Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 08:04 CET

  Srbija

  Srbija: Bez velikih očekivanja od susreta Dačić-Tači

  Hašim Tači i Ivica Dačić
  Hašim Tači i Ivica Dačić
  Drugi sastanak Ivice Dačića i Hašima Tačija za manje od mesec dana u Briselu jedna je od glavnih tema na srpskoj političkoj sceni, ali vlast u Beogradu poručuje da od tog susreta ne treba očekivati ništa spektakularno. Iako opozicija ima brojne primedbe, poruke iz Evrope su da je učinjen pozitivan korak.

  Najveći deo opozicionih partija u Srbiji traži da vlast odgovori na pitanje koliko efekta mogu imati sastanci Ivice Dačića, predsednika Vlade Srbije, i Hašima Tačija, premijera Kosova. Glavna primedba je da se pregovara bez osnovnog strateškog dokumenta – platforme Beograda za Kosovo.

  Marko Đurić, savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku, izjavio je za beogradske medije da je susret Dačića i Tačija priprema za dalje razgovore, odnosno da se može okarakterisati kao "razgovor o razgovorima".

  “Tek narednih nedelja i meseci možemo očekivati dublje ulaženje u suštinu odnosa izmedju Beograda i Prištine. U ovoj fazi razgovori će verovatno najviše biti vodjeni o samim razgovorima i sprovodjenju sporazuma koji su dogovoreni u prethodnom periodu. Platforma koju Beograd priprema ima za cilj da zaštiti državne i nacionalne interese. Ona uzima u obzir činjenicu da borba za Kosovo i Metohiju treba da bude rezultat višegeneracijskog pregnuća i sistematičnog delovanja svih državnih organa.”  

  Dok zvaničnici u Briselu od razgovora Dačića i Tačija očekuju napredak u dijalogu Beograda i Prištine, kritičari u Srbiji kao veliki problem vide to što, kako kažu, nakon prvog sastanka dvojice premijera nije saopšteno o čemu se konkretno razgovaralo pa su zbog toga neki od njih drugi sastanak nazvali “tajnom večerom”.

  Ivan Andrić, iz opozicione Liberalno demokratske partije, rekao je za RSE da nema dileme da su razgovori predstavnika Beograda i Prištine potrebni, ali da nije dobro što javnost Srbije ne zna o čemu se na njima pričalo.

  “Čak postoji i jedna tendencija, koja je politički izuzetno opasna, da se javnost zasipa besmislenim informacijama sa tih susreta. Mediji izveštavaju o tome šta su jeli Dačić i Tači, ko je od njih dvojice imao veću značku, i slično... Dok sama sadržina dijaloga ostaje u trećem planu, jer možemo samo da nagadjamo o čemu se radilo. Drugi problem je ta obećana platforma o razgovorima koja i dalje ne postoji. I onda se postavlja pitanje da li ima problema oko te politike, da li postoji problem oko rezultata, pa se zbog toga sve krije od javnosti, ili postoji neki drugi politički problem.”    

  Kritike dela opozicije da srpski premijer ne bi trebalo da se sastaje sa Hašimom Tačijem pre završetka platforme za Kosovo odbacili su najviši predstavnici vlasti uz poruku da taj strateški dokument nije za jednokratnu upotrebu i da Beograd neće pre vremena otkrivati sve adute.

  Predstoje važni razgovori

  Suzana Grubješić, potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije, kaže a ne misli da će se nešto epohalno desiti na sastanku u Briselu, ali da ti susreti svakako imaju smisla.

  “Postoji toliko tema o kojima može da se razgovara i bez platforme. Jedna od njih je i sprovodjenje sporazuma iz tehničkog dijaloga, koje je prethodna vlada dogovorila, a za koje smo se obavezali da ćemo ih sprovesti. Medju najkomplikovanijim i najtežim za sprovodjenje je svakako sporazum o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima. Kada platforma bude gotova ona će dati pun mandat za političke pregovore i za prostor za stvaranje tog nekog velikog dogovora sa kosovskim Albancima.”  

