Ponedjeljak, 02. maj/svibanj 2016, 07:57 CET

  Srbija

  Srbija: Presuda ne donosi pravdu za žrtve 'Oluje'

  Gotovina i Markač po povratku u Hrvatsku
  Gotovina i Markač po povratku u Hrvatsku
  U Beogradu neverica i nezadovoljstvo oslobađajućom presudom Haškog tribunala hrvatskim generalima za Oluju. U kritikama ove sudske odluke gotovo su jednoglasni državni čelnici, nevladin sektor koji je uvek podržavao rad Haškog tribunala, kao i velika većina građana. 

  Izbegli Srbi iz Hrvatrske koji su tokom akcije Oluja ostali bez svojih najbližih, ali i domova ne skrivaju ogorčenje. Kninjanin Rade Matijaš kaže za RSE da je izricanje oslobađajuće presude hrvatskim generalima doživeo jako teško.

  Osjećam se grozno i jadno i da vam kažem onako krajiški osjećam se popljuvano od strane cjelog svjeta i međunarodne javnosti preko njihovog eksponenta Haškog tribunala. Mi Krajišnici od jutros ovako razgovaramo međusobno ’zar sam ja stvarno pobio svoje komšije i prijatelje, zar sam ja stvarno zapalio svoju kuću i onda odšetao, otišao u Srbiju i izbjeglištvo zato što mi je ljepo’. Pitanja su strašna, nerešjiva a nema odgovora. I zato ćemo u nedelju, jedino što možemo da zapalimo svjeću i da se molimo bogu jer nemamo više kome“, ispričao nam je Matijaš.

  Za srpske zvaničnike nema dileme. Svi su jednoglasni u negativnim komentarima a Vlada Srbije vrlo brzo je preduzela i prvi korak i skinula sa dnevnog reda sve tačke koje se odnose na dostavu dokumentacije Haškom tribunalu.

  To ne ne znači da obustavlja saradnju sa tim sudom, ali je svodi na tehnički nivo, izjavio je šef Nacionalnog tima za saradnju sa Haškim tribunalom i potpredsednik Vlade Rasim Ljajić.

  Vlada je na inicijativu premijera Ivice Dačića razmatrala odluku žalbenog veća Haškog tribunala i političke i pravne implikacije te odluke. Vlada je izrazila ogorčenost zbog presude. Umesto da takva odluka donese pravdu ona im ponovo nanosi bol a posebno članovima njihovih porodica. Ova odluka predstavlja i šamar međunarodnoj pravdi i procesu pomirenja“, rekao je Ljajić nakon sednice Vlade.

  Predsednik države Tomislav Nikolić ocenio je da je Haški tribunal u slučaju Gotovine i Markača doneo političku, a ne pravnu odluku, koja “neće doprineti stabilizaciji situacije u regionu, a Srbe u Hrvatskoj stvalja u poziciju krivca, iako je upravo u Kninskoj krajini bio žrtva najvećeg pogroma posle Drugog svetskog rata”.

  Na vest iz Haga u svom nediplomatskom maniru reagovao je i predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić. Domaći mediji prenose da je Jeremić sa društvene mreže Tviter poručio da će  on lično "naneti štetu" Haškom tribunalu.

  To što su hrvatski generali Gotovina i Markač prvostepenom presudom osuđeni na visoke kazne od 24 i 18 godina zbog ratnih zločina tokom operacije "Oluja" a drugostepenom oslobođeni neshvatljivo je za pravne stručnjake u Srbiji. Među njima je i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević koji ovu odluku naziva skandaloznom.

  Oslobadjajućom presudom je veoma, veoma ozbiljno ugrožen princip kažnjivosti ratnih zločina. Ovo je jedan od najvećih ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije u kome je sa svojih ognjišta proterano preko pola milona ljudi a više stotina ubijeno i sad možemo samo da konstatujemo da za ovo niko nije odgovarao“, rekao je Vukčević. 

  Nataša KandićNataša Kandić
  x
  Nataša Kandić
  Nataša Kandić
  Negativne reakcije ne dolaze samo od srpskih zvaničnika već i iz nevladinog sektora koji je sve ove godine podržavao rad tribunala. Nataša Kandić, direktoka Fonda za humanitarno pravo za RSE kaže da posednja odluka suda u Hagu onije donela pravdu za žrtve.

