Dostupni linkovi

Završen sastanak Ešton - Tadić


Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton
Članice EU postigle su načelan dogovor o amandmanima na Rezoluciju o Kosovu koju je Srbija podnela Generalnoj skupštini UN, potvrđeno je RSE u kabinetu visoke predstavnice unije za spoljnu politiku Ketrin Ešton, koja se u utorak uveče u Briselu sastala sa presednikom Srbije, Borisom Tadićem.

Političko-bezbednosni komitet unije zaključio je da postoji "ozbiljna predanost Srbije" za dogovor o usaglašenom pristupu predstojećoj raspravi o Kosovu.

Detalji izmena, koje predlaže Brisel, kako je uoči sastanka Ešton i Tadića za RSE izjavila je portparolka visoke predstavnice unije Maja Kocijančić, ne može biti dostupan javnosti, ali su njegovi elementi sadržani u deklaraciji koju je Ešton saopštila 22. jula, nakon objavljivanja mišljenja Međunarodnog suda pravde.

Usaglašena pozicija EU biće predočena predsedniku Srbije, na sastanku s visokom predstavnicom u Briselu, rekla je Kocijančić.

„Poznati su vam elementi da je, recimo, motivacija i ambicija svih 27 zemalja takva da dođemo do sledeće faze da se, recimo, otvore prilike za razgovore i da ćemo doći do trenutka da to može početi,“ kazala je ona.

Na pitanje ima li elemenata da se očekuje pozitivan ishod razgovora u Briselu, kakvo raspoloženje vlada u Uniji, Kocijančić je odgovorila:

„Znate da smo bili u redovitim kontaktima sa srpkim vlastima na svim nivoima i to je jedan zaista bitan sastanak na kojem, recimo, želimo da ujedinimo poglede, koliko je to moguće, uoči ove rasprave.“
Očekujem da ta rezolucija otvori vrata razgovorima oko rešavanja svih gorućih i drugih pitanja, kazao je Mirko Cvetković.

Iako ni u EU, ni u Beogradu ne žele da prognoziraju Tadićev odgovor na predlog Brisela, političko-bezbednosni komitet unije, zaključio je uoči susreta u Briselu da postoji "ozbiljna predanost Srbije" za dogovor.

I beogradski mediji prenose da su se najviši zvaničnici u Beogradu saglasili sa zajedničkim stavom evropske dvadesetsedmorice, i izrazili su spremnost na značajne promene teksta.

Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da očekuje da na sednici Generalne skupštine UN biti usvojena srpska rezolucija, ali sa tekstom koji je prihvatljiv i za Evropsku uniju.

“Ova moja očekivanja jesu sa jedne strane optimizam, ali sa druge strane i čvrsto verovanje u mogućnost da se to i desi jer je to ono što je za nas najvažnije. Takođe, očekujem da ta rezolucija otvori vrata razgovorima oko rešavanja svih gorućih i drugih pitanja,”
rekao je Cvetković.

Smisao da se dođe do dijaloga

Zvanično, suština predloga Brisela sadržana je u deklaraciji koju je Ketrin Ešton predstavila nakon mišljenja Međunarodnog suda pravde, navodeći da ono "predstavlja početak nove faze" i da je "EU stoga spremna da pomogne dijalog između Beograda i Prištine”.

Nezvanično - evropska dvadeset sedmorica postigla su saglasnost oko ključne su tri stvari: izbacuje se konstatacija da je jednostrana secesija neprihvatljiv način rešavanja problema, umesto na "razgovor o svim otvorenim pitanjima" Priština i Beograd biće pozvani na "dijalog", nema reči o tome da su u pitanju dve države i izbačena je rečenica "okretanja budućnosti i jačanja evropske perspektive i Srbije i Kosova", na kojoj su insistirale pojedine članice EU, pregovori će biti pod pokroviteljstvom EU, a ne UN.

U očekivanju odgovora Beograda na ovaj predlog, dok traju intenzivne konsultacije Tadićevog kabineta sa kabinetom visoke predstavnice u Briselu, a šef diplomatije Vuk Jeremić u Njujorku razgovara sa predstavnicima zemalja članica Ujedinjenih nacija, podsticaj za pozitivan ishod stiže od britanskog ambasadora u Beogradu Stivena Vordsvorta.

Zahtev Srbije za članstvo u Evropskoj uniji mogao bi da bude prosleđen Evropskoj komisiji do kraja godine ako se postigne napredak po pitanju Kosova, kaže Stiven Vordsvort.

