Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 17:28 CET

  Kosovo

  Stano: EK bez komentara za Haradinaja, potrebno pomirenje

  Peter Stano
  Peter Stano
  Glasnogovornik Evropske komisije Petar Stano u izjavi za Radio Slobodna Evropa rekao  je kako komisija ne komentira presude Međunarodnog suda za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju ali je naglasio da pomirenje u regiji vodi napretku.

  “Želio bih još jednom istaknuti da je nužno da sve strane u regiji rade na pomirenju i unapređivanju dobro susjedskih odnosa, jer je to potrebno regiji i narodima u regiji,” izjavio je Stano za Radio Slobodna Evropa u Bruxellesu.  

  Na pitanje kako će oslobađajuća presuda Haradinaju i ostalima utjecati na dijalog Prištine i  Beograda, Stano je još jednom ponovio da nije na Kosmisiji da komentira odluke Haga, da je ICTY nezavisno  pravosudno tijelo, ali da je bitno  da svi u regiji rade na prevladavanju ratnih rana i  trauma, i da se okrenu budućnosti.

  Dopisnik RSE Rikard Jozwiak pitao je Stana da li ima neku poruku za Beograd s obzirom da je u dva tjedna Hag donio oslabadjajuće presude za hrvatske generale, a sada za zapovjednike OVK, te da će se Srbija smatrati “ žrtvom” medjunarodnog suda,   glasnogovornik Komisije je ponovio da nije na “njemu ili komisiji” da interpertira sudske odluke.

  “Mi ih prihvatamo kako su one donesene, ali razumijemo da narodima  koji su bili pogodjeni ratom i sukobima u regiji, trebati vremena da zaliječe ratne rane, i  zato naglašavamo da je bitno da političari  rade na pomirenju, izgradni i  jačanju dobrosusujdskih odnosa," izjavio je Stano.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.