Dostupni linkovi

Dve decenije od Oluje: Srbija obeležila Dan sećanja


Aleksandar Vučić i Milorad Dodik spuštaju vence u Drinu
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik spuštaju vence u Drinu

Na mostu u Sremskoj Rači, mestu na kome su izbegli u Oluji avgusta ’95. ušli u Srbiju, održana je centralna državna manifestacija obeležavanja Dana sećanja na stradanje i progon Srba. Prvo državno obeležavanje „Oluje“ počelo je susretom premijera Srbije i predsednika bh entiteta Republika Srpska Aleksandra Vučića i Milorada Dodika na sredini mosta, odakle su u reku Drinu spustili vence.

Patrijarh Irinej drži opelo
Patrijarh Irinej drži opelo

Nakon minute ćutanja i Intoniranja himni Srbije i Republike Srpske, patrijarh Srpske pravoslavne Crkve Irinej, održao je opelo i govor. "To je tragedija biblijskih razmera koju su nekada doživeli Jevreji i Jermeni i mi Srbi dolazimo odmah iza njih. Veliki zločin koji su učnila braća naša po veri, braća sa kojima nas vezuju istorija i kultura", rekao je patrijarh SPC.

Manifestacija je nastavljena umetničkim programom "Naša je tuga...velika", a okupljenima se obratila i Đurđica Popović, devojka koja je kao devojčica bila u izbegličkoj koloni. "Sigurna sam da svako ima svoju priču. Ja ću vam preneti deo moje. Tih letnjih dana bila je svadba moga kuma. Razmišljala sam kavu ću frizuru napraviti, izabrala sam haljinicu i cipelice, jedino sam brinula šta ću ako bude kiše. Kišu smo, možda i očekivati, ali "Oluju" ni zamisliti", rekla je Đurđica Popović.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, rekao je da će Srbija održavati dobre odnose sa Hrvatskom, ali da neće zaboraviti Oluju. „Sa Hrvatskom imamo mir, čuvaćemo ga i želeti najbolje odnose u budućnosti. Bićemo, nadam se, ubrzo i dobri prtijatelji u zajedničkoj kući EU. Ali, danas svetu odavde šaljemo svetu jasnu poruku da se zločin mora oprostiti, ali ne može i ne sme zaboraviti. I to baš na ovom mestu, gde su Republika Srpska i Republika Srbija ujedinjeni u bolu i tuzi, na mestu koje je pregazilo 250.000 prognanih Srba, u strahu da ih ne pregazi Hrvatska, kako neki kažu, oslobodilačka čizma“, rekao je premijer Srbije.

Vučić je rekao i da je "rat gotov i više ga neće biti, ali Srbija neće zaboraviti svoje pobede, poraze i svoju istoriju", istakavši da Srbija sa zakašnjenjem od 20 godina na pravi način odaje počast svojim žrtvama.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, svoj govor je posvetio i odnosu RS i BiH, rekavši da imaju pravo da uređuju RS i Srbiju i da je greška bila što su verovali u Jugoslaviju. "Srbija je mnogo učinila da bude utočište prognanima, onima koji su platili cenu jer su verovali u Jugoslaviju", naveo je Dodik.

"Republika Srpska zagledana je u Srbiju ne zato što je voli, već zato što je doživljava kao deo svog nacionalnog bića", rekao je predsednik RS i dodao da Srbi imaju pravo da urede svoje države RS i Srbiju.

Zvaničnici Srbije na obeležavanju godišnjice Oluje
Zvaničnici Srbije na obeležavanju godišnjice Oluje

Manifestaciji kod mosta u Rači prisustvovali su članovi vlada Srbije i RS, predstavnici skupština Srbije i Srpske i drugih državnih organa, kao i predstavnici Vojske, Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora i više hiljada građana.

- "Ovo je značajan dan, jer je tokom progona Srba iz Hrvatske bilo strašno“

- „Ovo je važan dan za srpski narod i porodice žrtava, ali i, posebno, za sve one koji su prognani iz svojih kuća“.

- „Ovaj dan je bitan kako bi se pokazalo i onima koji to ne priznaju "da smo i mi ljudi, izbegli, proterani", rekli su Tanjugu neki od okupljenih.

U sredu je i u Srbiji i u Republici Srpskoj Dan žalosti, a u podne će se, kako je najavljeno, oglasiti zvona sa srpskih pravoslavnih crkava u Srbiji i Republici Srpskoj i sve sirene.

XS
SM
MD
LG