Subota, 30. april/travanj 2016, 20:48 CET

  Srbija

  Srbija praznuje uprkos krizi

  Ilustracija
  Ilustracija
  U trenutku kada u Srbiji iz meseca u mesec raste javni dug, pojačava strahovanje da bi je mogla zadesiti ekonomska sudbina Grčke, opada bruto društveni proizvod i produktivnost, uvedeno je neradno obeležavanje još jednog državnog praznika – Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Osim toga što se, zbog loše situacije u privredi, postavlja pitanje ekonomske opravdanosti takvog poteza vlasti, upitna je i istorijska dimenzija njegovog obeležavanja.

  Od ove godine u Srbiji se prvi put 11. novembar obeležava kao neradni dan. Uprkos tome što je državni praznik bio u nedelju, u skladu sa važećim propisima, kao neradni je proglašen prvi sledeći dan – ponedeljak. Time je u odnosu na prethodne godine, uprkos lošoj ekonomskoj situaciji i niskoj produktivnosti, broj neradnih dana povećan na 10, ne računajući slave i druge verske praznike. Tako se Srbija svrstala na drugo mesto država koje najviše praznuju u regionu iza Hrvatske u kojoj se ne radi 13 dana, dok se u Crnoj Gori praznuje svega 6.

  Uprkos tome što takav luksuz ne mogu da priušte mnogo bogatije zemlje, većini građana sa kojima smo razgovarali dobro je došao dodatni dan odmora.  Iz godine u godinu Srbija nikako ne može da dostigne ni više nego skromna obećanja vlasti o razvoju privrede koja se kreću između 1 i 3 procenta bruto društvenog proizvoda. Zbog toga se postavlja pitanje koliko je, u situaciji kada je zemlja u recesiji i spas se traži u kreditima iz inostranstva i od komercijalnih banaka, opravdano uvoditi još neradnih dana. Pomoćnica ministra rada, zapošljavanja i socijalne politike Radmila Bukumirić Katić uverena je da se eventualnim smanjenjem broja neradnih praznika situacija ne bi popravila.

  "Ne sigurno ne bi uticao, jer broj dana nije veliki i sigurno ne može da utiče na povećanje ili smanjenje produktivnosti. Te činjenice imaju direktne veze sa investiranjem u Srbiji i sa mogućnošću otvaranja novih radnih mesta, nikako dana koji se praznuju", ocenjuje Bukumirić Katić.

  Na pitanje da li ima utisak da bi sveukupna situacija bila bolja kada bi se u Srbiji radilo više, a ne manje, odgovara:

  "Naravno da bi svakako bilo bolje kada bi se radilo više, ali to ponavljam ima veze sa radnom disciplinom, motivacijom za rad i da li posla ima dovoljno ili ne."

  Napredak u neradu

  Tradicionalno, građani Srbije najmanje rade u januaru, kada je proizvodnja evidentno manja od proseka ostalih meseci u godini. Deo zaposlenih tokom prvog meseca u godini, bez korišćenja dana godišnjeg odmora, uspeva da spoji skoro dve neradne nedelje, od početka do sredine januara. Zato, dodavanje još jednog praznika, sociologu Ratku Božoviću govori da Srbija trenutno napreduje samo u jednom – neradu!

  "Jedan neradni dan je sada dan manje u opštem neradu i nezaposlenosti. Tako da je to pomalo jedna politička dimenzija priče koja nas uverava da ćemo mi jedino biti uspešni u povećavanju neradnih dana. Tu smo mi vrlo uspešni i mislim da ćemo u tom smislu napredovati, ako to bude jedini naš napredak to nije dobro. Možda smo neke datume zaboravili, možda je potrebno da se zna nešto iz istorije, ali držim da povratak u istoriju i povratak u ono što je prošlost nije znak napredovanja u odnosu na sadašnjost i budućnost", ističe Božović.

  Još jedno od aktuelnih pitanja je istorijska opravdanost obeležavanja ovakvog praznika, pogotovo kada se u vidu ima izjava premijera Ivice Dačića da “nije siguran da su odluke donete posle Prvog svetskog rata "unapredile nacionalni i državni interes Srbije, što je jedan od uzroka međunacionalnog neslaganja u budućoj Jugoslaviji”. Istoričarka Branka Prpa to ocenjuje kao samo još jedan u nizu od pokušaja političara, pogotovo Dačića, da tumače događaje kojima ne bi trebalo da se bave.  

