Dostupni linkovi

Studentski domovi u BiH u borbi za opstanak


Jedan od studentskih domova u BiH
Jedan od studentskih domova u BiH
U nekim studentskim domovima u Bosni i Hercegovini uslovi smještaja su ispod svakog nivoa. Zbog nagomilanih dugovanja, većina studentskih centara bori se za opstanak. Uslovi u kojima žive studenti razlikuju se među domovima čak i u istom gradu, kao što je to slučaj u Mostaru. Zbog toga, studenti i uprave Studenskih centara traže da se donese zakon o studentskom standardu u Federaciji, poput zakona u RS-u, kako bi standard studenata bio bolji i kako bi svi studenti imali jednake uslove smještaja.

Iz godine u godinu studentski standard sve je lošiji. Bez uslova za stanovanje primjerenih 21. vijeku većina bh. studenata provodi svoje najljepše dane života. U najlošijim uslovima studiraju mladi sa Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru. To potvrđuju i riječi jednog od stanara ovog doma.

„Postoje dva paviljona u kojima je smješteno otprilike 45 studenata. Glavni problem je WC. U paviljonu broj dva je jedna tuš kabina, isto tako u paviljonu jedan, ali su u stvarno lošim uslovima. Dakle, u doba ovog ljetnog perioda, kada su u Mostaru vrućine preko 40 stepeni – na dvadeset ljudi jedna tuš kabina – možete samo zamisliti. Što se tiče ostalog – sobe su puštene da se individualno radi. Ja i moj cimer smo nedavno krečili sobu. Boju smo sami kupili, radili smo sami. Kuhinja studentskog doma je u sklopu Crvenog križa, tako da je to jedan problem.“

U istom gradu, ali sa druge strane Neretve, u Studentskom centru Sveučilišta, studenti se mogu pohvaliti uslovima sličnim hotelskom smještaju.



Upravo je Mostar najslikovitiji primjer neujednačenosti studentskog standarda u Bosni i Hercegovini. Hercegovačko-neretvanski kanton ne subvencionira smještaj studentima u drugim kantonima. Tako je od 160 studenata iz HNK, u studentskom centru Univerziteta u Sarajevu ostalo samo 16, kaže Junuz Elkaz, potpredsjednik Udruženja studenata Studentskog centra Sarajevo. Elkaz ističe da je sporan i Pravilnik o smještaju u studentskom centru, koji je na snazi u HNK.

„Primjenjuju neki pravilnik koji je u određenim stvarima čak i diskriminirajući i ne ide naruku studentima. Konkretno, pravo na subvenciju ne mogu ostvariti brat i sestra, odnosno dvoje iz jedne porodice. Dakle, roditelj mora da odluči koje dijete će poslati da studira. To je apsolutno diskriminirajuće, tu se krše osnovna ljudska prava“, navodi Elkaz.

Razlika postoji i u studentskim domovima u Sarajevu. Dom na Bjelavama nije obnovljen više od 50 godina. U tom domu već tri godine boravi student Fakulteta političkih nauka, Husein Dučić iz Zvornika.

„Loša strana doma su prozori, devastirana kupatila, kreveti. Iz godine u godinu uslovi su sve lošiji, dok cijena doma raste“, nabraja Dučić.

Većina studentskih centara u Bosni i Hercegovini bori se za opstanak. Kantoni ne uplaćuju redovno novac za ishranu i smještaj studenata. Tako od februara nije uplaćen ni novčić subvencija, kaže direktor Studentskog centra u Sarajevu, Emir Kadrić.

„Nama se obaveze od naših sufinansijera nisu izvršile ni za zimu, a vidite, već je ljeto. Mi smo u strašno teškoj situaciji, zbog toga apeliramo da se obaveze izmire, a da svi ostali prihvate da ubuduće idemo mjesec za mjesec. Jedini je to način da se opstane, odnosno da to mjesec za mjesec bude samo prelazna faza ka donošenju zakona“, ističe Kadrić.

Uslovi studiranja u Bosni i Hercegovini različiti su jer je visoko obrazovanje u nadležnosti kantona i entiteta. Problem studentskog standarda potrebno je sistemski riješiti, smatra Aldin Međedović, šef Kabineta federalnog ministra obrazovanja i nauke.

„Poznato je da je obrazovanje u suštini kantonalna nadležnost i da sve institucije treba da rade ono što je u njihovoj moći da se položaj studenata unaprijedi. Mi također pripremamo zakone koji treba da doprinesu unapređenju položaja studenata, prvenstveno zakona o studentskom organizovanju“, rekao je Međedović.

U Republici Srpskoj donesen je zakon o studentskom standardu, zbog toga su uslovi smještaja na zadovoljavajućem nivou. Ali, prema mišljenju predsjednika Unije studenata Republike Srpske, Nikole Dronjka, mogli bi biti i bolji.

„Mogu da kažem da ćemo mi u novembru insistirati da Vlada RS i kroz tematsku sjednicu koja će biti o visokom obrazovanju razmatra naš prijedlog da Studentski centar postane prvi studentski grad u Bosni i Hercegovini. To bi kroz naš zakon o studentskom standardu značilo da ćemo se mi popeti za stepenicu više, da će student, pored ishrane i smještaja, dobiti priliku za kulturna dešavanja, dobiće zdravstvenu uslugu, i na taj način će zaokružiti taj segment nekog životnog ciklusa u studentskom domu. Mi i dalje insistiramo da Vlada nađe veća sredstva i pomogne studentima“, kaže Dronjak.

Direktor sarajevskog Studentskog centra, Emir Kadrić, kaže da je jedini način poboljšnja uslova u studentskim domovima donošenje zakona o studentskom standardu i u Federaciji.

„Ako ništa drugo, ja predlažem da se odmah prepiše zakon iz Republike Srpske, jer on je ovdje primjenjiv 99,9 posto. Mi samo hoćemo da se sva sredstva koja se nalaze za studentski standard na različitim nivoima vlasti, stave na jedno mjesto, da se kvalitetnom kontrolom, kvalitetnim usmjeravanjem, dobrim ulaganjem, primjenom jedinstvenih kriterija usmjere onima kojima su najpotrebniji i da dobijemo najpovoljniji efekat“, zaključuje Kadrić.
XS
SM
MD
LG