Četvrtak, 28. april/travanj 2016, 23:34 CET

  Intervju

  Stojanov: BiH i zemlje regije postale kolonije

  Dragoljub Stojanov
  Dragoljub Stojanov
  Bosna i Hercegovina i druge zemlje u regionu postale su kolonije stranih kompanija, a gotovo da i nema izlaza iz takve situacije. Ove zemlje nemaju vlastiti koncept razvoja, jer se oslanjaju na strani kapital, što je pogubno, istakao je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa ekonomski analitičar Dragoljub Stojanov.

  Novu knjigu, “Ekonomska kriza i kriza ekonomske znanosti”, Stojanov je promovisao na svom matičnom, Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, kojeg je zbog diskriminacije i šikaniranja napustio prije šest godina i nastanio se u Rijeci.

  RSE: Ekonomska kriza prisutna je gotovo u cijelom svijetu, rijetki su primjeri zemalja koja bilježe rast GDP-a. Pojedine članice eurozone grčevito se bore da ne bankrotiraju, vlade posežu za drastičnim rezovima, zadužuju se kod Međunarodnog monetarnog fonda, ali čini se željenih efekata nema?

  Stojanov: Kriza se javlja onda kada profitna stopa pada i kada nema više motiva za investiranje. To se ovaj put desilo razvijenim zapadnim zemljama, kao što se uvijek kroz povijest događalo. Ovaj put je kriza nešto drugačija jer se radi o globaliziranom svijetu. Imamo centre ekonomske moći, imamo hegemone, to su pojedine najrazvijenije zapadne zemlje. Nisu one te koje odlučuju, nego njihove velike korporacije. Te države, pretpostavljam, rade u interesu tih korporacija. Njihove korporacije pokušavaju, što je opet normalno zbog profitne stope, dominirati svijetom. Ako bi se globalna ekonomija malo zatvorila, onda bi te firme propale. Znači, one moraju imati otvoreno svjetsko tržište.

  Zato je recept koji one nude svima i nama: otvorite se za naš kapital. Nama je zabranjena bilo kakva domaća ekonomska ekspanzija domaćim kapitalom, uglavnom nas se savjetuje da se oslonimo na strani kapital. To je ustvari njihov kapital i njihov interes. Radeći tako, mi zapadamo u još dublju krizu, siromašimo, jer oni uzimaju profit iz onog što kod nas stvore, iz naše nove vrijednosti. Kako mi siromašimo dalje, tako se roba teže prodaje. Tako oni opet imaju problem, a tako nastaje začarani krug iz kojeg je jako teško izaći, osim jednom svjesnom organiziranom, humanom, pametnom akcijom na svjetskom globalnom planu. Veliko je pitanje da li je to još uvijek moguće.

  RSE: Kako onda Bosna i Hercegovina, koja je još uvijek u tranziciji, sa slabom ekonomijom u kojoj se gotovo ništa i ne proizvodi, da nađe način za izlazak iz krize?

  Stojanov: Slušajte svakog ministra u Bosni i okolo Bosne kad kaže: moramo investirati. Međutim, kaže se: morate investirati i morate biti atraktivni za strani kapital. Kako ćemo biti atraktivni za strani kapital? Morate smanjiti sve poreze i sve doprinose. Učinite vaš rad još jeftinijim. Kad mi to sve učinimo, opet nismo sigurni da će oni doći kod nas. Ako dođu kod nas, ako ostvare profit, opet će ga odnijeti sebi. To je taj ciklus koji idete. Jako je teško izaći iz ove situacije bez vlastite koncepcije razvoja. Ono čega se ja posebno bojim to je da su ljudima isprani mozgovi. Teško čujete ekonomistu, profesora, teoretičara, da ne kažem političara, koji razmišlja da postoji druga mogućnost osim oslanjanja na strani kapital. A to sigurno nije rješenje.

  Ekonomisti su nasjeli na hvalospjeve o neoliberalnoj ekonomiji

  RSE: Vi držite da je po Bosnu i Hercegovinu pogubniji neoliberalizam nego njeno dejtonsko ustrojstvo, prekobrojna administracija? Jedan od recepata za izlazak iz krize zemalja u tranziciji bila je i privatizacija. Šta mislite - da li je to rješenje?

