Dostupni linkovi

Svi smo odgovorni za svaku žrtvu nasilja nad ženama


Ilustracija
Ilustracija

U ovoj godini u Srbiji su 34 žene ubijene u porodičnom nasilju, a statistike govore da je 50 odsto žena imalo iskustvo sa nekom vrstom nasilja. Svi smo odgovorni za svaku žrtvu nasilja nad ženama i devojčicama, jedna je od poruka upućenih na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. I Beograd se priključio kampanji “Orange the World: za zaustavljanje nasilja nad ženama i devojčicama”, u okviru koje će spomenici i znamenitosti širom sveta biti osvetljeni narandžastom bojom.

“Na verbalnu i fizičku agresiju nije bilo drugog rešenja nego doći ovde.” “Kad sam došla ovde u sigurnu kuću tek tad sam u stvari shvatila da sam ja osam godina trpela konstantno ekonomsko, psihičko, socijalno, emocionalno i fizičko zlostavljanje a da toga jednostavno nisam bila ni svesna.”

Ovo su neka od svedočenja žena iz sigurne kuće, žrtava nasilja, zabeležena u filmu “Nulta tolerancija za nasilje prema devojčicama i ženama” Šok art produkcije, autorke Olivere Miloš Todorović.

Dan uoči obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama dogodio se još jedan tragični slučaj. U Zrenjaninu je dvadesetsedmogodišnji muškarac iz vatrenog oružja usmrtio bivšu nevenčanu suprugu a zatim je izvršio samoubistvo. Ova žena je 34 žrtva nasilja u Srbiji u ovoj godini.

“Svi moramo da učinimo mnogo više nego što smo uradili u prethodnom periodu. Uradilo se mnogo, ali moramo još više. I sve dok ne budemo došli u situaciju da zaista možemo da kažemo da je nulta tolerancija nasilja nad ženama, i sve dok ne dođemo u situaciju kada možemo reći nijedna žena nije ubijena ove godine, naš posao nije završen”, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović koja će predložiti Vladi da 2016. bude godina borbe protiv nasilja nad ženama i devojčicama.

Zorana Mihajlović
Zorana Mihajlović

Svi smo odgovorni za svaku žrtvu nasilja nad ženama i devojčicama, rekla je potpredsednica Vlade, navodeći da tu ubraja svakoga, i građane i građanke, i one u određenim institucijama i medije. Što se tiče zakonodavnog okvira rekla je da treba konačno završiti usklađivanje porodičnog i krivičnog zakona, da na sednici vlade treba što pre da bude već urađen Zakon o rodnoj ravnopravnosti, da se krene sa realizacijom onoga što je urađeno, a to je strategija i akcioni plan o rodnoj ravnopravnosti, koji se u jednom delu tiče isključivo i samo borbe protiv nasilja nad ženama i devojčicama.

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije i Tim Ujedinjenih nacija najavili su zajedničke aktivnosti u okviru globalne inicijative 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. Irena Vojačkova Solorano, stalna koordinatorka UN u Srbiji rekla je da statistike kažu da je 50 odsto žena u Srbiji imalo iskustvo sa nekom vrstom nasilja.

“I kada to preračunamo, pošto polovinu stanovništva Srbije predstavljaju žene, onda to znači da jedna četvrtina ili 25 posto stanovništva Srbije ima ovakvo iskustvo i to je potpuno neprihvatljivo”, rekla je Vojačkova Solorano.

UN fond za suzbijanje nasilja nad ženama u toku ove godine dodelio je sredstva od 1,2 miliona dolara organizacijama u Srbiji kako bi kroz svoje projektne aktivnosti doprinele suzbijanju rodno zasnovanog nasilja, rekla je Sabine Frejzer, regionalna savetnica UN Women za mir, bezbednost i dobro upravljanje.

“Želim da pomenem nove ciljeve održivog razvoja koji će biti obaveza svih država članica UN. I jedan konkretan cilj iz tog okvira odnosi se upravo na eliminaciju nasilja nad ženama”, rekla je Frejzer.

U Beogradu je otvorena izložba rukotvorina koje su izradile žene - žrtve nasilja u porodici, tokom boravka u sigurnim kućama u Beogradu sa ciljem da se prikaže snaga tih žena, kao i da se one sagledaju iz drugačije perspektive, kroz njihove kvalitete, sposobnosti, mogućnosti i vrednosti, ali i da se utiče na kreiranje okruženja koje ne toleriše nasilje u porodici.

Vesna Stanojević
Vesna Stanojević

Koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević rekla je da u toj oblasti nije urađeno sve što treba, ali da su se mnoge stvari promenile na bolje.

"Da li je to bilo dovoljno brzo, efikasno, kvalitetno, to je druga priča, ali činjenica je da je pre mnogo godina ovo bila tabu tema o kojoj se nije dovoljno govorilo", rekla je Stanojević.

Dom Narodne skupštine, palata "Albanija", "Pobednik" i Most na Adi će od od srede uveče do 10. decembra biti osvetljeni narandžastom bojom, povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

XS
SM
MD
LG