  Najviše optimizma kada se radi o sastancima u Briselu, bez obzira na ne toliko formalnu atmosferu u kojoj se odvijaju susreti dvojice premijera, imaju zvaničnici Evropske unije koji insistiraju na tome da su ti razgovori nastavak dijaloga za normalizaciju odnosa dve strane, koji je počeo 19. oktobra, ali bez prognoza da li će uskoro biti postignut i neki konkretan dogovor. 

  Vensan Dežer, ambasador Evropske unije u Srbiji, izjavio je da je novi sastanak Dačića i Tačija u Briselu veoma pozitivan korak napred.

  “Predstoje važni razgovori Beograda i Prištine. U prethodnom dijalogu postignuti su neki sporazumi i očekujemo i razgovore o ostalim pitanjima. Sve članice EU očekuju napredak u predstojećim nedeljama i mesecima. To pitanje je suštinski važno za dalji napredak Srbije u evropskim integracijama i otvaranje pregovora o članstvu".

  I pred novi sastanak, drugi po redu, premijeri Srbije i Kosova svaki na svoj način odbacili su mogućnost razgovora o statusu Kosova jer je, kako kaže Tači, to pitanje za Prištinu završeno, dok je za Beograd, po rečima Dačića, neprihvatljivo.

  Ivan Andrić, iz LDP-a, zaključuje da je dobro što se razgovara ali da kontekst u kom se dijalog dvojice premijera dešava ne obećava mnogo kada su u pitanju suštinska rešenja u odnosima Beograda i Prištine.

  “Pošto nemamo platformu, ne znamo o čemu se radi, i u krajnjem slučaju ne znamo ni šta su ciljevi srpske strane. I pored svega toga razgovori na izvestan način relaksiraju atmosferu i zbog toga kažemo da je i ovo dobro. Ali prosto treba postaviti jednu liniju oko toga šta je moguće kao rezultat. Mislim da u ovom trenutku i na ovaj način, osim relaksacije odnosa Beograda i Prištine, ništa drugo nije moguće.”    

  Pored toga što Brisel traži da Ivica Dačić i Hašim Tači pronadju mehanizam za sprovodjenje sporazuma o integrisanom upravljanju granicama, EU insistira i da se u dijalogu dodje do sporazuma o telekomunikacijama i energetici.

  Ivica Dačić najavio je da će postaviti pitanje zaštite srspke kulturne i verske baštine na Kosovu, dok je Hašim Tači poručio da će insistirati na rešavanju pitanja nestalih.

  Zoran Glavonjić

  Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti." Na RSE je od avgusta 2000. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Gužva na listiću

  Šta god da nas čeka, bolje je da dođe što pre. Posle ove nedelje, kao ni posle prethodnih izborih nedelja u prethodnih četvrt veka, niko u Srbiji neće imati izgovor da nije imao mogućnosti da bira i da se pita, piše u kolumni Teofil Pančić
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Kruz odustao, Tramp verovatni kandidat

  Senator iz Teksasa pristalicam u Indijanapolisu rekao da je njegova kampanja dala sve od sebe, ali da su glasači izabrali drugi put...

  IREX-ov Indeks održivosti medija: Samocenzura, pristrasnost...

  Srbija sa indeksom 1,71 ima najnižu ocenu od kada je 2001. američka nevladina organizacija počela da objavljuje ovaj izveštaj, 0,09 nižu nego prošle godine. BiH i Makedonija u istoj grupi sa Srbijom, a Hrvatska, Kosovo, Crna Gora i Albanija u grupi iznad - "skoro održivih" zemalja...

  Kosovo primljeno u UEFA

  Bez obzira na to što nisu usvojene izmene UEFA statuta koji predviđa da članice te organizacije mogu biti samo članice UN-a, Kosovo je primljeno u ovu organizaciju kao 55. punopravna članica