„Zahtev Srbije za članstvo u Evropskoj uniji mogao bi da bude prosleđen Evropskoj komisiji do kraja godine ako se postigne napredak po pitanju Kosova,“ izjavio je Vordsvort.

Spremnost da se dođe do kompromisa u vezi s tekstom rezolucije, u javnim nastupima poslednih dana isticali su gotovo svi zvaničnici Srbije, pri čemu su naglašavali da u obzir ne dolaze dve stvari - povlačenje predloga iz procedure i dogovor o tekstu koji bi značio ikakvu vrstu priznanja nezavisnosti Kosova.

No, da li tekst iz kojeg se izostavlja rečenica da je “jednostrana secesija neprihvatljiv način rešavanja problema” i kojim se u pozivu na dijalog Beograda i Prištine isključuju razgovori o statusu, zapravo dovodi u pitanje i sam smisao podnošenja Rezolucije?

“Ne”, odgovara predsednik Odbor za evropske integracije Skupštine Srbije Laslo Varga.

“Smisao treba da bude da dođe do razgovora ili dijaloga, to je sad pitanje formulacije, ali trebalo bi da se dođe do nekog narednog koraka. Dakle, ovo zamrznuto stanje u praktičnom smislu znači blokadu raznih procesa. Na primer, trebalo bi pronaći neko rešenje za primenu CEFTA sporazuma, u nekim pitanjima što se carine tiče, pa predsedavanja… Ovo bi trebalo da sva ova, ili neka od tih pitanja pokrene sa mrtve tačke,”
izjavio je Varga.

Tadić i Eštonova razgovaraće na radnoj večeri u Briselu, posle čega se očekuju rezultati višednevnih diplomatskih kontakata, kako sa predstavnicima Srbije, tako i među članicama Unije.

*****
Mogli bi vas interesovati i tekstovi:
Za Srbiju (ni)je kasno da promeni rezoluciju
Mićunović: Cena srpske politike
Eric Gordy, ekspert za jugoistočnu Evropu: EU želi dijalog Srbije i Kosova u Briselu

Razgovor sa Majom Kocijančić

Razgovor sa Majom Kocijančić, portparolom Visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

RSE: Jesu li konačno usaglašeni stavovi unutar EU, a kada su u pitanju konsultacije sa Srbijom koje će večeras da se dogode između visoke predstavnice Ketrin Ešton i predsednika Borisa Tadića?

Kocijančić: EU ima stanovište koje važi već od sedmog mjeseca i to se nije mnogo menjalo, poznati su vam elementi ove deklaracije koja je bila objavljena posle mišljenja suda, možda najvažnije u svemu, je što se u toj izjavi poziva na dijalog.

RSE: To je, dakle, poznati stav gospođe Ketrin Ešton od 22. jula nakon izricanja mišljenja Međunarodnog suda pravde. Znači, kažete da će glavni element biti poziv Prištini i Beogradu na dijalog o praktičnim pitanjima?
Kocijančić: To je jedan od elemenata – da

RSE: Da li nam možete reći šta će biti ostali važni elementi?
Kocijančić: Pa ne bih išla u detalje jer još čekamo da se sastanak dogodi. Zna se da će to biti večeras navečer, dosta kasno počinje. Dakle, treba sačekat sastanak i onda ćemo vidjeti kakvi će biti rezultati.

RSE: Za to stanovište gospođe Ketrin Ešton postoji konsenzus čitave, da tako kažem, briselske grupe, svih 27 članica. Da li se tako može shvatiti?
Kocijančić: Poznati su vam elementi da je, recimo, motivacija i ambicija svih 27 zemalja takva da dođemo do faze da se, recimo, otvore prilike za razgovore i da ćemo doći do trenutka da to može početi

RSE: Da li će se od Srbije tražiti da povuče svoju rezoluciju ili će se ići na to da se amandmanima ta rezolucija izmeni?
Kocijančić: Za nas je ovaj sastanak dio konsultacija posle objavljivanja mišljenja suda i u vezi sa sledećim koracima oko Kosova i uoči rasprave pred Ujedinjenim narodima. Tako da ne bih išla u detalje, oni treba tek da se sastanu.

RSE: Ima li elemenata da se očekuje pozitivan ishod tih razgovora. Prosto, kakvo raspoloženje vlada u Uniji?
Kocijančić: Znate da smo bili u redovitim kontaktima sa srpkim vlastima na svim nivoima i to je jedan zaista bitan sastanak na kojem, recimo, želimo da ujedinimo poglede, koliko je to moguće, uoči ove rasprave.

XS
SM
MD
LG