Dostupni linkovi

Da li Srbija hapsi na severu Kosova uz dogovor?


Protest protiv hapšenja Slavoljuba Jovića
Protest protiv hapšenja Slavoljuba Jovića
Policiji Kosova i EULEX-u još uvek je nepoznato ko je 31. oktobra oteo Slavoljuba Jovića u severnom delu Mitrovice, odakle je prebačen u Kraljevo gde mu je Viši sud odredio pritvor do 30 dana i pokrenuo istragu protiv njega zbog sumnje da je 1. juna ove godine u Rudaru kod Zvečana pokušao da ubije vojnika KFOR-a.

Predstavnici Srba na severu Kosova kažu da je otmicu izvršila uniformisana srpska žandarmerija u saradnji sa kosovskim vlastima i EULEX-om. Iz EULEX-a međutim tvrde da ova misija nije uključena u akciju otmice Jovića. Stručnjaci za bezbednost ovaj slučaj nazivaju skandalom. Srbija se za sada nije zvanično oglasila oko slučaja.

Dve nedelje kasnije, iz Policije Kosova kažu da su osobe koje su 31. oktobra uhapsile Slavoljuba Jovića, zvanog Pagi, u severnom delu Mitrovice bile maskirane te da nisu poznate policiji. Slično navode i iz misije EULEX-a, dok jedan od lidera Srba na severu Kosova, Marko Jakšić, u izjavi za RSE kaže da je Jovića uhapsila srpska žandarmerija.
Besim Hoti
Besim Hoti

“To i vrapci ovde znaju da je žandarmerija došla ovde, čak se nije ni krila jer je bila u uniformama žandarmerije, doduše imala je fantomke na glavi, i negde u blizini bolnice uhapsili Slavoljuba Jovića. Ono što mi mislimo jeste da je to hapšenje odrađeno saznanjima vlasti u Prištini, saznanjima KFOR-a I EULEX-a. Mislimo da je postojao dogovor”, tvrdi Jakšić.

Slučaj Jovića za Policiju Kosova predstavlja otmicu. Portparol policije u Mitrovici, Besim Hoti, međutim negira da su osobe koje su izvršile otmicu bile u uniformi.

“Osobe ove strukturirane grupe su bile u civilnoj odeći. Na osnovu svedočenja očevidaca, oni na sebi nisu imali uniformu niti bilo koju oznaku koja bi simbolizirala neku organizaciju. Bili su u civilnim vozilima, oteli ovu osobu i napustili Kosovo. Za Policiju Kosova ovo je klasična otmica”, kazao je Hoti.

Vruć krompir

Kako je ta grupa ljudi ušla na Kosovo i kuda su izašli takođe je nepoznato. Ali, Blerim Krasniqi, portparol EULEX-a u izjavi za RSE kaže da ova misija nema indikacije niti informacije da su vozila, u kojem je mogao biti Jović, prešla zvanične prelaze sa Srbijom, 1 i 31, gde inače kontrolu vrši EULEX. Krasniqi dodaje i da EULEX nije bio uključen u ovaj incident.

“Slučaj otmice osumnjičenog Slavoljuba Jovića je pod istragom zajedničkog tima tužilaca u kojem je jedan EULEX-ov i jedan domaći. Istraga ovog slučaja se i dalje nastavlja. Međutim, potrebno je naglasiti da, pre nego što je počela ova istraga, EULEX niti je imao saznanja, niti je bio uključen u ovaj incident”, kaže Krasniqi.

Srpski mediji su preneli da je Jović predat sudu u Kraljevu gde mu je određen pritvor do 30 dana. On se sumnjiči za pokušaj ubistva vojnika KFOR-a i da je pokušao da liši života više lica tako što je iz neposredne blizine ispalio više projektila u pripadnike KFOR-a. Kosovoski Srbi i vojnici KFOR-a sukobili su se 1. juna zbog postavljenih barikada.

Kosovski stručnjak za bezbednost, Naim Maloku, u izjavi za RSE tvrdi da sve ovo ukazuje na to da je Jovića odvela srpska žandarmerija. Prema njegovom mišljenju, radi se o hapšenju građanina Kosova koje su naredili srpski organi.

“Činjenica da je on predat sudu u Kraljevu i da je pritvoren znači da je on na institucionalan način uzet od strane Srbije, odnosno od strane srpskih pravosudnih organa”, navodi Maloku.

On dodaje da intervencija srpske žandarmerije na Kosovu krši teritorijalni integritet zemlje.

Jakšić međutim ističe da slaba reakcija Prištine na ovaj slučaj ukazuje da je cela akcija dogovorena.

“Što su KFOR, EULEX i vlasti u Prištini dali dozvolu za tako nešto jeste da je bolje da Beograd preuzme taj vruć krompir nego da sutra ove institucije i formacije dođu u sukob sa Srbima na severu Kosova. Mislim da je to glavni razlog zašto je odgovor bio tako mekan”, navodi on.

Stručnjak za bezbednost, Maloku, ipak smatra da ovo predstavlja skandal za domaće i međunarodne institucije na Kosovu.
XS
SM
MD
LG