Dostupni linkovi

Sprema li se smena Saše Jankovića?


Saša Janković, Zaštitnik građana
Saša Janković, Zaštitnik građana

Da li je priča o sporu ombdsmana i Ministarstva odbrane završena ili se može očekivati nastavak? A veliko je pitanje i kakav, s obzirom na zaključke Odbora za kontrolu službi bezbednosti. “Vojnobezbednosna agencija nije prekršila zakon, a zaštitnik građana Saša Janković pogrešio je što se obratio javnosti iznoseći sumnje o prikupljanju podataka građana i incidentu na Paradi ponosa”, epilog je višečasovnog zasedanja.

Uporedo sa tim, jedan od poslanika vladajućih naprednjaka Vladimir Đukanović, najavio da će, u svojoj poslaničkoj grupi, početi da prikuplja potpise za smenu Jankovića.

Šef poslaničke grupe SNS-a, Zoran Babić, u razgovoru za RSE, međutim, uverava da im to nije namera.

“Skupštinska većina u kojoj je učestvovala Srpska napredna stranka je glasala za drugi mandat Saše Jankovića. Mi drugačiju odluku u međuvremenu nismo donosili”, rekao nam je Babić

RSE: Kako onda da se razume peticija koju je najavio vaš poslanik Vladimir Đukanović?

Zoran Babić
Zoran Babić

Babić: Đukanović je to najavio kao jedan lični stav. U svakom sučaju, SNS, kada donese odgovarajuće odluke, mi ih i transparentno i najavimo i objavimo. Tako da, svako ima svoj način razmišljanja, uostalom, svako od poslanika je i vlasnik svog mandata, svoje glave i svojih razmišljanja. Tako da je to slučaj i kada je Đukanović izneo svoj lični stav.

Podsetimo da je Vladimir Đukanović, najavljujući peticiju, Jankovića optužio da “urušava ugled VBA i da stvara paranoju među građanima”. Upravo podrivanje sistema bezbednosti, optužbe su koje su i proteklih nedelja upućivane Saši Jankoviću, tačnije od kada je na dnevni red stavio pitanje rada Vojno -bezbednosne agencije i podneo krivičnu prijavu protiv dva pripadnika vojno - policijske jedinice “Kobre”, koji su učestvovali u sukobu sa policijom na Paradi ponosa kada je prebijen premijerov brat Andrej Vučić.

Sve to, pratila su žestoka osporavanja i diskvalifikacije od strane ljudi iz vlasti. Tako su, na primer, i na zasedanju u sredu, pojedini poslanici prekidali Jankovića dobacivanjem, a kao važno nametnulo se i pitanje njegove plate. Pitano je i koji su motivi kontrole.

“Saša Janković našao se u veoma nepovoljnoj situaciji”, ocenjuje za naš program nekadašnji zamenik načelnika Državne bezbednosti Zoran Mijatović i dodaje da ovo nije napad na pojedinca, već na čitavu insitituciju.

“Nije dobro kada se Zaštitnik građana nađe u jednoj takvoj situaciji, čini mi se bez ikakve odbrane, osim časnih izuzetaka – Rodoljuba Šabića i neke reakcije koje su na društvenim mrežama. Ovo nije samo napad na ličnost, ovo je napad na instituciju. Isto tako, dešavalo se da se napadne i gospodin Šabić bez neke valjane argumentacije. Bojim se da su upravo napadi na institucije, prvi korak ka urušavanju i drugih institucija u Srbiji”, rekao nam je Zoran Mijatović i istakao da, po njegovom mišljenju, zaključci Odbora za kontrolu službi bezbednosti ne odražavaju pravo stanje stvari. “Mislim da je formulacija zaključaka doneta kao da se diskusija u Parlamentu nije ni vodila”, kaže Mijatović.

Na naše pitanje da li se sve što se dešava poslednjih dana i nedelja može tumačiti kao put ka smeni Saše Jankovića, Mijatović je rekao:

Sednica Odbora za kontrolu službi bezbednosti, 28.01.2015.
Sednica Odbora za kontrolu službi bezbednosti, 28.01.2015.

“Stiče se utisak da je Odbor za bezbednost tako vodio sam tok sastanka, a istina, i pre tog sastanka se iz raznih izjava, pre svega od vladajuće stranke, već duže vreme mogli čuti negativni tonovi upućeni prema Saši Jankoviću. I sami zaključci, a i izjava jednog od poslanika SNS-a upućuju na to da se ide na smenu Jankovića, što najedan način pokazuje da smo mi u ozbiljnoj situaciji kada su u pitanju ljudska prava, pre svega zaštita ljudskih prava u Srbiji”, ocenio je nekadašnji zamenik načelnika Državne bezbednosti.

Sam Saša Janković, ponovo je pozvao zvaničnike i narodne poslanike da mu omoguće da radi svoj posao, uz podsećanje da je njihovim glasovima i izabran na to mesto.

XS
SM
MD
LG