  Naravno da optuženi u ovom predmetu, kao i hrvatska javnost, smatra da je ova presuda pravična u odnosu na optužene. Ja bih rekla da ova presuda sasvim sigurno nije donela pravdu za žrtve, a što se tiče optuženih moj utisak je takođe da ovo nije pravda za optužene, s obzirom da je Žalbeno veće donelo zaključak u kojem potpuno isključuje odgovornost optuženih u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, time što se kaže da general Gotovina nije učestvovao u donošenju diskriminatorskih propisa koji su prema prvostepenoj presudi i navodima Tužilaštva doveli do toga da povratka Srba nije bilo.  To znači da se ovom presudom  dovodi u pitanje čitava 15-godišnja praksa Haškog tribunala koja se zasniva na udruženom zločinačkom poduhvatu koji se zdravorazumski razume kao pitanje i odgovornost državnih institucija“, kaže Kandićeva.

  Ona dodaje da je presuda odstupa od životnih činjenica koje pokazuju da je deo Hrvatske gotovo prazan i posle 20 godina.

  "Te činjenice pokazuju da su se dogodili teški zločini, a sada ovom presudom oni se ni u prvom obrazloženju ne pominju, ne pripadaju zajedničkom zločinačkom poduhvatu, utisak je kao da tih zločina nije bilo. Oni su na ovaj način minimizirani, data im je forma incidenata i u tom smislu da li će biti procesuiranja tih zločina postaje potpuno jedno pitanje kojim se niko neće baviti“, navodi Kandićeva.

  Janja Beč Nojman, članica medjunarodnog udruženja istraživača genocida pita se da li je problem u lošoj optužnici ili u nečemu drugom.

  Na čemu se temeljila prva presuda sa 24 i 18 godina, na kojoj istrazi, na kojim dokazima, na kojoj optužnici, šta je bilo pogrešno? Takva drastična promena je za mene iznenađenje i u najmanju ruku vrlo čudno. Mislim da ne doprinosi nekom smanjenju potencijala za nasilje u regionu a za svaku žrtvu koja je stradala u Oluji i za svaku porodicu to je nešto što je jako bolno i jako teško“, rekla je Janja Beč Nojman. 

  I dok je oslobađajuća presuda generalima Gotovini i Markaču dočekana euforično i slavljenički širom Hrvatske tu odluku nisu teško primili samo izbegli za vreme akcije Oluja koji i danas žive u Srbiji već i građani Beograda sa kojima je razgovarao Ognjen Zorić:

  Građani Beograda o presudi
  Građani Beograda o presudii
  || 0:00:00
  ...    
   
  X

  Udarna mesta u domaćim medijima zauzimaju komentari o oslobađajućoj presudi hrvatskim generalima za Oluju. Neki od naslova glase i “Sramna presuda” ili “Skandalozna presuda, Oluje kao da nije bilo”.

  * O današnjoj odluci Haškog tribunala u slučaju Gotovina i Markač više pročitajte ovde

  * O rekacijama u Hrvatskoj pročitajte ovde

  * O reakcijama u BiH možete pročitati ovde

  Branka Mihajlović

  mihajlovicb+rferl.org

  Novinarstvom se bavi od 1972. godine. Od 1995. do 2006. radi u Radiju Slobodna Evropa u Pragu kao novinar, od 2006. je dopisnik RSE u beogradskom birou.


  Ljudmila Cvetković

  Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari stranica of 3
      Naredni 
  Ime: Ante
  18.11.2012 15:25
  Vi srbi ste bas naivni, pa nista nema dzabe. Hrvatska vlada je prema dnevnom tisku investirala preko 32 milijuna eura u lobisticku podrsku generalima i eto isplatilo se. Dakle ako zelite istinu morate investirati u nju, a inace nema nista mufte. Danas istina kosta!
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  18.11.2012 17:35
  A tebi Ante kao hrvatu znaci bitno je da se dobro potplatilo nego istina o domovinskom ratu...naivan si ti koji mislis da stvari idu tako...stvari se u zivotu mjenjaju. ..ovim samo varas sebe a ne druge (pa i srbe), ovakve krupne stvari se ne zaboravljaju i uvjek mogu biti pvod za "druge istine"...ipak Hrvatska se granici sa Srbijom, a nije pametno imati ljutog komsiju.
  Odgovor

