Dostupni linkovi

Šta je sekta "Aum šinrikjo" radila u danilovgradskom hotelu?


Hotel Perjanik, Danilovgrad
Hotel Perjanik, Danilovgrad

Od spektakularne policijske akcije u kojoj su u Crnoj Gori uhapšeni članovi sekte “Aum šinrikjo", zvanične institucije se, i pored velikog medijskog interesovanja, nijesu oglašavale.

Akciju su u petak veče izvele posebne jedinice policije u hotelima "Ramada“u Podgorici i "Perjanik“ u Danilovgradu. Hotel "Perjanik“ je prethodnih dana bio zatvoren, a mještani nijesu željeli da govore o ovom događaju.

I pored brojnih napora da o ovoj akciji dobijemo više detalje iz Uprave policije (UP MUP) i Tužilaštva nijesmo uspjeli, pošto su nas iz PR službi ovih institucija 'šetali od jedne do druge'.

Ipak, u ponedjeljak kasno uveče se, ovim povodom, oglasila Uprava policije i saopštila da je većina članova sekte “Aum šinrikjo", koji su u Crnoj Gori vršili obrede napustili našu zemlju, a da će preostali broj to učiniti u u zakonskom roku.

"Naime, policijski službenici raspolagali su određenim operativnim podacima, pribavljenim razmjenom sa partnerskim bezbjednosnim službama, koji su ukazivali na to da na našoj teritoriji boravi izvjesni broj lica – stranih državljana, koji se dovode u vezu sa izvjesnom inostranom vjerskom grupom zatvorenog tipa. Utvrđeno je da od ovih 58 osoba njih 54 nijesu prijavile boravak u našoj državi, što su bili dužni da urade shodno Zakonu o strancima. Nakon daljih sprovedenih aktivnosti, za svih 58 lica je, shodno Zakonu o strancima, izrečena mjera otkaz boravka. Većina ovih lica je napustila našu teritoriju, dok se očekuje da će preostalih nekoliko to učiniti u zakonskom roku", ističu u Upravi policije.

U grupi je bilo 58 stranih državljana – 43 iz Ruske Federacije, sedam iz Bjelorusije, četiri iz Japana, tri iz Ukrajine i jedan iz Uzbekistana.

Prema nezvaničnim informacijama medija, uhapšeni pripadaju sekti "Aum šinrikjo" koja je odgovorna za teroristički napad gasom u Japanu 1995. godine u kojima je ubijeno više od 20, a povrijeđeno oko 1.000 osoba. Mediji su ranije objavili da je ta sekta 2000. godine preimenovana u “Alef” i da je pod nadzorom obavještajnih službi.

Pošto je policija većinu članova sekte "Aum Šinrikjo“ uhapsila u danilovgradskom hotelu "Perjanik“, gdje su lica bila smještena i gdje su navodno vršili vjerski obred, vlasnik hotela Vučko Rovčanin je za RSE potvrdio je da su lica boravila u tom hotelu.

Rovčanin je objasnio da je hotel izdat u skladu sa zakonom i to preko ovlašćene agencije za nekretnine "Agencije 108“. Vlasnik hotela "Perjanik je potvrdio i da su prilikom potpisivanja ugovora o iznajmljivanju strani državljani tražili "posebne uslove“.

"'Agencija 108' me je kontaktirala i službenica je došla u hotel da provjeri da li bih ja to izdao nekim stranim turistima, gostima. Moja funkcija i moja poslovna obaveza je da radim u cilju ostvarivanja prihoda i naravno da sam prihvatio. Ispostavilo se da su došli ljudi i da je došlo do dogovora. Napravljen je predugovor, a potom do potpisivanja ugovora i dogovora oko cijene. Konstatovali smo koji su njihovi zahtjevi i koji su moji zahtjevi. Jedan od osnovnih njihovih zahtjeva je bio da nema niko od personala u hotelu. Tu su bili izričiti. I jedini način za sklapanje ugovora, odnosno za izdavanje hotela, je bio taj - da nikog od osoblja nema u hotelu“, kaže Rovčanin.

RSE: Za koji vremenski period je hotel iznajmljen?

Rovčanin: Oni su tražili hotel od 16. – 28. marta 2016. godine. To je meni plaćeno sve po ugovoru kako je definisano. Novac su dali u prisustvu notara, tu sam isplaćen.

RSE: Da li su prilikom iznajmljivanja tražili da se uklone kamere iz hotelskih prostorija?

Rovčanin: Pa nijesu zvanično, ne mogu da se sjetim tog podatka da su to zvanično tražili. Ali mislim da su nešto pominjali kamere. I ja sam tražio od njih da budu svi gosti unešeni u knjigu gostiju. Međutim, taj njihov izaslanik - predstavnik, izvjesni Vladimir Stevanov, je tražio da samo on bude upisan i da pošto ja pravim ugovor sa njim da ja izdam hotel njemu, a on će svoje goste da dovodi kako on bude želio.

Rovčanin nas je za druge detalje iz ugovora o iznajmljivanju uputio na agenciju za nekretnine "Agenciju 108“.

Međutim, službenica iz "Agencije 108“ nije željela detaljnije da komentariše sklapanje ovog posla. Samo je za RSE u kratkom razgovoru kazala:

"Uradili smo posao kao svaka agencija - svako izdavanje. Imali smo ovjeren ugovor kod notara i dalje od toga ne bih pričala, jer, eto, i MUP vodi akciju, pa se informišite malo dublje kod njih“, kazala je službenica.

A na pitanje RSE da li im je posao o iznajmljivanju izgledao čudan, s obzirom na uslove koji su traženi ugovorom, službenica je odgovorila:

"Ne znam. Izgledali su neki fini, mirni momci - to je sve što mogu da vam kažem. Ne znam ništa o posebnim zahtjevima, ugovor je radio notar pa se informišite dalje kod njih."

XS
SM
MD
LG