Petak, 27. novembar/studeni 2015, 18:13 CET

Srbija

Srbija praznuje uprkos krizi

Ilustracija
Ilustracija
U trenutku kada u Srbiji iz meseca u mesec raste javni dug, pojačava strahovanje da bi je mogla zadesiti ekonomska sudbina Grčke, opada bruto društveni proizvod i produktivnost, uvedeno je neradno obeležavanje još jednog državnog praznika – Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Osim toga što se, zbog loše situacije u privredi, postavlja pitanje ekonomske opravdanosti takvog poteza vlasti, upitna je i istorijska dimenzija njegovog obeležavanja.

Od ove godine u Srbiji se prvi put 11. novembar obeležava kao neradni dan. Uprkos tome što je državni praznik bio u nedelju, u skladu sa važećim propisima, kao neradni je proglašen prvi sledeći dan – ponedeljak. Time je u odnosu na prethodne godine, uprkos lošoj ekonomskoj situaciji i niskoj produktivnosti, broj neradnih dana povećan na 10, ne računajući slave i druge verske praznike. Tako se Srbija svrstala na drugo mesto država koje najviše praznuju u regionu iza Hrvatske u kojoj se ne radi 13 dana, dok se u Crnoj Gori praznuje svega 6.

Uprkos tome što takav luksuz ne mogu da priušte mnogo bogatije zemlje, većini građana sa kojima smo razgovarali dobro je došao dodatni dan odmora.Iz godine u godinu Srbija nikako ne može da dostigne ni više nego skromna obećanja vlasti o razvoju privrede koja se kreću između 1 i 3 procenta bruto društvenog proizvoda. Zbog toga se postavlja pitanje koliko je, u situaciji kada je zemlja u recesiji i spas se traži u kreditima iz inostranstva i od komercijalnih banaka, opravdano uvoditi još neradnih dana. Pomoćnica ministra rada, zapošljavanja i socijalne politike Radmila Bukumirić Katić uverena je da se eventualnim smanjenjem broja neradnih praznika situacija ne bi popravila.

"Ne sigurno ne bi uticao, jer broj dana nije veliki i sigurno ne može da utiče na povećanje ili smanjenje produktivnosti. Te činjenice imaju direktne veze sa investiranjem u Srbiji i sa mogućnošću otvaranja novih radnih mesta, nikako dana koji se praznuju", ocenjuje Bukumirić Katić.

Na pitanje da li ima utisak da bi sveukupna situacija bila bolja kada bi se u Srbiji radilo više, a ne manje, odgovara:

"Naravno da bi svakako bilo bolje kada bi se radilo više, ali to ponavljam ima veze sa radnom disciplinom, motivacijom za rad i da li posla ima dovoljno ili ne."

Napredak u neradu

Tradicionalno, građani Srbije najmanje rade u januaru, kada je proizvodnja evidentno manja od proseka ostalih meseci u godini. Deo zaposlenih tokom prvog meseca u godini, bez korišćenja dana godišnjeg odmora, uspeva da spoji skoro dve neradne nedelje, od početka do sredine januara. Zato, dodavanje još jednog praznika, sociologu Ratku Božoviću govori da Srbija trenutno napreduje samo u jednom – neradu!

"Jedan neradni dan je sada dan manje u opštem neradu i nezaposlenosti. Tako da je to pomalo jedna politička dimenzija priče koja nas uverava da ćemo mi jedino biti uspešni u povećavanju neradnih dana. Tu smo mi vrlo uspešni i mislim da ćemo u tom smislu napredovati, ako to bude jedini naš napredak to nije dobro. Možda smo neke datume zaboravili, možda je potrebno da se zna nešto iz istorije, ali držim da povratak u istoriju i povratak u ono što je prošlost nije znak napredovanja u odnosu na sadašnjost i budućnost", ističe Božović.

Još jedno od aktuelnih pitanja je istorijska opravdanost obeležavanja ovakvog praznika, pogotovo kada se u vidu ima izjava premijera Ivice Dačića da “nije siguran da su odluke donete posle Prvog svetskog rata "unapredile nacionalni i državni interes Srbije, što je jedan od uzroka međunacionalnog neslaganja u budućoj Jugoslaviji”. Istoričarka Branka Prpa to ocenjuje kao samo još jedan u nizu od pokušaja političara, pogotovo Dačića, da tumače događaje kojima ne bi trebalo da se bave.  

"To što je rekao premijer ove zemlje, moram da kažem tip razgovora koji se vodi u kafanama. Ne mogu tako da se daju ocene, ne mogu da se tako ovlaš i lakonski daju istorijski sudovi. I da se sve to dešava posle gotovo celog jednog veka. Za to čovek ipak mora da ima određena znanja o tom periodu", naglasila je Prpa.