  Ime: Pravda
  20.11.2012 22:52
  Tvoja konstatacija je ispravna, ali slaba utjeha za istinu i pravdu.
  Istina je kupljena i bice brzo zaboravljeno da je ista bila kupljena. Da seHrvatska granici sa Srbijom, to ja najmanje vazno. Kupljena istina otvara mnoge prednosti Hrvatskoj, a sto se Srbija ljuti zbog kupljene pravde, nikog to ne zabrinjava.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  18.11.2012 16:30
  Mislim da je Ante rekao sve i da se tu nema sta dodat. Novac je taj koji kroji kapu istini a nje nazalost nigdje nema.

  Ime: Imer Grad: Gjilani
  18.11.2012 08:08
  ZA DRAGANA IZ NOVOG SADA.Dragane,rat je pocelo onog momenta kada je milosevic i njegova klika u martu 1989 ukinuli autonomiju Kosovu i Vojvodini.Rat je poceo tada kada je milosevic obema nogama pogazio ustav sfrj,i vise nije bilo smisla da neko ostane u sfrj.Rat je poceo na uscu kada je milosevic odrzao onaj famozni govor,kao na Gazimestanu,gde je pozvao Srbe na molbilizaciju.Rat je poceo tada.Cilj je bio da PRZI Kosovo.Ali on je krenuo redom od Slovenije pa sve do Kosova.Tada je Dragane poceo rat,a nije tacno da je poceo ono sto ti kazes i pises.Naoruzavanje najpre su jna,naoruzavali Ski zivalj po Hrvatskoj.Nemoj da pises NEISTINE.JNA,I TO NAORUZAVALI SRBE PO HRVATSKOJ.pa tek onda ,kada su uvideli Hrvati sto ce da ih snadje,poceli i oni da kupuju naoruzanje malokalibarsku,a ne tenkove i topove 120 mm.Dragane,budi iskren.Jer ovo ne voli dezinformacije,jer smo dali velike zrtve.NATO pakt je morao da intervenise na Kosovu i u BiH,jer,idemo redom u BiH,dok je Sarajevo bilo pod Srpskom teroristickom opsadom,ubijeno 11.000 maloletne dece.Hej,cujes li ovo?Pa onda na Kosovu srpska soldateska,i srpski zatvorenici pa i vojkska napali goloruki narod i proterali preko milion,sa svojih vekovnih ognjista,dok ste vi na Kosovu dosljaci.Moralo je NATO da spreci takve srpske pokolje.Ne pisi gluposti jer ti niko ne veruje,Pristrasan si.srj,nismo je mi hteli i niti smo je prihvatali.To je bilo vase,e evo vam je.Mi nismo nicim spomenuti u taj zabljacki ustav ni kao nacionalna manjina.E pa sada proceni da li mozes ti da prihvatis tako nesto. I
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  21.11.2012 12:13
  Milosevica nije bilo 1982 pa ste krenuli na srbe na Kosovu.

  Ime: Furije
  17.11.2012 18:06
  Gospodo, potpuno ste u krivu kada pricate o protjerivanju Srba iz Hrvatske.

  Pa izgleda svi zaboravljaju da Srbi iz Hrvatske nisu protjerani. Oni su sami krenuli u "dobrovoljno" preseljenje, po dogovoru Milosevic - Tudjman i pri tome nisu koristili naoruzanje.

  Hrvatska vojska je to samo iskoristila da razglasi i pretvori kao u svoju oslobodilacku akciju i tzv "Oluju" i pri tome je ucinila vise muckih zlocina nad nenaoruzanim ljudima u povlacenju.

  Niti je to bilo oslobadjanje, a niti je to bilo junastvo, a niti je to bio genocid. Ljudi su jednostavno odlazili, a oni sto su ostajali su ih pri tome ubijali i tukli, dok je cijeli svijet to mirno posmatrao.