  FOTO: Midhat PoturovićFOTO: Midhat Poturović
  x
  FOTO: Midhat Poturović
  FOTO: Midhat Poturović
  Stojanov: Prvo, privatizaciju treba izvesti perfektno. Sama privatizacija po sebi ništa ne znači. Imate države – Grčka je privatizirana zemlja, pa šta? Španija i Portugal isto tako, pa su zapali u krizu. To je priča koja se nama prodavala kako bismo mi ušli u taj proces i zanemarili sve ono što smo prije toga imali i riješili se mnogih dobrih stvari koje smo imali. Mozgovi su isprani jer nam je rečeno da sami ne možemo ništa, ne znamo ništa. Zato sve prodajemo – Telekom i ostale stvari, a neka zemlja koja prodaje resurse, koja ostane bez resursa, ona nema čime upravljati. Zemlja u biti postaje nesuverena, a zemlja koja nije suverena ekonomski, nije ni politički. Ja sam bezobrazno drzak pa kažem da smo mi postali kolonija, ne samo mi, nego i sve druge zemlje u tranziciji.

  RSE: A šta je rješenje?
   
  Stojanov: Bilo je nekih ekonomista '95. koji su tada zagovarali ekonomsku konfederaciju zemalja bivše Jugoslavije. To bi bilo puno bolje rješenje od ovoga što smo sad napravili, ali to tada politički nije bilo prihvatljivo. I još uvijek nije politički prihvatljivo. Ljudi još uvijek ne razumiju u čemu je u biti problem. Evo šta će se dogoditi dalje: mi ćemo morati slušati ova pravila igre kako nam pametuju, pa ćemo smanjivati doprinose i poreze, pa će nam se javni sektor smanjiti, pa će zdravstvo postati privatno, pa će škole postati privatne, pa ćemo mi postati radnici koji rade za strance.

  RSE: U jednom trenutku tokom promocije rekli ste da je problem zemalja bivše Jugoslavije činjenica da se ne vjerujem domaćoj pameti. Možete li objasniti takav stav?

  Stojanov: Jeste. Ekonomisti su nasjeli na hvalospjeve i priče o neoliberalnoj ekonomiji. To se uči, to se predaje studentima i studenti imaju potpuno isprane glave, oni pojma nemaju da postoji alternativa.

  RSE: Kako se osjećate nakon šest godina na svom matičnom fakultetu?

  Stojanov: Izvanredno. Ja sam ovdje bio četrdeset godina, punih četrdeset godina, tako da mi je bilo danas sjajno.

  Aida Đugum

  Nakon iskustava u printanim i elektronskim medijima, uključujući BH Radio 1, u maju 2007. pridružila se ekipi RSE, gdje obavlja poslove novinara-reportera za radijski program i emisiju TV Liberty.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Privrednik
  01.03.2013 01:25
  Dragoljub Stojanov je izvrsni profesor ekonomije koga su prije nekoliko godina izbacili sa sarajevskog univerziteta. Kako on kaze zbog nacinalne pripadnosti. On sad moze da kaze svasta.Nista mu se vise ne moze desiti. Ali, sto se tice ekonomske analize tu je posve u pravu. Sve zemlje regiona
  su samo male kolonije i tako ce ostati zauvjek. Ekonomsku konfederaciju bivsih JU republika nije zeljela Hrvatska niti BiH.
  Govorilo se da bi to mogao biti prvi korak ka obnavljanje bivse drzave i tako je ta ideja energicno odbijena. Sad smo to stao smo.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  01.03.2013 21:48
  Ekonomsku konfederaciju nisu zeljeli Hrvatska i BiH?
  O cemu ti pricas?
  Pred sami raspad Jugoslavije politicka inicijativa konfederacije je pokrenuta upravo od predstavnika iz BiH (i Makedonije) da bi bila odbacena od strane predstavnika Srbije i Hrvatske koji su imali druge planove. Rezultati tih planova su jos prisutni na terenu. Gotovo etnicki cista Hrvatska i djelovi BiH zvani republika srpska.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  03.03.2013 07:41
  u BiH medjunarodna zajednica grjesi sto je dopustila da se o BiH dogovaraju samo "pet ili sest nekih nacionalisticko-socialisticki stranaka" a nije dozvolila da svi imaju glas i da se pregovora u parlamentu i da sve stranke i narodi imaju representaciju sta se desava a ne samo set stranacki lidera da idu po kavanama i da se dogovaraju o sudbini BiH.....jedino kad budemo se dogvarali u parlamentu i kad sve stranke budu imale ulog u tome i narod tek onda cemo imati i dobiti gradjansku drzavu ,gradjanske zakone i vlast...vrjeme je sad i svi treba da pocnemo pricati i traziti to od medjunarodne zajednice a i mediji treba da podrze narod u sad ovome....nama su dejca gladna inemozemo vise cekati da pocnu reforme sto ce nam poboljsti zivot ....sestorka samo odugovlaci o dogovoru samo da moze poceti da prodju drzavnu imaovinu i da samo od sestorke lideri dobiju novac od tajkuna njihovi a imovinu drzvnu ce preprodati nekom na zapadu ili u rusiji a mi ce mo onda biti robovi veci nego sad .....nemozemo ovako

