Dostupni linkovi

Jeremić 'na ledu' nakon usvajanja Rezolucije


Vuk Jeremić, arhivska fotografija
Vuk Jeremić, arhivska fotografija
Šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića, čim se vrati iz Njujorka, čeka ozbiljan razgovor sa predsednikom Borisom Tadićem o tome da li će doći do personalne promene na čelu Ministarstva spoljnih poslova, prenose lokalni mediji pozivajući se na izvore bliske srpskom državnom vrhu. Da li je najizvesniji ishod tog razgovora, ukoliko se dogodi, odlazak Jeremića sa funkcije ministra inostranih poslova?

Predsednik Srbije Boris Tadić, prema medijskim navodima, još nije odlučio da li će Vuk Jeremić i dalje ostati na poziciji ministra inostranih poslova. Sve opcije za sada ostaju otvorene - da Jeremić zadrži tu poziciju, da bude zatraženo se povuče, kao i da sam podnese ostavku.

Kao glavni razlog za Tadićevo nezadovoljstvo Jeremićem navodi se to da je šef diplomatije tokom konsultacija u državnom vrhu Srbije, povodom zahteva Evropske unije da Beograd odustane od predloga rezolucije o Kosovu, bio zagovornik "tvrđeg" pristupa.

Valja podsetiti da je šef srpske diplomatije na sednici parlamenta krajem jula, kada je vođena rasprava o mišljenju Međunarodnog suda pravde, izjavio da je spreman da "snosi konsekvence" ukoliko poslanici to zatraže. U njegovu odbranu je, međutim, tom prilikom stao predsednik Tadić, saopštivši da se državna politika u vezi s Kosovom kreira u njegovom kabinetu, a da je zadovoljan načinom na koji je Jeremić sprovodi.

I opozicione stranke, doduše iz različitih razloga, traže Jeremićevu ostavku.

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović zatražio je smenu Jeremića, ocenivši da
Lider liberala Čedomir Jovanović smatra kako je najefikasnija mera koju država u ovom trenutku treba da povuče ' korekcija politike kroz sankcionisanje Vuka Jeremića, što definitivno obavezuje i predsednika Borisa Tadića na drugačije ponašanje.
Srbija mora iskoristiti pregovore sa EU da promeni spoljnu politiku. Ocenio je da su Srbiji potrebni predstavnici koje će svet uvažavati, naglasivši da "nije normalno" da predsednik zemlje vodi spoljnu politiku.

Na pitanje zašto ne traži smenjivanje predsednika Srbije, rekao je da se traži rešenje, a ne sukob i to ovako obrazložio:

“Mi smatramo da je kritika Jeremića kritika čoveka koji je izvršavao političke planove predsednika Republike i da je nemoguće smeniti predsednika na normalan način. Stoga je najefikasnija mera koju država u ovom trenutku treba da povuče korekcija politike kroz sankcionisanje Vuka Jeremića, što definitivno obavezuje i Tadića na drugačije ponašanje”, rekao je Jovanović.

Nagoveštaj novog kursa


Ivica Dačić
, potpredsednik Vlade Srbije i ministar policije, izjavio je, međutim, da apsolutno ne podržava eventualne zahteve za smenu Vuka Jeremića i da ne misli da je to tema o kojoj se raspravlja u vladajućoj koaliciji.

“Što se mene i Socijalističke partije Srbije tiče, mi ne mislimo da je politika koju je vodilo Ministarstvo spoljnih poslova bila ta koja je izazvala neke negativne reakcije u međunarodnoj zajednici. Ja ne mogu sada da se bavim odnosima u Demokratskoj stranci i ako se o tome razgovara u samoj stranci – onda je to njihovo unutrašnje pitanje"
, rekao je Dačić.