  Ime: bozhidar baljkas Grad: vancouver-sibenik
  17.11.2012 17:21
  recimo sto je vazno: gubitnici u ratu udaraju u optuzbe, zaljenje, tugu, razna tumacenja, izgovore, itd.
  sr je izgubila sve ratove koje je zapocela nakon 91ve g.
  izgubila je dio hr i bosne i cijelo kosovo. i to vjecno ako ne bi poveli novi rat ili ratove.

  zao mi je srpske sirotinje. nadam se da ce kriviti srpsko vodstvo: crkvu, 'komuniste', i fasciste te ne susjedne narode od kojih jos ni jedan nije napao sr da bi je raskomadao, palio i zario njene gradove i sela.
  narode ustanite protiv fascista i quazikomunista-socijalista-korporarista ne samo na balkanu nego posvuda u svijetu.
  bas su oni najveci zlocinci medju nama koji mrzimo svaki nacionalizam, imperijalizam, osobni supremacizam.  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  18.11.2012 17:40
  Kako nije? A otvoreno prisustvo brigada HVa tokom rata u BiH u sukobu protiv jedinica ABiH?
  Selektivna pravda nije nikome dobra donijela.

  Hrvatski i Srpski nacionalizam su dva brata rodjena...Beograd ima samo losiji PR (public relations) da se ne varamo.

  Ime: Petar
  17.11.2012 17:11
  Ovo je kao iz romana Projuhalo sa vihorom koji opisuju građanski rat u SAD kada je sve tradicijonalno sravljeno sa zemljom i kada su prokleti Jenki sa sjevera opljačkali Đžorđžiju a mirni narod pobili.
  Ustvari tada su krenuli sa stvaranjem novog svj.poretka a nas je to zateklo devedesetih godina i još traje. Zato nije čudo što su iz SAD, preko svog predsjednika sudskog vijeća, ovako presudili i opravdali taj zločinački poduhvat.
  Sad je za očekivati još žešće mjere prema srpskom narodu kako bi ga uništili do kraja.
  Izazvaće još veću krizu u Evropi kako bi i tamo imali razloga da dotuku sve tradicionalno što se sporadićno zadržalo u pojedininim zemljama.
  U tom maniru se dogodio i Egipat, Libija, Sirija, Irak, Avganistan, ide se na Iran, na Palestinu u savezu sa pohlepnim jerejskim srebroljubcima koji su i Hrista razapeli na tisovom krstu.
  Kola se dakle oko Indije, Kine i Rusije a kada se krene na te zemlje dogodiće se "Strašni sud" u vidu finiša trećeg svjetskog rata koji je očigledno u toku.
  Zato se ne treba opterećivati ovom presudom. Prava presuda je bila izrečena i potvrđena izjavom sudije tog vijeća koji je iz Italije.
  Ova euforična slavljenička histerija u Hrvatskoj kad tad vratiće im se kao bumerang jer je utemeljena na teškom zločinu koji su izvršili pred očima cijeog svijeta. Sad sami sebe zavaravaju i obmanjuju.
  Odgovor

  Ime: dragan Grad: novi sad
  18.11.2012 14:27
  Ono sto me uvek zaprepasti je kada neko na ovom forumu kaze Srbija je izgubila rat 1995... A onda ti isti ljudi kukaju nad Miloradom Dodikom i Republikom Srpskom. Rat 1995 se nije zavrsio porazom Srbije zavrsio se sporazumom u Dejtonu a Republika Srbija je potpisnik i garant tog sporazuma.. Zavretak rata legalizovao je Republiku Srpsku i njeno postojanje. 15 godina posle rata to je jos uvek cinjenica sa kojom se mnogi tesko mire. I kada dobijete svoj entitet kako ste onda izgubili rat?
  Rat 1995 je zavrsen kompromisom a ne kapitulacijom Srbije draga gospodo a odgovornost Srbije je za Oluju je ogromna... Tadasnji predsednik Milosevic je odustao od vojne podrkse Srbima u Hrvatskoj i to je omogucilo Tudjmanovom rezimu etnicko ciscenje.
  Da dipolomatija SAD nije omogucila nemesanje Srbije nikada Oluje ne bi ni bilo. Uostalom zasto prostor Istocne Slavonije nije napadnut 1995. Zato sto je bilo jasno da ce se vojska SRJ umesati i da ce to izazvati veliki ratni pozar.
  Istoriska je odgovornost Slobodana Milosevica za odluku da se RSK preda Hrvatskoj bez rata.
  U cilju dobijanje Republike Srpske zrtvovao je Srbe u Hrvatskoj.
  Nazalost i na sramotu...
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  18.11.2012 18:01
  dragan@ Ti si prvi Srbin koji je priznao tu cinjenicu,pad Krajine i preseljenje stanovnistva.Mene su prsti zaboljeli tipkajuci stalno tu notornu cinjenicu,ali umjesto priznanja,ja dobi etiketu nacionaliste i pljuvaca Srba!Hvalim te Boze,da se nadje jedan koji razmislja realno i trezveno.
  PS.Samo jedna mala ispravka na tvoj komentar.Naime,Srbija jeste potpisnica Daytonskog sporazuma,ali ne i garant.Takva klauzula ne postoji u Daytonskom Ustavu.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  18.11.2012 15:21
  Nije mi jasno zasto hrvati slave Tudjmana kada bi pored njegove biste trebali da postave i Slobinu bistu, sto bi onda odgovaralo nekoj normalnoj istini. U pravu si Dragance.

