Dostupni linkovi

Strancima dozvole za privremeni boravak i rad u Crnoj Gori


Granična policija između Hrvatske i Crne Gore, ilustrativna fotografija
Granična policija između Hrvatske i Crne Gore, ilustrativna fotografija

Primjenom novog Zakona, stranci će po prvi put dobijati jedinstvenu dozvolu - ID karticu za privremeni rad i boravak u Crnoj Gori. Strancima će biti omogućeno i neometanao korišćenje nekretnine koju posjeduju u Crnoj Gori ali novi Zakon uvodi i ograničenja o zapošljavanju stranaca kako bi se stimulisali poslodavci da angažuju domaću radnu snagu ...

Strancima koji borave u Crnoj Gori biće izdate jedinstvene dozvole za privremeni boravak i rad, u obliku ID kartice sa biometrijskim podacima, koje će im služiti za: „dokaz o legalnom boravku, pravu na rad i kao identifikacioni dokument“ – reko je direktor Direktorata za upravne, unutrašnje poslove u Ministarstvu unutrašnjih poslova Abid Crnovršanin, predstavljajući novi Zakon o strancima koji će stupiti na snagu 1. aprila.

„Ovo rješenje uvodi se po prvi put u Crnoj Gori i svakako, treba posebno istaći, da smo poslije Hrvatske jedina zemlja u regionu koja ima ovakvo zakonsko rješenje i u kojoj će se, na jednom mjestu ili kako se to obično kaže na jednom šalteru, rješavati sva pitanja vezana za strance i izdavati ovakva vrsta dozvole. To će omogućiti i poslodavcima da u najkraćem roku i uz jednostavne procedure obezbijede odgovarajuću radnu snagu za svoje potrebe“, rekao je Crnovršanin.

Zakon o strancima donosi tri značajne novine, a prva se odnosi na strance koji imaju nekretninu u Crnoj Gori.

„Uvođenjem novog osnova za izdavanje dozvole za privremeni boravak strancu koji posjeduje nekretnine u Crnoj Gori, ne samo što se njihovim vlasnicima omogućava neometano korišćenje nekretnina, već se istovremeno stimuliše i priliv stranog kapitala kroz nova ulaganja i otklanja sadašnja prisutna disproporcija između pojedinih zakona u Crnoj Gori. Naime, po Zakonu o prometu nekretnina stranac može kupiti nekretninu u Crnoj Gori ali je nije mogao nesmetano koristiti duže od 90 dana u roku od šest mjeseci ukoliko po dosadašnjem zakonu o strancima nije imao uslova da po nekom drugom osnovu reguliše duži boravak u Crnoj Gori“, objasnio je Crnovršanin.

Druga novina - želi stimulisati poslodavce da zaposle domaći kadar.„Zbog toga se uvodi ograničenje, kada je u pitanju zapošljavanje stranaca, na način što će poslodavci moći da zaposle stranca samo pod uslovom da na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nema nezaposlenih lica koja ispunjavju uslove za zasnivanje radnog odnosa na traženim poslovima ili je lice sa evidencije Zavoda odbilo zasnivanje radnog odnosa na tim poslovima. Ovakav pristup jeu skladu i sa direktivama Evropske Unije“.

Treća je da „u ovom Zakonu više nije prepoznata kategorija raseljenih i interno rasljenih lica", koja su, kako je kazao Crnovršanin „stečena prava ranijim zakonima sačuvali ukoliko su do 31. decembra preošle godine podnijela zahtjev za regulisanje svog statusa."

"Primjenom ovog Zakona konačno će biti riješen status državljana država nastalih na prostoru bivše SFRJ, koji imaju prebivalište u Crnoj Gori, na način što će svi oni koji imaju prijavljeno prebivalište i ličnu kartu izdatu od nadležnog organa u Crnoj Gori, misli se na lične karte ranije izdate po ranijim propisima, biti po službenoj dužnosti upisani u evidenciju stranaca sa stalnim boravkom, a oni koji imaju samo prijavljeno prebivalište a nemaju ličnu kartu izdatu u Crnoj Gori biće upisani u registar starnaca sa privremenim boravkom od godinu dana", kazao je Crnovršanin.

Na novinarsko pitanje da prokomentariše navode da se „ovaj Zakon donosi da bi se onemogućio rad jednog broja svještenika Srpske pravoslavne crkve, obzirom da MCP SPC u Crnoj Gori nije registrovana“ - Crnovršanin je između ostalog rekao:

Dakle, ja nemam mišljenje da ovaj Zakon želi da protjerao bilo koga, a najmanje vjerske službenike - vjerujte“.

XS
SM
MD
LG