Dostupni linkovi

Ponovo osnovana Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture


Zgrada Skupštine Vojvodine
Zgrada Skupštine Vojvodine

Skupština Vojvodine u utorak, nakon višečasovne rasprave, osnovala je Vojvođansku akademiju nauka, umetnosti i kulture. Ova institucija je ranije već bila na meti opozicije koja je predvođena Srpskom naprednom strankom, ali i Ustavnog suda, koji je raniji oblik akademije proglasio neustavnim.

Nakon što je Ustavni sud pre dve godine oborio odluku o osnivanju Vojvođanske akademije nauka i umetnosti (VANU), Vojvodina je ostala bez krovne institucije koja bi se bavila razvojem nauke i umetnosti. Ovaj put tema akademije ponovo je u žiži javnosti.

Naime, pred Skupštinom Vojvodine našao se predlog o osnivanju Vojvođanske akademije nauka, umetnosti i kulture (VANUK). Sada, međutim, ona ima formu javne ustanove. Kako Pokrajinski sekretar za nauku Vladimir Pavlov tvrdi, ovako će Akademija funkcionisati u skladu sa propisima.

„Ovaj nacrt je napravljen u skladu sa odlukom Ustavnog suda koja je ukinula VANU. Mi sada osnivamo javnu ustanovu, osnivamo nešto što za šta postoji nekoliko stotina primera u Srbiji“, kaže sekretar.

Pavlov je objasnio da je organizacija ove institucije drugačija, da neće biti zvanja akademika, te da će od sedam članova upravnog odbora šest imenovati pokrajina kao osnivač, a jedan će biti iz redova zaposlenih.

Prema ranijem saopštenju Pokrajinske vlade, VANUK se osniva "u cilju unapređivanja oblasti nauke, umetnosti i kulture na teritoriji pokrajine".

U radu VANUK-a "stvaraju se uslovi za obezbeđenje ravnopravnosti, očuvanja i poštovanja različitosti kultura nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica koje postoje u Vojvodini".

U saopštenju je, između ostalog, navedeno i da "VANUK naglasak stavlja na proučavanje naučnih, umetničkih i kulturnih pitanja specifičnih za Vojvodinu".

Ponovo obraćanje Ustavnom sudu

Opozicija kaže da se i ovaj put krši Ustav i da se politizuje nauka. Član Srpske napredne stranke Đorđe Milićević najavio je obraćanje Ustavnom sudu.

„To je u osnovi politički projekat Pokrajinske vlade, i na ovaj način pokušavaju zaobići Ustav i zakone. Ova odluka će biti predmet ocenjivanja Ustavnog suda“, rekao je Milićević.

Književnik Pero Zubac iz koalicije na čelu sa Demokratskom strankom u skupštinskoj raspravi naglasio je kako pre "nije bio zagovornik teze osnivanja VANU".

"Ali pamtim kada je 1979. godine rečeno da je to veliki dan za Vojvodinu, Srbiju i celu našu zemlju. Mislim da treba da čuvamo uspomenu, pa makar i bez naziva akademika za članove buduće VANUK. Čini mi se da u svim ovim mukama oko naše akademije, mislim da postoje dve stvari koje najviše smetaju, to su akademija i vojvođanski“, rekao je on.

Politikolog Duško Radosavljević kaže za Radio Slobodna Evropa da je osnivanje nove akademije kao javne ustanove zapravo pokušaj sačuvanja smanjenih ingerencija pokrajine u ovim sektorima.

„U ovome vidim jedan malo nevešt pokušaj Pokrajinske vlade da se očuva ljuštura VANU, a od opozicije, a posebno do Srpske naprende stranke, kao stožera opozicije, očekujem da se već jednom kaže šta Vojvodina sme da radi a ne samo ono što, prema njima, ne sme“, kaže on.

Povodom reosnivanja vojvođanske akademije oglasila se i Srpska akademija nauka i umetnosti. SANU je ocenila da je reč o političkoj igri.

Prva Vojvođanska akademija nauka i umetnosti osnovana je krajem sedamdesetih godina, pa je ukinuta početkom devedesetih. Ponovo je osnovana 2003. godine. Nakon donošenja novog Ustava 2006. godine, vojvođanska akademija je prema odluci Ustavnog suda ugašena.

XS
SM
MD
LG