  Ime: Anonimni posjetilac
  17.11.2012 16:59
  Ovo je jedinstvena prilika gospodi iz RSE da osude zlocin .To vam nalaze sloboda stampe a i sama novinarska profesija. Pokazite se na dijelu dosta ste pljuvali po Srbima evovam prilike da se malo operete.

  Ime: Гојко Grad: Република Српска
  17.11.2012 14:08
  хахаха чак и велики Коракс је испрозивао поштени суд у хагу хахахахах ..

  Ime: fred Grad: usa
  17.11.2012 13:47
  Potpuno je tacna tvrdnja da "Presuda ne donosi pravdu za zrtve OLUJE, ali donosi pravdu za branioce domovine za mnoge Gotovine, Markace, Dudakovice, Divjake, Ganice i sve one koji stadose u odbranu pred agresorom.
  Ovom presudom je jasno stavljena razlika izmedju okupatora i branioca.

  Ime: Predrag Tašić Grad: Slovenija
  17.11.2012 11:32
  Poštovana gospodo

  učesnici ovog foruma, vidim da vama, kao i sagovornicima novinarki u tekstu »Presuda ne donosi pravdu za žrtve Oluje« nije jasna suština problema i ključni zaključak presude hrvatskim generalima. Najpre da priznam da sam i ja u početku bio razočaran odlukom Haškog suda pre svega zato što ona donosi novo skretanje Srbije u desno i novo nacionanalno raslojavanje na Balkanu. Kada sam sam u sebi prigušio emocije (što većina od vas ne može jer ste produkt svojih nacionalnih propagandi, mržnje prema drugima koji nisu iste boje i vere kao vi i verujete samo u svoje »istine«) sam najpre sebi postavio sledeće pitanje: »Da li poznaš neki primer u kojem su ubice Nemaca po II svetskom ratu osudjeni zato što su poražene Nemce ubijali, mučili u logorima, žene silovali, sve pa pljačkali i proterivali iz vekovnih domova«? Moj odgovor je bio:«Ne« ne poznam ni jednog takvog primera. Posle takvog odgovora mi je bilo jednostavno da shvatim poruku Haškog suda: Srbi, srpska inteligencija, srpski političari na čelu sa Miloševićem, srpski kriminalci i na kraju ceo srpski narod, koji je to-kao i nemački u vreme Hitlera- sa više ili manje odobravanja prihvatao sve što se u tim godinama dešavalo; je pobunio te Srbe u Hrvatskoj, digao ih na ustanak i prisilio da krenu putem zločina i samouništenja (dokazi su u moj knjizi Kako je ubijena druga Jugoslavija). Srbi su bili agresori u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu i za njih nema pravde kao što je nije bilo ni za poražene Nemce po II svetskom ratu. I to je ključna poruka Haškog suda Srbiji i Balkanu. I tu Srbi nemaju pravo na ljutnju i pozivanje na pravdu. Imali bi je jedino u primeru da su pa padu Miloševića lustrirali sve učesnike tadašnjeg sistema i politike. Ne samo da to nisu uradili već su takvu politiku amnestirali dozvoljavajući je da učestvuje u novoj »demokratskoj« opciji Srbije, a danas i da vodi Srbiju! I posle toga vi očekujete neku pravdu za Srbiju!?
  Odgovor

  Ime: Diogen
  17.11.2012 19:19
  Predrag Tasic je potpuno u pravu. Ko je ratovao protiv fasista iz Srbije i njihovih ispostava u susjednim zemljama -treba biti oslobodjen svake odgovornosti.
  Odgovor

