Dostupni linkovi

Šta se nalazi na odmrznutim Miloševićevim računima


Marko Milošević i Mirjana Marković
Marko Milošević i Mirjana Marković

Velika pljačka Srbije koja se odigrala u 90-im godinama, kada su saradnici Slobodana Miloševića prvo raznim bankarskim i drugim mahinacijama izvukli novac od gradjana, a zatim ga izneli iz zemlje, najpre na Kipar a onda ko zna gde sve, dobija svoj epilog odmrzavanjem privatnih računa bivšeg predsednika Srbije, njegove porodice i nekoliko bliskih saradnika. Neke analize nakon pada Miloševića pokazale su da je dobar deo opljačkanog novca potrošen na finansiranje ratova, deo vraćen u zemlju preko tajkunskih privatizacija, ali da je država ostala definitivno kratkih rukava. Deo novca, barem kako se nagađalo svih ovih godina, ostao je na privatnim računima. To je dobra podloga i za tabloidne priče o sumama na računima Miloševićeve porodice koje dostižu neviđene razmere.

Iako su domaći mediji još prošle nedelje pisali da je EU odmrzla imovinu Slobodana Miloševića, njegove porodice i nekoliko najbližih saradnika, naš izveštač iz Brisela Rikard Džozviak javlja da je takva odluka doneta tek u ponedeljak, a da će proći još vremena dok ona ne bude izvršna:

„Radna grupa Saveta Evrope odlučila je u ponedaljak da skine sankcije Slobodanu Miloševiću i 13-orici njemu bliskih ljudi. To znači da više nema nijednog građanina Srbije koji je pod sankcijama EU. U sredu će ambasadori zemalja EU potvrditi ovu odluku bez diskusije. Ona će postati važeća kad je potvrde ministri EU na jednom od sastanaka naredne ili za dve nedelje. Ova odluka je doneta najviše zbog činjenice da sankcije nemaju više smisla jer 13-oro ljudi sa liste, uključujući Miloševićevu familiju, više ne predstavljaju pretnju za EU i većina zemalja članica su se oko toga složile, tako da je ova odluka doneta prilično lako.“

Na spisku EU je ukupno 14 imena: Slobodan Milošević, njegov preminuli brat i bivši ambasador u Moskvi Borislav Milošević, kao i supruga Mirjana, sin i kćerka, Marko i Marija i snaha Milica Gajić, bivši predsedik Srbije Milan Milutinović kao i grupa haških osuđenika i optuženika : bivši ministar policije Vlajko Stojiljković, koji je sam sebi presudio, generali Dragoljub Ojdanić i Nebojša Pavković, zatim Nikola Šainović, Mile Mrkšić, Miroslav Radić i Veselin Šljivančanin.

Ova odluka o odmzavanju računa Miloševićeve porodice, pre svega, otvorila je još jednom za Srbiju veoma bolno pitanje-šta je sa parama koje su isisavane iz zemlje i prenošene na račune, što privatne, što fiktivnih firmi na Kipru i ko zna gde još. Pošto se o svemu tome zapravo malo ili ni malo zna, pletu se razne priče da su se u džakovima nosile pare, da je Mirjana Marković odnela u Rusiju 4 milijarde, neki tvrde čak 14 milijardi dolara i slično.

Andrej Šari, zamenik direktora Ruskog servisa našeg radija, komentariše tabloidne informacije da Mirjana Marković živi u najluksuznijoj moskovskoj četvrti među milijarderima:

“Nikakvih novih informacija o Mirjani Marković u Moksvi nije bilo, ali je poznato da živi u jednoj kući na periferiji Moskve.”

Šari kaže da malo ko veruje u priče o milijardama koje je Mirjana Marković donela s sobom u Rusiju i objašnjava kako vlast u Moskvi obezbeđuje egzistenciju emigrantima koji su im politički bliski.Tim pre što je, u vreme kada je ona 2003. došla sa sinom Markom u Moskvu, jake veze i pozicije imao bivši ambasador i Miloševićev brat Borislav.

“On je imao mogućnosti da obezbedi živor Mirjani Marković. Recimo, Vlada Rusije nađe neko naftno polje ili drugi resurs koji daje ruskoj ili srpskoj firmi na eksploataciju, a Mirjana Marković navodno postaje savetnica direktora ili članica počasnog odbora...i dobija platu za neki normalan život.” Šari kaže da u Rusiji nikada nisu procurile informacije o tajnim računima sa opljačkanim srpskim parama", konstatuje Šari.

