Dostupni linkovi

Sloboda medija na Kosovu na najnižem nivou


TV studio, ilustrativna fotografija
TV studio, ilustrativna fotografija

Na Kosovu, umjesto da su visoki zvaničnici garant slobode medija, oni prijete novinarima, kažu u Udruženju kosovskih novinara. U posljednjem takvom slučaju bio je umiješan premijer Kosova. Kako iz udruženja navode, veoma je obeshrabrujuće i to što pravosudne vlasti ne gone one koji napadaju novinare i slobodu riječi.

Sloboda medija na Kosovu je na najnižem nivou, ne samo u poređenju sa regionom, već i sa ostalim delovima Evrope, kažu u Asocijaciji kosovskih novinara. Zekerijah Šabani, predsednik ovog udruženja, navodi da su pritisci na novinare, i ometanje njihovog rada, svakodnevno u porastu.

"Nedavni slučaj, kada smo protestvovali protiv premijera Ise Mustafa, dokazao je da visoki zvaničnici Kosova, koji trebaju biti garant slobode medija, glavni su kršioci tog garantovanog prava", navodi Šabani.

Novinari na Kosovu protestvovali su 22. marta ispred Vlade Kosova zbog ugrožavanja slobode izražaja i rada novinara.

Naime, nakon objave teksta da je brat kosovskog premijera, Ise Mustafe, prošle godine ilegalno ušao u EU i tražio azil, autor teksta, Vehbi Kajtazi, kazao je da je kasnije dobio preteći poziv od premijera, koji mu je rekao da će "skupo platiti" to što je uradio, pri tom, nazivajući ga, "psećim sinom". Mustafa je tada izjavio za RSE da nikoga nije ni uvredio, niti je kome zapretio.

Isa Mustafa
Isa Mustafa

Autor teksta, Vehbi Kajtazi, u izjavi za RSE je kazao da je istina da ga je Mustafa pozvao: "Pretećim tonom mi je rekao da ću skupo platiti za ono što sam uradio, te me je uvredio, nazivajući me psećim sinom. Pozvao me je na Viber, gde stoji vreme kada me je pozvao, koliko je trajao poziv i poruka koju sam mu poslao, nakon razgovora. Kasnije sam potvrdio da je broj, sa kojeg me je kontaktirao, broj koji on koristi. To mi je potvrdio Arban Abraši, portparol Vlade".

On je dodao da je slučaj prijavio policiji i da se ovim sada bavi Odeljenje teških zločina Policije Kosova, a koji su, kako je rekao, dosta ozbiljno pristupili ovom pitanju.

Udruženje novinara zahtevalo je od premijera da se javno izvini, što se do sada nije desilo, dok je od pravosudnih organa zatražio da poduzmu mere kako bi istražili i osudili sve one koji ugrožavaju slobodnu reč.

Iz ovog udruženja navode da je tokom 2014/2015 prijavljeno 27 slučajeva napada na novinare, a da se ni jedan slučaj nije rešio. Rešena su samo dva predmeta iz ranijih godina.

"Veoma smo nezadovoljni radom tužilaštva i sudova zato što godinama odugovlače sa procesima koji se tiču novinara. To, sa druge strane, ohrabruje one koji prete. Novinarstvo je profesija koja sobom nosi rizik. Zbog nedostatka sprovođenja zakona, od odgovarajućih institucija, i zbog nedostatka podrške, novinari pod svesnim rizikom rade svoj posao", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG