Dostupni linkovi

Pet sljedećih nuklearnih havarija?


Nuklearna elektrana Metsamor u Armeniji
Nuklearna elektrana Metsamor u Armeniji

(Autor: Joseph Hammond, priredila Dinka Jurković)

Japanska nuklearna elektrana Fukušima relativno je stara elektrana, za koju inžinjeri nisu predviđali plan u slučaju zemljotresa i cunamija. Zato se nakon Černobila i elektrane ¨Three mile Island¨u SAD-u i sada Fukušime postavlja pitanje – Mogu li nuklearne elektrane zapravo biti sto posto sigurne?

RSE analizira pet nuklearnih elektrana o čijoj je sigurnosti već ranije razgovarano te zbog toga izazivaju zabrinutost.

1. Armenija – Nuklearna elektrana Metsamor

Nuklearna elektrana Metsamor, 2007.

Ova elektrana počela je da radi 1980. godine u Sovjetskom savezu. Osam godina kasnije tu je oblast pogodio zemljotres jačine 6,9 stupnjeva čiji je epicentar bio udaljen svega 75 kilometara od nuklearne elektrane.
Zvaničnici su odmah deaktivirali elektranu ali su bili prisiljeni da je ponovo puste u rad 1995. nakon gubitka izvora energije iz Turske i Azerbejdžana. Radi svoje lokacije i dotrajalosti Metsamor se često pominje kao najopasnija elektrana u bivšem Sovjetskom savezu. Kraj njenog rada predviđen je 2017. godine, ali ona još uvijek obezbjeđuje Armeniji 40 posto energije.

2. Engleska – Nuklearne podmornice

Britanska Trident nuklearna podmornica

U posljednjih deset godina u Engleskoj se vodi žustra debata oko bitnosti održavanja skupih nuklearnih podmornica. Nekoliko incidenata i objavljenih tajnih izvještaja izazivaju zabrinutost o stanju reaktora na podmornicama. U jednom izvještaju britansko Ministarstvo odbrane se ozbiljno upozorava na propuste gradnje podmornice. Prošle godine je ¨The Daily Telegraph¨ objavio tajni izvještaj u kome se tvrdi da je britanskim nuklearnim podmornicama bilo dozvoljeno da napuste luke sa nefunkcionalnim sigurnosnim ventilima, što bi u slučaju nesreće onemogućilo reaktoru da se hladi.
2009. godine se britanska nuklearna podmornica sudarila sa francuskom nuklearnom podmornicom, pri čemu su obe imale nuklearno oružje. Vlade obje zemlje su tvrdile da se nije radlo o ozbiljnom incidentu.

3. Rumunija – Nuklearka Cernavoda

Pogled na rumnusnku nuklearku Černavoda, 20. avgust 2003.


Jedina nuklearna elektrana u Rumuniji, Cernavoda, je sagrađena od strane kanadske kompanije 1980.i puštena je u pogon 1996. Njena dva reakora obezbjeđuju jednu petinu energije Rumunije, ali od samog početka se suočavaju sa problemima. Posljednji je bio u januaru ove godine kada je jedan reaktor morao biti isključen. U aprilu 2009. je drugi reaktor morao biti isključen zbog problema na elektrici. Iako ova zemlja nije tako podložna zemljotresima kao Japan, ipak su se zemljotresi desili, kao npr. 1977. kada je potersom od 7,2 stupnja oko 1000 ljudi izgubilo živote, a uništeno je oko 35000 objekata.

4. Rusija - Nuklearna elektrana Lenjingrad

Nuklearna elektrana Lenjingrad


Dotrajale nuklearne elektrane u Rusiji su takođe uzrok zabrinutosti u svijetu. Mnoge su elektrane predviđene za zatvaranje, ali je vrlo vjerojatno da će nastaviti sa radom i dalje sve dok im se ne pronađe zamjena.
Nuklearna elektrana Lenjingrad izaziva najveću zabrinutost. Nalazi se svega 70 kilometarta od St. Petersburga, drugog najvećeg grada u Rusiji, koji ima skoro 5 milijuna stanovnika.
Ova elektrana se od početka svoga rada suočava sa problemima. Za vrijeme SSSR-a vijesti o nuklearnim incidentima se nisu objavljivale, ali je poznato da je 1975. godine elktrana pretrpjela dejlimično curenje radioaktivnog materijala.
1992.elekrana je ispuštala radioaktivni gas, a 2005. eksplozija na tom području je usmrtila troje ljudi.
2009. je takođe bio incident sa dosta nezvaničnih informacija, gdje se tvrdilo da je ponovo došlo do curenja radioaktivnih supstanci, ali su to vlasti strogo demantirale.

5. SAD – Enrico Fermi nuklearna elektrana u Michiganu

Enrico Ferni, nuklearna elektrana u Mičigenu


Enrico Fermi, elektrana na jezeru Michigan, između Detroita i Toleda, ima dva reaktora iako samo jedan trenutno radi.
Prvi je 1996. pretrpio topljenje prilikom kojeg nije zabilježena radioaktivnost. Reaktor je radio još devet godina prije nego je potpuno ugašen.
Drugi reaktor još uvijek je u pogonu, i zanimljivo je zabilježiti da je istog modela kao japanska elektrana Fukušima.
2003.godine je prekid struje prisilio reaktor da se isključi za šest sati kada su rezervni generatori zakazali, nisu radili po planu.
Iako se ne radi o seizmološki osjetljivom području, ovaj region je često ¨posjećen¨ snažnim tornadima i poplavama. U šestom mjesecu prošle godine tornado je skoro zahvatio elektran, na sreću prošao je između dva tornja za hlađenje.




XS
SM
MD
LG