  "To što je rekao premijer ove zemlje, moram da kažem tip razgovora koji se vodi u kafanama. Ne mogu tako da se daju ocene, ne mogu da se tako ovlaš i lakonski daju istorijski sudovi. I da se sve to dešava posle gotovo celog jednog veka. Za to čovek ipak mora da ima određena znanja o tom periodu", naglasila je Prpa.

  Uprkos tome što se procenjuje da Srbija zbog praznovanja samo u januaru gubi nekoliko stotina miliona evra od potencijanog bruto društvenog proizvoda, za sada o tome nema nikakvih zvaničnih podataka. Tako da nepoznanica ostaje i za koliko bi srpski BDP bio veći kada bi se više radilo nego do sada.

  Milan Nešić

  NesicM+rferl.org

  Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Anonimni posjetilac
  13.11.2012 01:23
  Dok ovakve primitivce ima u Vlas Serbija ,bice im gore neno sto je.

  Ime: Anonimni posjetilac
  12.11.2012 21:41
  Zasto bi Srbija radila kad ionako nikad ali ono bas nikad nije bila ekonomski razvijena i prosperitetna drzava? Das im rat oni odu u katastrofu, das im mir oni opet odu u katastrofu, das im teritoriju oni propadnu, oduzmes im teritoriju oni opet propadnu. Znaci, sve se mijenja samo ostaje cinjenica da Srbija, Rusija i Grcka nikad nisu bile niti ce ikad biti ekonomski prosperitetne.
  Odgovor

  Ime: Istina
  13.11.2012 00:50
  Nije problem sto Srbija propada (trazili ste -gledajte), nego je problem sto sa sobom vuku i okolne narode koji sa time nemaju nikakve veze.
  Odgovor

  Ime: Domingo
  13.11.2012 00:39
  Zasmijali ste me vasim komentarom jer je lucidan, tacan i pogadja "u sridu".

  Ime: Vojvodjanin Grad: Novi Sad
  12.11.2012 19:18
  Kao drzavni praznik u Srbiji mogli su uvesti i dan rodjenja Ivice Dacica, zatim dan rodjenja najveceg velikana ovih prostora,
  Milosevica (= i posle Milosevica-Milosevic),dan rodjenja Seselja (do daljnega odsutan zbog posete njemu dragom Hagu) kao i dan rodjenja sadasnjeg predsednika Srbije,Tome Nikolica.
  Cetiri (4) nova ne-radna dana bila bi spas za radnicku klasu koja ionako nista ne radi.

  Ime: beli Grad: usa
  12.11.2012 17:49
  Jos jedan mizeran text od RSE. Nekima u textu je krivo sto se vise ne praznuju Dan Mladosti i Dan Republike ( 29ti Novembar).

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Gužva na listiću

  Šta god da nas čeka, bolje je da dođe što pre. Posle ove nedelje, kao ni posle prethodnih izborih nedelja u prethodnih četvrt veka, niko u Srbiji neće imati izgovor da nije imao mogućnosti da bira i da se pita, piše u kolumni Teofil Pančić
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Poplava srušila stambenu zgradu u Keniji

  Spasilačke ekipe u glavnom gradu Najrobiju tragaju za preživelima... Najmanje sedam osoba je stradalo, dok je nepoznat broj onih koji su zarobljeni ispod ruševina.

  Sadrove pristalice upale u zgradu parlamenta

  Stotine, uglavnom mladih Sadrovih pristalica uzvikivale su parole i mahale zastavama unutar parlamenta, pošto su uspeli da probiju barikade i uđu u "zelenu zonu". Prethodno, sednica skupštine, na kojoj je trebalo da se potvrde novi članovi vlade, otkazana zbog nedostataka kvoruma...

  Novi napadi na Alepo, Keri sutra u Ženevi

  Prema navodima Sirijske opservatorije za ljudska prava sa sedištem u Londonu, od 22. aprila, blizu 250 civila stradalo je u gradu u kojem se vladine snage i pobunjenici bore za prevlast. U današnjim napadima, najmanje pet...