Dostupni linkovi

Skulpturama ulepšava obale Lima


Self-taught sculptor Golub Milanovic carves wooden benches
Self-taught sculptor Golub Milanovic carves wooden benches

Leva obala Lima, omiljeno šetalište Prijepoljaca, ovih dana ulepšavaju i neobične drvene skulpture i klupe, koje svom gradu poklanja samouki vajar Golub Milanović.

"Ja sam zaljubljenik u prirodu, volim prirodne materijale, drvo posebno. A vidim svi nešto uredjuju oko svojih zgrada, oko Doma kulture, pa sam rešio da i ja nešto uradim za svoj grad a šetalište levom obalom Lima mi se posebno svidja.“

RSE: Ovde ste napravili i klupu sa figurama konja?

Milanović: Imam uniku od pet godina koja, uskoro polazi u zabavište a voli izuzetno konje. A prekoputa tu je zabavište, pa nek ostane, nek pamti da sam ja to pravio. Imam u planu da uradim još nekoliko klupa i da ih postavim na ovam delu.

Ovde je bio jedan panj, nešto slično klupi, a pošto ribolovci ovde stalno pecaju, uradio sam ribu i tu postavio. Pa nek' se tu odmaraju. I da vidimo koliko će tu da stoji.

RSE: Koliko ste dosada uradili drvenih skulptura ?

Milanović: Ja se ovim bavim sigurno 30 godina. Radio sam u policiji, i na svakom terenu, sam nešto uradio i ostavio. Sve sam to radio ručno, britvom. I ovo sad sve radim ručno. Ništa tu nema mašinama. Dosada sam u Prijepolju uradio tri sklulpture. Ja sam sada penzioner i samo šetam gradom i razgledam gde bih nešto uradio i ulepšao prostor.

RSE: Ovo je drvo, kako mislite da ga održavate?

Milanović: Prvu zaštitu sam već uradio. Pre zime još ću jednom premazati. Ja ću to sam održavati dok budem mogao. Možda će neke male promene imati, al ipak opstaće. Pa i ove farbane klupe što postavlja opština, i one stoje po pet šest godina, da ih nesavesni ne lome možda bi i duže stajale.

RSE: Šta mislite da li će se čuvati ove skulpture?

Milanović: Šteta je ovo slomiti. Pa to može da uradi samo neki manijak pa da slomi. Pa ko slomi, ja ću se truditi da ponovo napravim. Pa da vidimo do kad će.

Retko ko od Prijepoljaca i zna ko je autor ovih drvenih skultura koje ulepšava kej pored Lima ali su oduševljeni su sadašnjim izgledom šetališta i idejom o njegom ulepšavanju.

Ovo je za svaku pohvalu, da neko brine za izgled svog grada, divno pričaju Prijepoljci koje smo zatekli u šetnji pore Lima.

XS
SM
MD
LG