Utorak, 09. februar/veljača 2016, 00:10 CET

  Srbija

  Srbija dobila vladu socijalista i naprednjaka

  Srbija dobila vladu socijalista i naprednjaka i
  || 0:00:00
  ...    
   
  X
  Iva Martinović
  27.07.2012
  Polaganjem zakletve njenih 19 članova, uz obavezivanje da će „biti posvećeni očuvanju Kosova u sastavu Srbije“, počeo je da teče mandat kabineta Ivice Dačića. 27. jul 2012.
  Podrškom 142 poslanika Srbija je i zvanično dobila novu vladu naprednjaka i socijalista. Polaganjem zakletve njenih 19 članova, uz neizbežno obavezivanje da će „biti posvećeni očuvanju Kosova u sastavu Srbije“, počeo je da teče mandat kabineta Ivice Dačića, koji čine koalicije oko Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Ujedinjenih regiona, Socijaldemokratska partija Srbije i Stranka demokratske akcije Sandžaka.

  Nakon svečane sednice Skupštine Srbije, novoizabrani premijer zaputio se u sedište Vlade gde je preuzeo dužnost od svog prethodnika iz redova demokrata Mirka Cvetkovića.

  Dačić je ponovio da će prioritet u radu njegove Vlade biti nastavak evropskog puta i rešavanje najtežih državnih pitanja.

  „Ali bez ekonomskog oporavka nijedan od tih ciljeva neće biti ostvaren“, rekao je Dačić i najavio da će novoizabrana Vlada raditi kao tim, odnosno da "neće svako moći da radi ono što hoće“.

  • Ivica Dačić, novi premijer
  • Polaganje zakletve
  • Članovi Vlade tokom intoniranja himne
  • Ivica Dačić preuzeo je dužnost od Mirka Cvetkovića
  • Ivica Dačić preuzeo je dužnost od Mirka Cvetkovića
  • Prva sednica Vlade
  • Prva sednica Vlade
  • Prva sednica Vlade
  • Prva sednica Vlade
  • Prva sednica Vlade

  Glasanju o novoj vladi prethodila je maratonska sednica parlamenta, a rasprava o ekspozeu koji je podneo novoizabrani premijer trajala je do ranih jutarnjih sati.

  Osnovna primedba opozicije odnosila se na to da Dačić u ekspozeu nije pomenuo ključne probleme, da se ne naziru načini za rešenja brojnih pitanja i da se zapravo radi samo o "spisku lepih želja".

  Novi premijer se u političkim porukama držao opštih mesta - nova vlada biće okrenuta ka budućnosti, ubrzaće proces evropskih integracija, raditi na mirnom rešavanju kosovskog problema i biti faktor stabilnosti u regionu.

  Ni "š" od štednje

  Politički analitičar Vladimir Goati kaže za RSE da se drugo u ekspozeu nije moglo ni očekivati, ali da nije optimista da će ljudi koji će činiti novu vladu, a od kojih su mnogi iz redova socijalista bili u onoj prethodnoj sa demokratama, ispuniti ono što obećavaju.

  „Ono što pada u oči kada pogledate ta imena je da je ogroman procenat njih bio na ministarskim mestima i po pravilu se nisu nešto proslavili u sferama u kojima su delovali“, navodi Goati.

  U fokus ciljeva buduće vlade, Dačić je stavio ekonomiju. Plan je, kako je rekao, da ne bude zamrzavanja plata ni penzija, da se nastave razgovori sa MMF-om, da se ekonomska politika ne zasniva na pozivima građanima da "štede i stežu kaiš", da Vlada bude posvećena stvaranju poslovnog ambijenta.

  Ekonomski novinar Miša Brkić podseća da su državne finansije u katastrofalnom stanju, a da je jedini način da se zemlja spase od bankrota rigorozna štednja.

  “Nažalost, ja u programu vlade ne vidim ni "š" od štednje. Bojim se da će i ova vlast, da bi zadržala onaj nivo socijalnih davanja i obećanja iz predizborne kampanje, ponovo zaduživati zemlju koja već jeste prešla crvenu granicu zaduženosti. Očekujem da od MMF bude uzet novi kredit, da država proda hartije od vrednosti sa vrlo nepovoljnim kamatama po nas, tako da bez rigorozne štednje, bez smanjenja plata i penzija, ozbiljnog smanjenja broja zaposlenih u državnoj administraciji, nemamo velike šanse da se spasimo i polako klizimo u grčki scenario. Naravno, sa nešto nižim intenzitetom novca, odnosno dugova u finansijskom izrazu“, ocenjuje Brkić.

  Uprkos promeni političkih ciljeva – od Velike Srbije do Evropske unije, i u određenim prilikama retorike nekadašnjih Šešeljevih radikala i Miloševićevih socijalista, na scenu se vraćaju neka od najmračnijih lica devedesetih godina.

  Jedan od najoštrijih kritičara Miloševićevog režima, reditelj Goran Marković u novoj vladi vidi direktno oživljavanje sistema vrednosti za koji se verovalo da je poražen 5. oktobra 2000.

  “Ta naša sila koja uopšte uništena je posle izvesnog mirovanja ponovo zavladala i meni ne preostaje ništa drugo nego da se vratim u pređašnje stanje, da zaboravim da smo se nadali, da smo živeli jedno vreme u iluzijama i da prestrojim svoje misli na onaj isti poredak kao što je bio devedesetih godina. Sada je situacija takva da te retrogradne sile koje su jasno nazadne i rigidne imaju pred sobom pustinju Gobi, u ekonomskom pa i u civilizacijskom pogledu. Dosta teška vremena dolaze, možda i gora od onih Miloševićevih. Ali, šta je tu je, mi nemamo druge godine koje možemo da živimo i nastojaćemo da i ovo vreme nekako proguramo“, kaže Marković.

  Održavanjem prve sednice, nova Vlada već je počela da radi, a preuzimanje dužnosti ministara najavljeno je tokom narednih dana.

  Iva Martinović

  martinovici+rferl.org

  Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na RSE, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: viza za pakao
  31.07.2012 14:57
  Ovaj parlament je zona sumraka!

  Ime: Edib Mušović Grad: Novi Pazar Sandžak Srbija
  28.07.2012 02:06
  Dakle, konačno, jedan četnički vojvoda je predsjednih države a njegova partija sačinjava stožer nove vlade, uz SPS koji su 90-ih razvalili SFRJ i proizveli milione ubijenih, osakaćenih, prognanih i opljačkanih. Znači, imamo dominaciju četništva u Srbiji. :(

  Mislim da je kajnje vrijeme da se u ovoj zemlji formira AVNOS (Antifašističko Veće Narodnog Oslobođenja Srbije) poput nekadašnjeg AVNOJA, koji je bio jedini mogući odgovor na pojavu nacionalizama u Jugoslaviji četrdesetih godina XX stoljeća.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  28.07.2012 12:25
  Bilo bi dobro da nastavis ici u osnovnu skolu

  Ime: Vojvodjanin Grad: Novi Sad
  27.07.2012 16:49
  Ko kaze da je Milosevic umro i da je Seselj u Hagu. Tu su Dacic i Nikolic da nastave....gde ONI stadose. Posto je djebane sve manje (ispucana je u prethodnim ratovima - u kojima Srbija "nije ucestvovala") a i finansijski je Srbija u kolapsu - ostaje na kraju
  "miroljubiva politika" Dacica u koju niko ne veruje. Vreme koje dolazi pokazace ko je u pravu...Dacic sadasnji ili Dacic prosli.
  Odgovor

  Ime: beli Grad: usa
  27.07.2012 21:23
  Ja mislim da je cela garnitura politicara u danasnjoj Srbiji svesna ko se pita na ovom prostoru. Zato uopste nije vazno sto se tice gradjana koja partija je na vlasti. Zivot se ne menja zato sto se partije smenjuju.

  Ime: hulahopke
  27.07.2012 16:09
  Konacno je doslo do pocetnih promena !
  Sad se krece sa kreiranjem politike koja ce pomagati narodu da se vrati u neku normalu
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  27.07.2012 23:20
  A, kako bi bilo da malo elaborirate tu tezu?
  Kako zamišljate te promene i na koji način će one pomoći narodu da se vrati u "neku normalu"?

  Pozdrav!

  Ime: hanibal Grad: Silberek
  27.07.2012 15:37
  Desila se prava stvar za sve gradjane u Srbiji!Jesu dugo cekali ,ali docice do zeljenih promena!Potrebno je da se desi u svim oblastima zivota!

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Gaf nedelje

  Nije pronađeno ništa za ovaj widget30861

  Srpski s mukom

  Hoću-neću, ili: Limiti političkog žongliranja

  Odavno je primećeno da je tehniku vladanja Vučića moguće opisati kao permanentnu predizbornu kampanju, što se tumači time da je premijer kroz sada već dugogodšnje političko iskustvo shvatio da mu kampanje najbolje idu od ruke
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  08.02.2016
  RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novoj sezoni od 52 epizode, čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava, druga epizoda govori o mladima u Bijeljini. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  UN: Damask ubija zatvorenike

  U najnovijem izveštaju UN se navodi da Damask vodi politiku istrebljenja zatvorenika, da su mnogi mučeni i prebijani do smrti, dok su neki stradali zbog nedostatka hrane, vode i medicinske pomoći

  Privatizacija ne rešava problem medija

  U organizaciji Peščanika danas je u Beogradu održan okrugli sto o uticaju javnog novca na medije, a kako je ocenila članica Saveta za borbu protiv korupcije Miroslava Milenović medijski zakoni iz 2014-te nisu postigli ono što se očekivalo.

  Dve milijarde za borbu protiv virusa zika

  Predsednik Barak Obama zatražio je od Kongresa više od milijardu 800 miliona dolara za borbu protiv virusa zika u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama.