Dostupni linkovi

Snimak smaknuća Kessiga i drugih talaca najstrašniji do sada


Abdul-Rahman Kassig
Abdul-Rahman Kassig

Američki predsjednik Barack Obama osudio je ubistvo američkog humanitarca Abdula-Rahmana Kassiga kao "čin čistog zla", nakon što je militantna grupa Islamska država objavila video snimak na kojem maskirana osoba drži odrubljenu glavu.

Dvadesetšestogodišnji Abdul Rahman Kassig peti je zapadni talac kojeg su ubili militanti Islamske države, terorističke organizacije koja pod svojom kontrolom drži dijelove Sirije i Iraka.

Njegovi roditelji su izjavili da je sinovljeva smrt rezultat "njegove ljubavi prema sirijskom narodu". Ed i Paula, otac i majka mladog humanitarca iz američke države Indiana, kazali su kako su slomljena srca, ali „veoma ponosni na svog sina koji je živio da bi pomagao ljudima“.

„Učinićemo sve da je njegovu ostavštinu njegujemo i održavamo na najbolji mogući način“, kazali su oni za američke medije.

Rođen kao Peter Kassig, Abdul Rahman je uzeo islam prošle godine, nakon što je dvije godine vodio humanitarnu organizaciju za pomoć ugroženim sirijskim izbjeglicama.

Kao tinejdžer, te u ranim dvadesetim godinama života, tražio je „svoje mjesto pod suncem“, kažu danas njegovi roditelji.

2007.godine pridružuje se Američkoj vojsci, te kao ranger služi u Iraku.

U oktobru 2013.godine, prilikom putovanja na istok Sirije, zarobljavaju ga militanti Islamske države. Njegovi roditelji i najbliži prijatelji godinu su dana praktično skrivali tu informaciju od javnosti, pokušavajući ga na svaki način izbaviti zarobljeništva.

Posljednji video snimak, objavljen na internetu, ugasio je svaku nadi porodice Kassig da će vidjeti svog sina ponovo.

Prema riječima Franka Gardnera, BBC izvještača s Bliskog istoka, ovaj video je najbesprizorniji do sada, sa najviše zastrašujućih detalja. Prikazano je naime pogubljenje 18 sirijskih zarobljenika bez da je ispušten ijedan krvavi detalj.

Osim Kassiga militanti Islamske države ubili su Britance Alana Henninga i Davida Hainesa, te američke novinare Jamesa Foleya i Stevena Sotloffa. Vjeruje se da je ubica ovih ljudi Britanac, koji se na snimcima pokazuje s maskom na licu.

Za razliku od svih prethodnih videa, najnoviji pokazuje lica mnogih džihadista koji javno govore da se nalaze u Dabiku, mjestu u sirijskoj pokrajini Aleppo.

Američki predsjednik Barack Obama, prilikom povratka iz Australije sa Samita G20, izjavio je da „tuguje zajedno s roditeljima i prijateljima, za čovjekom koji nam je oduzet u činu čistog zla terorista koje svijet s pravom povezuje s nečovječnošću".

Podsjetio je, međutim, na „nesalomljivi duh dobrote i ustrajnosti koji se tako sjajno udružio u ličnosti Abdula-Rahmana Kassiga".

XS
SM
MD
LG