Dostupni linkovi

Novi ugovori Zastave čekaju na realizaciju


Radnici u pogonima Zastave, Kragujevac, oktobar 2011.
Radnici u pogonima Zastave, Kragujevac, oktobar 2011.
Kragujevačka Fabrika Zastava oružje očekuje potpisivanje ugovora o isporuci lovačkog i sportskog oružja na američko tržište vrednog 13.000.000 dolara.

U toku je realizacija transfera tehnologije u Azerbejdžan vrednosti 26.000.000 evra, a na izvozne dozvole čeka još nekoliko ugovora vrednih 4.500.000 dolara.

Međutim, i pored značajnih izvoznih poslova fabrika ima ozbiljnih finansijskih problema koji koji ugrožavaju njeno normalno funkcionisanje.

Dragan Ilić
Dragan Ilić
U fabričkom menadžmentu nisu želeli da govore o ugovorima koji tek treba da budu realizovani, ali u sindikatu tvrde da je preduzeće Jugoimport SDPR, koje se bavi izvozom srpskog naoružanja, već ugovorilo plasman proizvoda iz programa kragujevačke fabrike u Sjedinjene Američke Države.

Dragan Ilić, predsednik fabričkog Sindikata kaže da pripreme tog ugovora idu u dobrom pravcu i da bi on mogao da bude potpisan u narednih mesec dana.

Bolja tržišna pozicija

„Preduzeće SDPR potpisuje za fabriku Zastava oružje novi ugovor na 13 miliona dolara za izvoz lovačkog i sportskog naoružanja na američko tržište. Priprema tog ugovora ide u dobrom pravcu“, kaže Ilić.

Zastava oružje, oktobar 2011
Zastava oružje, oktobar 2011
Prema njegovim navodima, fabrika u ovom trenutku ima znatno bolju tržišnu poziciju, jer su potpisani novi ugovori, ali se za njih i dalje ne izdaju izvozne dozvole što znatno otežava funkcionisanje fabrike.

On kaže da je kragujevačka fabrika oružja ranije zaključila dva nova ugovora u vrednosti od 3.000.000 dolara o izvozu automatskih pušaka, karabina i bacača za koji čeka saglasnost Ministarstva inostranih poslova Srbije.

„Imamo i jedan ugovor na 1.600.000 dolara za koji se čeka izvozna dozvola već dva meseca i to negativno utiče na priliv sredstava, a samim tim i na funkcionisanje fabrike i redovnu isplatu zarada. Iz tog razloga ni sposlednja akontacija nije isplaćena na vreme i u celosti“, kaže Ilić.

U fabrici Zastava oružje u kojoj je nekada bilo 7.200 zaposlenih, danas radi 1.945 radnika, a prema proceni Radne grupe Ministarstva odbrane, još 730 oružara je tehnološki višak.
XS
SM
MD
LG