Uprkos tome što se procenjuje da Srbija zbog praznovanja samo u januaru gubi nekoliko stotina miliona evra od potencijanog bruto društvenog proizvoda, za sada o tome nema nikakvih zvaničnih podataka. Tako da nepoznanica ostaje i za koliko bi srpski BDP bio veći kada bi se više radilo nego do sada.

Milan Nešić

NesicM+rferl.org

Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Anonimni posjetilac
13.11.2012 01:23
Dok ovakve primitivce ima u Vlas Serbija ,bice im gore neno sto je.

Ime: Anonimni posjetilac
12.11.2012 21:41
Zasto bi Srbija radila kad ionako nikad ali ono bas nikad nije bila ekonomski razvijena i prosperitetna drzava? Das im rat oni odu u katastrofu, das im mir oni opet odu u katastrofu, das im teritoriju oni propadnu, oduzmes im teritoriju oni opet propadnu. Znaci, sve se mijenja samo ostaje cinjenica da Srbija, Rusija i Grcka nikad nisu bile niti ce ikad biti ekonomski prosperitetne.
Odgovor

Ime: Istina
13.11.2012 00:50
Nije problem sto Srbija propada (trazili ste -gledajte), nego je problem sto sa sobom vuku i okolne narode koji sa time nemaju nikakve veze.
Odgovor

Ime: Domingo
13.11.2012 00:39
Zasmijali ste me vasim komentarom jer je lucidan, tacan i pogadja "u sridu".

Ime: Vojvodjanin Grad: Novi Sad
12.11.2012 19:18
Kao drzavni praznik u Srbiji mogli su uvesti i dan rodjenja Ivice Dacica, zatim dan rodjenja najveceg velikana ovih prostora,
Milosevica (= i posle Milosevica-Milosevic),dan rodjenja Seselja (do daljnega odsutan zbog posete njemu dragom Hagu) kao i dan rodjenja sadasnjeg predsednika Srbije,Tome Nikolica.
Cetiri (4) nova ne-radna dana bila bi spas za radnicku klasu koja ionako nista ne radi.

Ime: beli Grad: usa
12.11.2012 17:49
Jos jedan mizeran text od RSE. Nekima u textu je krivo sto se vise ne praznuju Dan Mladosti i Dan Republike ( 29ti Novembar).

Poslušajte: Program za Srbiju

 • Jutarnji program za Srbiju
  30 min.

  Jutarnji program za Srbiju

  Emisija namenjena slušaocima u Srbiji koja sadrži lokalne, regionalne i vesti iz...

 • Srbija u dva
  30 min.

  Srbija u dva

  - Lideri regiona na skupu Brdo-Brioni; SAD ima poseban interes za ovaj region,...

Galerija

Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

Gaf nedelje

Audio Gaf nedelje: VAC-u šta ostane

Posle dva tipa pritvora, Miroslava Bogićevića preslišao je Dragan J. Vučićević. Zanimljivo kako je kontroverzni biznismen sve priznao, a bivši predsednik države neće ništa. Možda bi još bolje rezultate novinarska istraga pokazala da je prepuštena verziranom Tanjugu
Dalje/More

Srpski s mukom

Hoću-neću, ili: Limiti političkog žongliranja

Odavno je primećeno da je tehniku vladanja Vučića moguće opisati kao permanentnu predizbornu kampanju, što se tumači time da je premijer kroz sada već dugogodšnje političko iskustvo shvatio da mu kampanje najbolje idu od ruke
Dalje/More
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Oland: Uništićemo armiju fanatika

Francuski predsednik Fransoa Oland poručio je da će da uništi „armiju fanatika“ odgovornu za terorističke napade u Parizu, gde je danas održana memorijalna služba za žrtve.

Eksperti: Ima nade za suzbijanje ubrzanog zagrevanja planete

Jane Bojadžievski U Parizu uskoro počinje dvonedeljna konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama. Postoje velika očekivanja da će njen ishod biti konkretan plan sa ostvarivim ciljevima za svaku zemlju učesnicu - što znači da će do 2025. emisija ugljenika u atmosferu biti na mnogo nižem nivou nego što je danas. Međutim, kada se taj dogovor postigne – šta je potrebno da zaista bude primenjen? Ima nade da se mogu suzbiti posledice ubrzanog zagrevanja planete – smatra američki...

Predstavljena publikacija o pregovorima Beograda i Prištine

U Beogradu je predstavljena publikacija "Izazovi normalizacije odnosa Beograda i Prištine: Analiza pregovora i primene Briselskog sporazuma", koja daje sveobuhvatan pregled procesa pregovora Beograda i Prištine.