  Ime: Dragan Grad: Novi Sad
  17.11.2012 14:42
  Tasicu sa komentarom se ne slazem ali priznajem da ima neku intelektualnu tezinu. Pre svega ko je kada i gde i na osnovu ceka izjednacio krivicu Srbije i Srba i definisao je na isti nacin kao krivicu nacisticke Nemacke u 2. svetskom ratu.
  Samo maliciozni ljudi to mogu i pomisliti da ucine. Te stvari se jednostavno ne mogu porediti....
  A sada nesto o argumentima Srbi su bili agresori na Hrvastku, BiH i na Kosovu... Besmislica! Rat je poceo onoga trentuka kada su Slovenija i Hrvatska donele neustavne odluke o otcepljenju od SFRJ koja je bila jedina legitimna drzava u to vreme.
  Rat je dobio na intenzitetu onoga trenutka kada je Hrvatska naoruzala HDZ kao stranku i od toga formirala nekakvu formaciju koja se zvala zbor narodne garde.. tako nesto... rat je dobio na intenzitetu onoga trenutka kada je ta garda blokirala kasarne JNA u svim gradovima i napala jedinu legitimnu vojnu silu... Ovo su Tasicu neke cinjenice.. Rat NIKADA NE BI DOBIO TAKAV INTENZITET DA SAD I NEMACKA NISU NELEGALNO I NELEGITIMNO NAORUZALE HRVATSKU SUPROTNO SVIM MEDJUNARODNIM KONVENCIJAMA! To je zlocin protiv mira dragi prijatelju i agresija ( JEDINA AGRESIJA NA SUVERENU ZEMLJU JE TA AGRESIJA SAD I NEMACKE NA SFRJ ) I to su neke cinjenice o ovom ratu.
  Rat na Balkanu zapadne sile su koristile da uniste SFRJ i njenu vojsku jer su je dozivljavale kao prepreku svojoj dominaciji u ovom delu sveta.
  Agresija na Kosovo je bila agresija NATO alijanse ( bez odluke saveta bezbednosti UN ) na SRJ koja je bila legitimna drzava koja je branila svoju teritoriju.
  Istina je da je zapad ( SAD I NEMACKA } da su pobedili u ovom ratu o tome uostalom govore i njihove okupacione vojske u BiH i na Kosovu istina je da oni pisu neku svoju istoriju ( i da koriste izmedju ostalog i medije kao sto je i ovaj na kojem polemisemo ) da tu istoriju namecu reklamiraju ali Tasicu to je daleko daleko od realosti i istine.
  Zivimo u 2012 dakle dve decenije posle pocetka agresije na SFRJ zemlje koja vise nema.
  SAD su u teskim problemima vise ih niko ne dozivljava kao demokratiju EU se zbog dominacije Nemacke raspada i zaista je vreme da se okrenes oko sebe i pogledas na svet drugim ocima.
  A to mozes uraditi vrlo jednostavo manje citaj ideoloske fantazme raznih novina i pocni posmatrati svet oko sebe i misliti...
  Odgovor

  Ime: za dragana
  18.11.2012 17:45
  Nadji odgovor na ova pitanja pa ponovo analiziraj svoje teorije.
  Zasto su Slovenija i Hrvatska odlucile za nezavisnost 1991 a ne recimo 81 ili 85 itd?
  Kakva je uloga Slobodana Milosevica te cistke politickog vrha KP Srbije (Dragisa Pavlovic) i vojnog vrha JNA njegovim dolaskom na vrh KP Srbije 1987 a kasnije i cistke u SDBu uklanjanjem nacelnika Dragana Mitrovica? Da li su ovi potezi bili samo protokolarne prirode ili priprema za sukobe i rat? Kakva je uloga novog vrha SDBa u antibirokratskoj revoluciji? Sta je postignuto antibirokratskom revolucijom? Po cijoj naredbi se 1990 i 1991 protivustavno osnivaju paravojne formacije poput crvenih beretki, marticevaca, skorpiona? Gdje se obucavaju? Ko ih opremljuje? Kakva im je buduca uloga (Vukovar, Bijeljina, Zvornik, Visegrad, Srebrenica)? Kakva je uloga nacelnika drzavne bezbjednosti Srbije Jovice Stanisica i njegove desne ruke Franka Simatovica Frenkija u svemu ovome?
  Odgovor

