Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 15:40 CET

  Bosna i Hercegovina

  Skupa pravda po BiH: Sporovi u Strazburu premašili dva miliona eura

  Sud za ljudska prava u Strazburu
  Sud za ljudska prava u Strazburu
  Vrijednost sporova koji se protiv BiH vode na sudu za ljudska prava u Strazburu premašio je dva miliona eura. Ovi troškovi nastaju kako zbog neadekvatnog zastupanja države na sudu, tako i zbog činjenice da se na nacionalnom nivou ne ispunjavaju presude zbog kojih se kasnije vode i gube sporovi u Strazburu.

  Nepostojanje pravne države Bosnu i Hercegovinu do sada je koštalo preko tri miliona eura, a izgubiće još najmanje dva miliona. Sve je ovo posljedica presuda Evropskog suda za ljudska prava, ili “prijateljskih nagodbi”, zbog kršenja ljudskih i građanskih prava koje je zemlja morala isplatiti oštećenima. U najvećem broju slučajeva radi se o predmetima čije je podnošenje moglo biti spriječeno tek provođenjem presuda domaćih sudova.

  Zastupnik u državnom parlamentu Nermin Purić, koji je pokrenuo ovo pitanje, kaže kako je nepostojanje sistema krivo zbog neracionalnih izdataka.

  Monika MijićMonika Mijić
  x
  Monika Mijić
  Monika Mijić
  „Imate presuda koje za sobom povlače mogućnost i drugih građana da tuže po istom osnovu. Dakle, država treba brzo reagirati i treba otkloniti stvari koje nisu prihvatljive da bi blokirala mogućnost da se i dalje širi taj krug presuda, koje imaju i svoju ekonomsku dimenziju. Dosad je oko 7,6 miliona maraka plaćeno po presudama, nešto po nalozima za plaćanje, nešto po prijeteljskim nagodbama. Za presude koje su trenutno u procesu vrijednost zahtjeva je oko 4,5 miliona maraka. Smatram da bi bilo bolje taj novac uložiti u edukaciju i uspostavljanje sistema, nego da plaćamo“, rekao je Purić.   

  Pravni zastupnik Vijeća ministara BiH pred sudom u Strazburu Monika Mijić navodi kako se presude izvršavaju, ali i da se država mora potruditi da zahtjevi i ne dođu do Strazbura.

  „Ja bih apelirala na domaće vlasti da se ažurno izvršavaju odluke ustavnih sudova u BiH, pogotovo Ustavnog suda BiH, jer mi imamo određen broj predmeta pred Sudom u Strazburu gdje se pojedinci upravo žale zbog neizvršenja odluke bilo Ustavnog suda BiH ili bivšeg Doma za ljudska prava“, navodi Mijić. 

  Zašto se BiH dovela do stanja u kojem plaća i ono što može preduprijediti, u jednu je rečenicu sveo zastupnik Mladen Ivanković:

  „Imamo lošu vlast - i zakonodavnu i izvršnu.“

  Inertnost institucija u BiH

  Nisu samo pitanja iz oblasti ljudskih ili imovinskih prava ta koja koštaju državu. Uveliko se najavljuju novi, i to zbog neefikasnosti sudstva, kaže zastupnica Dušanka Majkić.

  „Ono što će biti poseban problem je da će se BiH susresti sa novim problemima, a to su nerazumno duga suđenja. I za sve te slučajeve moraće da plati naknadu za to. Dakle, samo se povećava broj slučajeva koji će nas koštati. Očito se niko u ovoj zemlji ne bavi tim pitanjem, a sankcije će snositi svi budžeti“, ističe Majkić.

  Azra HadžiahmetovićAzra Hadžiahmetović
  x
  Azra Hadžiahmetović
  Azra Hadžiahmetović
  Sporost sudova nije jedini kamen koji bi mogao spotaći državni budžet. Tu je svakako i problem zastupanja države, koje često nije adekvatno, navodi profesorica na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i zastupnica u državnom parlamentu Azra Hadžiahmetović.

  „Već imamo jako puno takvih sporova, a imaćemo ih vjerovatno još više dok se stanje unutar BiH ne promijeni. Mislim da je posebno važna uloga Pravobranilaštva BiH koje treba, kad stvari dođu u Strazbur, da štiti interese države, ali ne samo na način iznoseći argumentaciju u korist države BiH, nego i svojim aktivnostima unutar države kako bi preduprijedili brojne sporove koji se vode dobrim dijelom zbog inertnosti domaćih institucija“, kaže Hadžiahmetović.

  Ovo je priznalo i samo Vijeće ministara BiH navodeći kako nadležne institucije često ne dostavljaju tražene informacije i dokumentaciju u propisanim rokovima. Također ne obavještavaju redovno zastupnika o novim činjenicama u procesu, već reaguju samo ako on to od njih traži.

  Kako država nije u stanju provesti presude vlastitih sudova, niti izmijeniti zakone po osnovu kojih često i olako gubi ogromna sredstva, ne treba očekivati ništa drugo nego da će i dalje novcem građana isplaćivati vlastiti nerad. No, najveću cijenu platiće, ne u novcu već u položaju u evropskoj porodici država, zbog neprovođenja presude Sejdić - Finci.

  Dženana Halimović

  Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada 'Global Human Rights Award' i Unije novinara BiH 2003. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: RomIJevrej Grad: Sarajevo
  05.02.2013 18:25
  Skupa pravda po BiH: Sporovi u Strazburu premašili dva miliona eura ....ovo treba da plate zemlje sto su nam skovale dajton i napravile nam negradjansku drzavu i sad se mi gradjnai BiH i drzava BiH mora botiti za PRAVDU....ovo se nesmije dozvoliti da placa drzava BiH i njen narod nego da doje iz budzeta UN ili EU ili medjunarodne zajednice

  Ime: AP
  05.02.2013 12:14
  najbolji primjer je kada sud u Strazburgu donese odluku da se stanovi u Sarajevu moraju vratiti svojim prijeratnim vlasnicima, a vlasti u FBiH to sprecavaju.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.