  Ime: Eimen
  28.02.2013 03:02
  Citam ovaj intervju pa se pitam kako je ovaj Stojanov sa svojim odgovorima prosao cenzuru sajta :-) a onda citam komentare citalaca ka kazem nama cenzura ni ne treba, granice nase svijesti nas cenzurisu. U nasem narodu reklo bi se "ja ga krstim, a on p..i". Pretpostavljam da i oni koji nisu krscani mogu shvatiti poentu.

  Ime: Monetarista
  27.02.2013 22:03
  Dobro poznata teza. Nista novo. To upuceni znaju od ustrojstva HDZ-a, 1991, to Francek nije ni krio.
  Neki pitaju "pa koje su to kompanije odnosno gospodarski cimbenici". E, to je porazno... Kako je Stojanov mentalno Bosanac, tako pocnimo od Bosne... Bosna ima samo jednu vitalnu industriju, a to je tzv bankarska maloprodaja, odnosno bankarski poslovi sa stanovnistvom. Kao i u Hrvatskoj, ne postoji banksa u BiH u vlasnistvu subjekata BiH, dok u isto vrijeme drzava nema mehanizama kontrole financijskog trzista, valuta BiH je zapravo EURO, ne postoje mehanizmi monetarne politike, kamatne stope ili trzisnog odredjivanja kretanja kursa valute.

  Tko je vlasnik banaka - banke iz Austrije i Italije.
  Eto ideje o cemu RFE moze pisat, ako hoce.

  Ime: P. A.
  27.02.2013 18:18
  OK. Informacija. Misljenje. Teza. Vrijedna razmisljanja. Ali, ne treba ici predaleko. Ne treba dozvoliti da se razmahne vrlo tipicno misljenje "analiticara" posebno sa nase strane Drine, koji ce odmah lako zakljuciti da je Jugoslavija razbijena zbog profita velikih kompanija. Nemojte zivota vam.
  Odgovor

  Ime: Santa
  01.03.2013 13:47

  Dobro ti razmisljas P.A., nego nisi spreman da prihvatis zakljucke do kojih te to zdravo razmisljanje dovede. Naravno nije samo profit u pitanju, tu je i mnogo vise od toga, ali da Medjunarodna Zajednica nije odigrala na kartu stimulisanja domaceg nacionalizma po poznatoj krilatici "zavadi pa vladaj" to tesko da neko moze osporiti. Kome mislis da bi neka jaka i nezavisna Jugoslavija u svijetu danas odgovarala?

  Ime: Simeon
  27.02.2013 18:08
  Prica o nekoj novoj Jugoslaviji se moze pokrenuti tek kada se politicki proizvodi kancerogene naci-sovinisticke politike 90ih i rugla Europe poput republike genocide, te nove ekonomske i politicke elite bivse Jugoslavije nastale na ratnoj i poslijeratnoj oportunistickoj pljacki drustvenih dobara i predaji istih zpadnim i istocnjackim korporacijama uklone jednom za sva vremena sa dnevnog reda i politicke scene. Do tada mi cemo biti taoci unutarnje kao i spoljne politike ciji kreatori savrseno koegzistiraju.

  Ime: Anonimni posjetilac Grad: B i H
  27.02.2013 16:45
  Kada bi jos gospodin Stojanov rekao koje su to kompanije (ime bar neke od njih), i cije su to (ime drzave) kolonije postale BiH i zemlje regije, onda bi lakse shvatili o cemu on govori.
  Ovako meni ne preostaje drugo, nego da zakljucim da je recimo gospodin Vuk Hamovic cistokrvni Englez (pa zar i samo ime i prezime ne govori dovoljno).

  Ime: Чика Чеда Grad: Capajeвo
  27.02.2013 13:47
  Неки у БиХ желе да вјечно остану колонија, другојачије не би опстали!
  Odgovor

  Ime: ma mojne mna cire
  01.03.2013 08:48
  Hahahaha.
  Kojim se glupostima vi zanosite. Jel vam to precednik prenio?
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.