  Ime: P. A.
  17.11.2012 12:48
  Srbi, tj. gradjani Hrvatske (!!!) koji su sebe dozivljavali Srbima i koji su u tom dijelu Hrvatske zivjeli od 15. vijeka, protjerani su iz svojih kuca terorom i grubom nesrazmjerno vecom vojnom snagom. Tesko da su oni ljudi koje smo danima gledali preko medija na traktorima i zaprznim kolima, na putu za Srbiju, tesko da su oni bili agresori. Vrlo je tesko shvatiti da neko ko zivi u drzavi moze biti agresor na istu?! Ono sto Predrag ne moze da shvati jer je on zapravo zaslijepljen, jeste da su ti ljudi bili gradjani Hrvatske i da je hrvatska vojska udarila na svoje ljude. To sto su se dozivljavali Srbima, nema nikakve veze - mogli su biti i Jevreji, jednak bi bio entuzijazam "oslobodilaca". Bilo bi zanimljivo da se i u Sloveniji digne vojska kada jedna grupa gradjana pokaze nezadovoljstvo svojim stanjem. Ali, praticemo, jer izgleda da bas u Sloveniji ima nezadvoljstva.
  Odgovor

  Ime: Marko
  17.11.2012 12:27
  Postovani Tasicu,
  kao i obicno ispisao si gomilu glupsti, nelogicnosti, propagande i neistina.
  Nema sanse za tebe da ces ikada shvatiti sustinu ovog zlog imperijalnog sistema (neuspjesno) nametnutog svim narodima, ukljucujuci i Srbe.
  Kao ni njegove skore propasti.
  Stvarno mi je zao Tasicu, ali ubjedjen sam da ces vrlo brzo sam busiti tvoje "vizionarske" propagandne balone. To i nece biti tako lose Tasicu. Znam to.
  Odgovor

  Ime: Nikola Grad: Srbija
  17.11.2012 12:12
  Tako i treba, za poražene u ratu nema pravde i istoriju pišu pobednici. Ali zašto su onda uopšte hapsili hrvatske, bošnjačke i albanske generale? Trebalo bi da im se sada isplati odšteta, jer su džabe bili tamo. Čemu onda glumatanje da svi zločinci treba da odgovaraju? Onda je Haški tribunal pozorište gde su ljudi koji nisu možda nevini, ali su amnestirani od zločina sedeli bez veze.
  Ja nemam ništa protiv da svi Srbi koji su činili zločin odgovaraju, jer sa ubicama neću da delim slobodu.
  Odgovor

  Ime: Flamengo
  17.11.2012 19:15
  Kazete "sa ubicama necu da delim slobodu". A sta je sa masovnim ubicama poput Karadzica,Mladica...i sl koji su ti "pravili drustvo" u Srbiji od 1995 god do njihovog privodjena prosle godine licu pravde u Hagu.

  Ime: Markan Grad: Rotterdam
  17.11.2012 10:24
  Ne sjecam se niti jednog Srbina koji se bunio nakon presude BiH vs Srbija...
  Odgovor

  Ime: Nikola Grad: Srbija
  17.11.2012 12:13
  Ni ja nijednog Bošnjaka koji se nije bunio.
  Komentari stranica of 3
      Naredni 

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Gužva na listiću

  Šta god da nas čeka, bolje je da dođe što pre. Posle ove nedelje, kao ni posle prethodnih izborih nedelja u prethodnih četvrt veka, niko u Srbiji neće imati izgovor da nije imao mogućnosti da bira i da se pita, piše u kolumni Teofil Pančić
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Požar u srpskoj crkvi na Menhetnu

  Vatrogasna služba objavila je da se srušio dio krova i da je struktura zgrade nestabilna.

  Novi razgovori o prekidu borbi u Alepu

  SAD zahtevale da se primirje, koje je na snazi u drugim oblastima Sirije, proširi i na grad u kojem se vladine i opozicione snage bore za prevlast...

  Haos u Bagdadu, okupirana Međunarodna zona

  U glavnom gradu Iraka i dalje na snazi vanredno stanje, demonstranti okupiraju delove nakada dobro obezbeđenog dela u kojem se nalaze vladine zgrade i ambasade, a vojska je u pripravnosti...