Vuk Jeremić tokom rasprave o Kosovu u Skupštini Srbije, juli 2010
Nagli zaokret koji je doveo do prihvatanja rezolucije u UN-u usaglašene sa Evropskom unijom, automatski dovodi u pitanje kredibilitet šefa diplomatije Vuka Jeremića, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

“Projekat Vuka Jeremića koji ima tvrdu nacionalnu priču kao osnovu spoljne politike, doveden je u pitanje izmenjenom rezolucijom iza koje je stao direktno Boris Tadić. Da li će, međutim, doći do ostavke Jeremića, ostaje da se vidi. Treba imati na umu da bi njegova ostavka u stranačko-političkom poimanju stvari donela i značajnu slabost vladajuće koalicije i da bi otvaranjem prostora za opozicionu kritiku otvorila prostor i za napad na samog Tadića. Imajući to u vidu, nije nemoguće ni da Vuk Jeremić opstane, ali da dobije mnogo manji prostor i publicitet za eksponiraje sebe kao političkog lidera”, procenjuje Dejan Vuk Stanković.

“Još uvek ne znamo kakva će biti sudbina eventualne smene ili ostavke ministra spoljnih poslova”, kaže za Radio Slobodna Evropa politički analitičar Jovan Teokarević.

“Već odavno, a naročito od presude Međunarodnog suda pravde videlo se da ova politika koja je najviše personalizovana u jednoj ličnosti, zapravo ne vodi nikuda jer i dalje ide ka sukobima i porazima Srbije, ali Vlada nije htela na to da reaguje delimično i zato što je takva politika krajem jula dobila podršku celog parlamenta"
, podseća Teokarević.

Po Teokarevićevom mišljenju, nema sumnje da je emitovan nagoveštaj novog kursa u spoljnoj politici Srbije, ali neizvesno je koliko brzo će promene nastupiti. Beograd tek čekaju pregovori sa Prištinom i tek tada će se videti u kojoj meri se politika srpske vlade promenila.

Na pitanje da li taj nagoveštaj podrazumeva i novu ličnost koja će biti na čelu spoljnopolitičkog resora Vlade, sagovornik Radija Slobodna Evropa kaže:

“To bi bio dobar znak i najbolji simbol da se politika promenila. Pogotovo zato što smo veoma često, naročito u poslednje dve i po godine, mogli da čujemo da nastupi ovog ministra spoljnih poslova ne nailaze na dobar odjek u krugovima naših najznačajnijih evropskih partnera. Slično bi se moglo reći i za odnose sa susednim zemljama u našem regionu, koji su u nekoliko navrata pogoršani, zbog neodgovarajućih izjava tog ministra, koje su bile čak I nepomirljivije nego što je to zahtevala ova dosadašnja kosovska politika beogradske vlade”
, ocenjuje Teokarević.

Revidirani tekst Rezolucije o Kosovu

Redefinisani Predlog rezolucije o Kosovu koji je Srbija usaglasila sa Evropskom unijom (EU)

"Generalna skupština,
a) Svesna ciljeva i principa Ujedinjenih nacija;

b) Uzimajući u obzir njene funkcije i ovlašćenja na osnovu Povelje Ujedinjenih nacija;

c) Podsećajući na njenu Rezoluciju 63/3 od 8. oktobra 2008. kojom se traži od Međunarodnog suda pravde da da svoje savetodavno mišljenje u vezi sa sledećim pitanjem: ''Da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti od strane privremenih institucija samouprave na Kosovu u skladu sa međunarodnim pravom?;

d) Primivši sa uvažavanjem savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde od 22. jula 2010. o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti u skladu sa međunarodnim pravom kada je u pitanju Kosovo i nakon pažljivog razmatranja istog, uključujući i pitanja o kojima je dato mišljenje;

e) Prima k znanju sadržaj savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti u skladu sa međunarodnim pravom kada je u pitanju Kosovo, kao odgovor na zahev Generalne skupštine;

f) Pozdravlja spremnost Evropske unije da olakša proces dijaloga između strana. Proces dijaloga bi sam po sebi bio faktor mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu. Ovaj dijalog bi imao za cilj da unapredi saradnju, ostvari napredak na putu ka Evropskoj uniji i poboljša živote ljudi".
XS
SM
MD
LG