Dostupni linkovi

Spomen-ploča Mladićevom postrojavanju ruganje žrtvama


Spomen ploča, foto: Dženana Halimović
Spomen ploča, foto: Dženana Halimović
Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo postavila je nedavno na Vracama ploču u znak sjećanja na vojnu smotru koju je na tome mjestu maja 1992. godine izvršio danas haški optuženik za najteže ratne zločine Ratko Mladić. I dok jedni sa ponosom otkrivaju ploču, za druge je to uvreda dostojanstva onih koji su pod Mladićevim komandovanjem preživjeli torturu.

Svega nekoliko metara dalje od spomenika na kojojem su ispisana imena žrtava fašizma u Drugom svjetskom ratu, na samoj liniji razgraničenja između FBiH i RS, Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo u zid je ugradila spomen-ploču u znak sjećanja na postrojavanje dva bataljona, kako stoji - samoorganizovanog naroda opštine Novo Sarajevo, a koje je izvršio haški optuženik Ratko Mladić.

Organizator predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tušljevljak precizirao je gdje su bile zone odgovornosti pomenutih bataljona:

„Od Kotorca, opština Istočna Ilidža, preko Dobirinje 1 i 4, Naselja starosjedilaca, Mojmila brda, Ozrenske ulice, sve dužinom stadiona, Strojorada i uzvodno uz Miljacku sve do Vrbanje mosta, zatim preko Jevrejskog groblja, Vraca i Zlatišta, do paljanskih jedinica"
, naveo je Dragiša Tušljevljak.
Spomen ploča, foto: Dženana Halimović
Spomen ploča, foto: Dženana Halimović
Upravo na ovim mjestima događali su se neki od najstrašnijih zločina.

Nesrpsko stanovništvo je prema brojnim presudama, kako domaćih tako i međunarodnih sudova, ubijano, protjerivano i silovano, a sa ovih pozicija po civilima u opkoljenom Sarajevu djelovali su snajperi i granate koji su odnijeli preko 10.000 života, od čega 1.600 djece:

„Kakav je to čovjek koji je pogodio nju od tri godine?“
, pita jedan Sarajlija.

Djeca su ubijana svuda - u školi, dok su se igrala, u redu za vodu, pa i u majčinom krilu:

„Nije daleko bila, napolju. Uletjela je granata u kuću nama direkt, nas je bilo devetoro, 16. maja 1992. - nikad to zaboraviti neću. Bježala odavdje u Buća potok, u Buća potoku me stigla, tu su mi je ubili. Nije, vala, ni a rekla. U mene u krilu"
, sjeća se jedna Sarajka.

„Malo je reći uvreda za žrtve, jer obilježiti mjesto gdje su se postrojavale jedinice koje su sijale smrt po opkoljenom Sarjevi 1430 dana je nevjerovatno. Već je ustaljena praksa da oni uporno pokušavaju od zločinaca napraviti heroje, od zločina napraviti ispravnu stvar, a od prevare napraviti istinu. Mnogo je značajnije kakve će biti presude Karadžiću i Mladiću u Haškom tribunalu. Ja očekujem i mislim da će sigurno biti odgovarajuće i pravedne. A sve to što oni pokušavaju mislim da neće imati nikakvog značaja", konstatuje predsjednik Udruženja ubijene djece opkoljenog Sarajeva Fikret Grabovica.

Sarajlije postavljanje ove ploče smatraju uvredom:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:15 0:00
Direktan link

Činjenica da je podignuta spomen-ploča u znak sjećanja na smotru koju je izvršio Mladić, optužen za najteže zločine, zastrašujuća je. To pokazuje i da nismo raskrstili sa nedavnom prošlošću, navodi predsjednica Društva za ugrožene naroda BiH Fadila Memišević:

„Vojska RS je imenovana u Međunarodnom sudu pravde u Hagu kao izvršilac genocida. I nikakvih sankcija nema. To je ono što je najstrašnije. To je ruganje žrtvama, to je ruganje Bosni i Hercegovini, najvećoj žrtvi raspada Jugoslavije, koja je tu žrtvu platila sa preko 100.000 ubijenih. A koliko ima invalida, koliko silovanih žena? To je nešto što normalan čovjek u civilizovanom svijetu apsolutno ne može da akceptira.“

Spomen-ploča postavljena je 20. maja u jeku najveće prirodne katastrofe u BiH, tako da je njeno postavljanje prošlo u tišini i bez veće pompe.
XS
SM
MD
LG