Pokušali smo da saznamo nešto više od nekadašnjeg partijskog druga MIrjane Marković, reditelja Ljubiše Ristića, ali on nije bio raspoložen za ragovor:

„Nemam nikakvih komenatra....Ne dajem takve komentare telefonom.“

Istrage bez rezultata

Da li je Srbija uopšte ozbiljno tragala za opljačkanim novcem koji se meri milijardama dolara, neki tvrde da opljačkani novac doseže, na primer, polovini sadašnjeg duga Srbije?

Na ovo pitanje najkomptentnije osobe koje bi mogle dati pravi odgovor nisu dostupne. Bivša guvernerka iz Miloševićevog vremena Borka Vučić nije više među živima, a bivši postoktobarski guverner Mlađan Dinkić više ne komunicira sa javnošću. Miloševićevom čoveku broj jedan za prljave poslove, kako upućeni kažu, direktoru carine Mihalju Kertesu malo ko išta veruje.

Šta kažu bivši bliski saradnici pokojnog premijera Zorana Đinđića - Zoran Živković i Žarko Korać?

„Na žalost nijedna istraga, ni jedna od aktivnosti koje su preduzete nije dala nikakve rezultate. Ta aktivnost je bila 2001. i 2002. godine. Ja tada nisam bio u Vladi Srbije, već u saveznoj, ali sam, naravno bio obavešten. Kontaktirano je apsolutno sa svima, sa obaveštajnim službama, na nivou međunarodne pravne pomoći, na nivou diplomatskih konsultacija, u direktnim susretima sa predstavnicima tih institucija iz cele Evrope, Rusije, Kine, sa svima. Naravno da je to bila nama vrlo važna tema, zbog toga što je to nasleđe Miloševića i zbog toga što su bilo koje pare i tada i sada bile neophodne Srbiji, a pogotovo što su otete od naroda“, kaže Živković.

Žarko Korać, bivši potpredsednik u Đinđićevoj Vladi, kaže da ti računi, te pare nisu nađene.

„One su potrošene velikim delom na oružje, municiju i štošta drugo. Sigurno je bila enormna pljačka. Ali od tih para je plaćena i nafta koja je uvezena iz Rusije i Kine. Ono što smo mi doznali, to je da su se otvarali računi u raznim zemljama koje nikom ne bi pale na pamet. Na primer, u Siriji ili Kini, u Ruskoj Federaciji. I ti računi su potpuno nedostupni, Jer, da biste vi došli do tih računa, vi morate da imate saradnju tih zemalja. Očigledno je u pitanju ogroman lanac korupcije. Ja ne sumnjam da oni imaju račune u Rusiji, možda i velike pare, ali to nikada nećete doznati, jer Rusija nije voljna da sarađuje“, kaže Korać.

Čuveni TV serijal Insajder, nagrađivane autorke Brankice Stanković, posvetio je nekoliko epizoda ovoj velikoj pljački čija je prva destinacija bila Kipar. Da li se ušlo u trag tom novcu i eventualnim tajnim računima porodice Miloševića i da li ima dokaza da je Srbija ozbiljno pokušavala da dobije sakriveni novac?

„Uspeli smo, recimo, da utvrdimo da je sa jednog od računa jedne od off shor kompanija kupljena tim državnim novcem jahta kakvu je posle imao Marko Milošević, čime smo dokazali da je to otišlo njemu. Dokazali smo da je Borislav Milošević preko svoje off shor kompanije kupio dva helikoptera za državu Srbiju a pri tom uzeo proviziju od minimum 700 hiljada dolara. Uspeli smo da dokažemo da su razni biznismeni imali svoje račune, zaključak je da je to bio državni novac iznet iz Srbije“, kaže Brankica Stanković.

Na pitanje da li su našli tragove ozbiljnog pokušaja države da dođe do tajnih računa i vrati opljačkane pare, odgovorila je da je bilo nekih aktivnosti 2000. i 2001. godine ali da se brzo odustalo:

„Dakle, naš zaključak je da nikada nisu ni pokušali ozbiljno da uđu u trag novcu koji je iznet i da se od toga odustalo iz nekog razloga“, rekla je Brankica Stanković.

XS
SM
MD
LG