanić je već sada novi član Predsjedništva iz RS-a“, naveo je predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

Kandidaturu Ivanića jedino nije podržala Srpska napredna stranka. Predsjednik ove stranke Jovan Hadži Mitrović napustio je sastanak prije završetka ne komentarišući razloge napuštanja.

Za predsjednika RS-a Savez za promjene kandidovao je Ognjena Tadića, dok je kandidat vladajuće kaoalicije Milorad Dodik.

„Mislim da smo sa današnjim sastankom zaista čvrsto opredijeljeni da mijenjamo sadašnji režim, da jednostavno dođemo u priliku da se stvari koje u RS-u idu loše, a puno je toga jako loše, promijene. I uvjereni smo da ćemo okupljeni oko dva kandidata svi zajedno stvoriti uslove da opozicija pobijedi i da se od oktobra u RS-u stvari istinski, ali zaista istinski promijene“, rekao je Mladen Ivanić.

Stranka dijaspore BiH ima četiri osnovna cilja. Prvi je očuvanje nezavisnosti i terirtorijalnog integriteta BiH, kazao je predsjednik ove stranke Edin Osmančević:

„Dalje, mobilizacija Stranke dijaspore, odnosno svih njenih materijalnih resursa i intelektualnih kako bi se uključili u sve ustavne, ekonomske, pravne i socijalne reforme u ovoj državbi, borba protiv negiranja genocida u inostranstvu i borba za istinom o BiH, i na kraju pridruženje BiH velikoj evropskoj familiji, odnosno ulazak u EU“, naveo je Osmančević.

Kandidat Stranke dijaspore BiH za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Džebrail Bajramović, govoreći o tome zašto se ova stranka pojavljuje na izborima, iznio je i optužbe na račun onih koji su navodno predstavljali bh. dijasporu:

„Dosadašnje djelovanje dijaspore kroz finansijsko pomaganje tzv. patriotskih snaga iz BiH nije dalo nikakve rezultate osim bogaćenja pojedinaca iz tih stranaka.“

Stranka dijaspore BiH pojaviće se i na izborima u Republici Srpskoj kroz učešće u koaliciji Domovina.

  • Slika 16x9

    Ivana Bilić

    Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Na Radiju Slobodna Europa radi od prosinca 2013. godine kao novinar-reporter za radijski program i magazin TV Liberty.

XS
SM
MD
LG