Dostupni linkovi

Slučaj Dobrovoljačka: Bez optužnica i nakon 24 godine


Iako porodice stradalih 24 godine čekaju da se obznani ko je kriv za smrt ubijenih vojnika JNA u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, još nema optužnica koje bi riješile dilemu i imenovale krivce.

Tužilaštvo BiH obustavilo je istragu protiv 14 osumnjičenih u ovom predmetu, ali “Dobrovoljačka”, kako tvrde, još uvijek nije zatvoren slučaj.

Upravo zbog toga, događaji koji su se zbili tog 3. maja 1992 godine, postaju više politički, nego pravni slučaj koji opterećuje ne samo odnose u BiH, već i u regionu.

Uz svijeće i bijele ruže članovi porodica žrtava, bivši vojnici JNA, te delegacija Republike Srpske (RS) odali su počast žrtvama stradalim u koloni JNA, koja je 3. maja 1992. godine napuštala Sarajevo.

Nakon molitve u Spomen crkvi u Miljevićima na mjestu stradanja uputili su poruku kako je vrijeme da se odgovorni kazne, ali i da se postavi spomen- obilježje.

"Ti ljudi koji su izvršavali svoju dužnost nikome i ništa nisu bili krivi. Pošli su da ispoštuju sporazum za koji je i međunarodna zajednica dala saglasnost. Očekujem da na ovom prostoru obilježimo trajno sjećanje na njih, postavljajući spomen-ploču na kojoj će biti ispisana sve njihova imena", rekao je predsjednik Narodne skupštine RS Nedjeljko Čubrilović.

Podsjetimo, tog 3. maja 1992. trebala je biti izvršena razmjena tadašnjeg vojnog vrha Druge vojne oblasti i vojnika iz Kasarne Bistrik u zamjenu za zarobljenog predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića.

Kada je kolona u kojoj je bila je 261 osoba zaustavljena odjeknuli su pucnji.

Kamioni JNA u Dobrovoljačkoj 3. maja 2016.
Kamioni JNA u Dobrovoljačkoj 3. maja 2016.

Uprkos naređenju da se obustavi vatra, koje izdaje general Armije BiH Jovan Divjak, u koloni vozila JNA koji su se povlačili iz grada, a koja je zaustavljena u nekadašnjoj Doborovoljačkoj ulici ubijeno je, prema navodima Tužilaštva BiH, sedam, a povrijeđeno 14 osoba.

Iako članovi porodica i politički establišment RS navodi da se radi o više od 40 ubijenih, prema navodima preminulog generala JNA Milutina Kukanjca, nekadašnjeg komandanta Druge vojne oblasti, koji je i naredio povlačenje JNA iz Sarajeva, ubijenih je bilo znatno manje.

"U toj Dobrovoljačkoj ulici oni su napali sanitetsko jedno vozilo. Poginuli su jedan vojnik - Tomović Zdravko iz Han Pijeska, tri pukovnika - Šokić Miro, Radulović dr. Budimir i Mihajlović Boško, i jedan potpukovnik - Jovanić Boško, i jedna žena, muslimanka - Šuko Nurmela, koja je došla iz Zagreba sa tom komandom i ona je rekla: ’Ja neću nikakvu drugu vojsku, ja idem sa mojom vojskom, pa neka poginem.’ Znači šest osoba je stradalo - od 261“, rekao je Kukanjac za RSE 2000. godine.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00
Direktan link

I ove je godine, kao i prethodnih, prije dolaska delegacije iz RS pripadnici Udruženja Zelene beretke Kantona Sarajevo, nedaleko od mjesta stradanja vojnika JNA, odali su počast i položili cvijeće poginulim saborcima.

Za njih je 3. maj dan kada je odbranjena BiH, kaže predsjednik Udruženja Zelene beretke Muhamed Švrakić.

"Poruka ovog skupa je obilježavanje stradanja naših poginulih boraca koji su dali živote 2. i 3. maja za odbranu BiH i glavnog grada BiH. I ne samo to, već i onih momaka koji su spasili predsjednika Izetbegovića iz te kolone“, rekao je Švrakić.

Kako god ko doživljavao 3. maj, ni danas se ne zna ko je pucao u vojnike JNA. Paralelne istrage vođene su i u BiH i Srbiji, ali još nema pomaka.

Tužilaštvo BiH je početkom 2012. godine donijelo odluku da obustavi istragu protiv Ejupa Ganića i Jovana Divjaka, kao i drugih desetak bivših vojnih i političkih dužnosnika, zbog ovog zločina. Ipak, navode kako istraga nije zaključena.

Haški Tribunal, pak, ranije je ocijenio kako kolona vojnika JNA koja se kretala kroz Sarajevo bila "legitimna vojna meta".

XS
SM
MD
LG