Dostupni linkovi

Sever Kosova spreman za referendum


Mitrovica
Mitrovica
Sve radnje predviđene za sprovođenje referenduma 14. i 15. februara u četiri srpske opštine na severu Kosova na kome će se građani izjasniti o tome da li prihvataju kosovske institucije ili ne, privode se kraju.

Kosovske vlasti i predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu saopštili su da rezultat najavljenog referenduma na severu Kosova neće imati nikakvog uticaja na dešavanja na Kosovu, jer ga međunarodna zajednica, uključujući Evropsku uniju i Ujedinjene nacije, ne priznaje. Predstojeći referendum, koji organizuju predstavnici Srba sa severa Kosova, nema ni podršku zvaničnog Beograda.

Prema rečima jednog od predstavnika Srba iz Zvečana, Dobrosava Dobrića, na severu Kosova je završeno štampanje glasačkih listića, imenovani su birački odbori i pripremljena su biračka mesta. Dobrić je podsetio da su inicijativu za sprovođenje izbora pokrenule opštine sa severa Kosova ističući da je referendum, kako kaže, “legitimno demokratsko pravo izjašnjavanja o bitnom pitanju koje utiče na život, na rad i opstanak Srba koji žive na prostoru severa Kosova“.

Oliver Ivanović
Oliver Ivanović
“Referendumsko pitanje je jasno postavljeno zbog učestalih pritisaka za nasilnu asimilaciju stanovništva severa Kosova. Očekujemo da će se to potvrditi na referendumu na jedan zvaničan demokratski način da ne bi neko tumačio da stanovništvo ovde prihvata institucije iz Prištine a opštinska rukovodstva to sprečavaju. Narod će jasno reći da li prihvata institucije Republike Kosovo ili je za institucije Republike Srbije u okviru kojih smo i do sada bili“, kazao je Dobrić

Državni sekretar u srpskom ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović u izjavi za RSE kaže da održavanje referenduma na severu Kosova neizostavno dovodi do produbljivanja sukoba i neslaganja sa Vladom Republike Srbije.

“Ono što je veoma bitno jeste i to da ovaj referendum šalje veoma negativnu poruku Srbima koji žive južno od Mitrovice. Ako se formalno zalažemo za to da smo deo jednog istog nacionalnog korpusa i da time pomažemo jedni drugima, na ovaj način se bojim da to ne činimo. Nije isključeno da će referenduma biti i ubuduće, ali bojim se da ovaj ne može doneti ništa dobro, osim onog što već svi znamo, a to je da nam kosovske institucije na severu Kosova nisu potrebne”, ocenio je on.

Beograd osuđuje sever Kosova i obrnuto

Predsednik Srpskog nacionalnog veća (SNV) severnog Kosova Milan Ivanović rekao je da će građani u ovom delu Kosova na taj način potvrditi da priznaju jedino državu Srbiju kao svoju i da sva svoja prava mogu ostvarivati samo i isključivo preko srpskih institucija.

“Ovaj referendum jeste i jedan veliki argument državi ako hoće da iskreno, odgovorno i ozbiljno rešava pitanje Kosova, i može samo da pomogne, nikako da odmogne jednoj takvoj politici prema Kosovu i Metohiji koja bi Kosovo smatrala sastavnim delom države Srbije i za šta bi se založili ne samo deklarativno već i suštinski”, rekao je Ivanović.

Ivanović je najoštrije osudio stav zvaničnog Beograda po pitanju održavanja referenduma na severu Kosova

“Ako je naša vlast za naše i protiv albanskih institucija, zašto im smeta referendum koji će još jednom potvrditi naše mišljenje da ne prihvatamo kosovske institucije. Ako je stvarna politika vlasti u Srbiji opstanak Kosova i Metohije u okviru države Srbije, zašto im smeta referendumsko pitanje kojim se negiraju albanske a jačaju naše institucije”, naglasio je Ivanović.

U razgovoru za RSE Mitrovčanin Nikola Dimitrijević kaže da će on izaći na referendum kako bi, kako je istakao, poslao jedinstvenu poruku kosovskim vlastima i svetu da ne prihvata implementaciju vlasti iz Prištine u ovom delu Kosova.

“Glavna poruka je ta ne prihvatamo nezavisnost Kosova i vlast kosovskih Albanaca iz Prištine. Mi hoćemo da Kosovo bude u sastavu Srbije i da gde god su Srbi većina, tu bude srpska vlast, a naravno tamo gde su Albanci -neka bude njihova vlast. Ja mislim da će se referendumom poboljšati položaj Srba, jer očekujem svakako neku pozitivniju situaciju i na kraju da se zna da smo mi protiv nezavisnosti Kosova. Očekujem takođe da naša srpska reč ode u svet, van Kosova’, kaže on.

Slično misli i njegov sugrađanin Nebojša Pavlović. Ipak, on ističe da ga je stav Beograda u pogledu refefenduma jako razočarao.

RSE u Mitrovici: Barikade u podeljenom gradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:57 0:00
“Nama, Srbima na Kosovu, treba dati podršku da bi mi bili jedinstveni a ne ‘ući’ među nas i naše predstavnike i razdvojiti nas. Mi moramo biti jako jedinstveni, od predsednika Srbije Borisa Tadića do poslednjeg stanovnika Srbije, a posebno mi Srbi na Kosovu moramo biti složni i jedinstveni. Siguran sam da svi moji prijatelji, poznanici, porodica i familija deli isti ovakav stav kao i ja. Jer mi smo Srbi jednostavno ‘prisiljeni’ da nakon 12 godina života delimo upravo ovakav stav”, ocenio je on.

Inače, 14. i 15 februara na severu Kosova glasaće se na 82 biračka mesta a pravo glasa ima oko 35.500 građana.

Glasačka mesta biće otvorena od 7 do 19 časova. Građani će se zaokruživanjem odgovora DA ili NE na glasačkom listiću izjasniti o tome da li prihvataju kosovske institucije ili ne.
XS
SM
MD
LG