Dostupni linkovi

Savet bezbednosti UN osudio severnokorejsko lansiranje rakete


Severna Koreja: Objava državne televizije o lansiranju rakete
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

Severna Koreja: Objava državne televizije o lansiranju rakete

Savet bezbednosti UN "oštro je osudio" lansiranje rakete u deklaraciji usvojenoj jednoglasno, posle konsultacija iza zatvorenih vrata. Savet se obavezao da brzo usvoji novu rezoluciju, na kojoj se radi već nekoliko nedelja, kojom bi se pooštrile sankcije protiv Pjongjanga.

Svet se ujedinio u osudi Severne Koreje zbog lansiranja rakete dugog dometa sa satelitom, što su susedi te zemlje i SAD oštro kritikovali kao pokušaj zabranjenog testiranja balističkih raketa, a Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je sazvao hitan sastanak tim povodom.

EU je ocenila najnoviji potez Severne Koreje kao "još jedno otvoreno i teško kršenje" obaveza te zemlje i pozvala Pjongjang da uđe u dijalog sa međunarodnom zajednicom, prenosi AFP.

Severna Koreja je u nedelju ujutru lansirala u svemir dalekometnu raketu, javili su svetski mediji. Državna televizija Severne Koreje objavila je da je lansiranje, koje je naredio vođa Kim Džong UN, bio kompletan uspeh.

Time je podstaknuta zabrinutost, kako među susedima Severne Koreje, tako i u Vašingtonu.

Saopšteno je da severnokorejski satelit Kwangmyongson-4 obleće oko Zemlje na svaka 94 minuta uz najavu da će ta država nastaviti da lansira satelite.

Severnokorejski projektil pratili su američki sateliti i vojni brodovi, južnokorejska i japanska plovila i zemaljski radari koji su zabeležili odvajanje i pad segmenata rakete Žutom moru, Istočnokineskom moru i Tihom okeanu, 2.000 kilometara južno od Japana u blizini Filipina.

Novinari japanske nacionalne televizije NHK su iz sobe hotela u kineskoj provinciji Lianoning u blizini severnokorejske granice sa razdaljine od oko 50 kilometara od uspeli da snime svetleći objekat koji se unutar teritorije Demokratske Republike Koreje uzdiže u nebo.

Ban ki Mun, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, potez severnokorejskih vlasti označio je “duboko žalosnim” dodavši da je za lansiranje korišćena balistička raketna tehnologija.

Ban je naglasio da Severna Koreja mora prekinuti sa provokativnim potezima i posvetiti se obavezi da sarađuje sa svim stranama u smanjivanju tenzija i uklanjanja nukleranog naoružanja (denuklearizaciji) Korejskog poluostrva.

Severna Koreja lansirala raketu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00


U međuvremenu, Savet bezbednosti UN je na zahtev Sjedinjenih Država, Južne Koreje i Japana, sazvao hitnu sednicu iza zatvorenih vrata. Na dnevnom redu je debata o uvođenju dodatnih sankcija UN Severnoj Koreji.

Lansiranje severnokorejskog satelita odigralo se manje od mesec dana pošto je ta država objavila da je testirala hidrogensku bombu.

Potez Severne Koreje sustižu osude širom sveta. Vašington je lansiranje satelita označio kao destabilizujuće i provokativano, dok je japanski premijer Šinzo Abe rekao da se radi o potpuno nedopustivom činu.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da izražava žaljenje zbog, kako je navedeno, insistiranja Severne Koreje da koristi raketnu tehnologiju uprkos međunarodnom protivljenju.

Džon Keri, državni sekretar SAD, rekao je da će sa Ujedinjenim nacijama sarađivati na merama koje će sprečiti Seevrnu Koreju da krši odluke tog tela.

XS
SM
MD
LG