Dostupni linkovi

Šid: Zabranjenjena izložba o beogradskom i osječkom prajdu


Gradska biblioteka Šid
Gradska biblioteka Šid

U Šidu je zabranjena izložba Inicijative mladih za ljudska prava “Ovo je prajd” o uspešno održanom prajdu u Beogradu i hrvatskom gradu Osijeku.

Izložba fotografija je postavljena, po dogovoru, u Gradskoj biblioteci "Simeon Piščević", ali je direktorka Slavica Varničić iznenada odlučila da je zabrani, pod izgovorom da oštećuje zidove.

“Direktorka biblioteke je bila obaveštena o svemu šta će tog dana biti. Pored otvaranja izložbe, trebalo je da bude svedočenje i proteranih Hrvata iz Šida, kao i predstavljanje projekta ‘Nepodobni građani’, Vojvođanskog građanskog centra. Aktivisti su postavili tu izložbu, otišli napolje da nešto još završe po gradu i dobili posle pola sata poziv da ih čeka spakovana izložba jer je navodno oštećen zid biblioteke. Oni su, naravno, pre nego što su postavili izložbu proverili da li trake oštećuju zid i utvrdili da neće. Zaposleni biblioteke su sve vreme bili tu kad je izložba postavljena”, objašnjava za RSE direktorka Incijative Anita Mitić.

Organizatori su uzeli skinute fotografije i prošetali Šidom. Ta šetnja je nazvana “Ponoćni prajd u Šidu”. Jednu od fotografija poslali su direktorki biblioteke sa porukom da su jači od njene cenzure.

“Ova izložba je specijalno pravljena za Šid jer se o LGBT populaciji i njihovim pravima ne govori u manjim sredinama”, objašnjava Anita Mitić.

Inicijativa mladih za ljudska prava je imala nekoliko izložbi po Vojvodini o raznim socijalnim grupama čija su prava ugrožena: izložbu “Pod istim krovom” o Romima ili “Lična sećanja” ljudi koji su bili svedoci ratova. Nikada do sada nisu imali otvorene zabrane, tek ponekad teškoće sa pronalaženjm prostora.

“Staviti na zid izložbu i skinuti....To zaista verujemo da je učinjeno zbog njenog sadržaja. A naša poruka je trebalo da bude da su dva grada koja su blizu Šida i Osijek i Beograd ove godine po prvi put imali mirne Parade ponosa. Hteli smo da pokažemo da je to lep događaj i, ko zna, možda se dogodi jednog dana i u Šidu! Naša politika je da o diskriminaciji pripadnika LGBT populacije treba pričati tokom cele godine”, kaže direktorka Inicijatove mladih za ljudska prava.

Organizatori izložbe su se obratili ministru kulture Ivanu Tasovcu od koga očekuju da javno osudi zabranu. Da poruči da je takva vrsta cenzure u ovoj zemlji nedopustiva i da se direktorka izložbe izvini pripadnicima LGBT populacije.

Za sada nije bilo reakcija, kaže Anita Mitić, osim što su neke LGBT organizacije najavile da će se oglasiti.

“Ovo jeste jedan nasilan način pokazivanja moći. Mislim da je jako važno da se reaguje zato što će danas da skinu izložbu, a sutra će da prebiju nekoga na ulici. Nema tu mnogo velike razlike”, kaže za RSE Anita Mitić, direktorka Inicijative mladih za ljudska prava.

XS
SM
MD
LG